Tgrt Haber

Ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarında düğmeye basıldı, kira haritası sistemi geliyor

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
29 Aralık 2023 14:59 - Güncelleme : 29 Aralık 2023 15:07
Ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarında düğmeye basıldı, kira haritası sistemi geliyor

Kiralarda yaşanan fahiş artışlar nedeniyle ev sahibi ve kiracılar arasında anlaşmazlıklar son yılların en çok konuşulan konuları arasına girdi. Hükümet yetkilileri sorunları çözmek için konut kiralarına yüzde 25 sınırı getirdi. Anlaşmazlıkların önüne geçmek için yeni bir adım daha atıldı. Buna göre eski nesil kira kontratlarının yerini geçecek E-kontratlar fiyat anlaşmazlığında kanıt yerine geçecek.

Kiracıev sahibi​ anlaşmazlıklarına son vermek için atılan adımlara bir yenisi daha eklendi. E-kontrat sistemi ile birlikte eski nesil kira kontratları rafa kalkacak.  Yeni nesil kontratların sorunlara çözüm olması beklenirken bölge bölge kira haritası da çıkarılacak. Uzmanlar, rayiç bedeller ile ilgili sorunların devam ettiğini ifade ederken “2024'ten itibaren o bölgede hangi sokakta aşağı yukarı kiralamalar ne kadar üzerinden yapılmış” açıklamasını yaptı.

KİRA KONTRATLARINDA YENİ DÖNEM

Yeni sistemle birlikte ev sahiplerinin de kiracıların da hakları korunacak. E-kontrat, kiracı ve ev sahiplerini sık sık karşı karşıya getiren fiyat anlaşmazlığında kanıt yerine geçmesi bekleniyor. 

KİRA HARİTASI ÇIKARILACAK

ATV'nin haberine göre e-kontrat sistemiyle herhangi bir bölgedeki kiralık dairelerin fiyatları haritalandırılarak hangi evin ne kadara kiraya verildiği kaydedilecek. Böylelikle ev sahibi ve kiracılar da, kira bedelleri ile ilgili resmi kaynaklardan bilgi alabilecek.

Ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarında düğmeye basıldı, kira haritası sistemi geliyor

VERGİLER DAHA RAHAT DENETLENECEK

Gayrimenkul uzmanı Emrah Gerek konuya ilişkin açıklamasında, "Kayıt altına alınacağı için artık kontratlar fiyat kontrolleri daha rahat yapılabilecek” ifadelerini kullandı. Gerek açıklamasına şu sözlerle devam etti: 

Mülk sahipleri de sisteme girdiklerinde daha doğru fiyatlarla vergilerini hesaplayıp ödeyebilecekler. Vergi kısımları daha rahat denetlenebilecek. Bu da tabii fiyatlara yansıyacaktır. Düzenlemeden önceki sözleşmeler de yavaş yavaş bu sisteme dahil edilecek. 2024 yılının sonunda artık tamamen bütün kontratlar resmi olarak dijital ortama aktarılmış olacaklar" dedi.

BÖLGESEL DEĞERLENDİRMELER OLACAK

Gayrimenkul uzmanı Nilüfer Kas, "Siz kontratı yapıyorsunuz birçok kamu kuruluşuna elden kontratınızı ibraz etmeniz gerekiyor. Sistemde olan kontratla aboneliklerini yapabileceksiniz. Aile hekiminizi değiştireceksiniz” ifadelerini kullandı. 

Kas, açıklamalarına şöyle devam etti:  Bunun en büyük avantajı şu olacak. Biliyorsunuz kiracı ile ev sahibi arasında en büyük uyuşmazlık kira bedellerinin belirlenmesi ve kira artış oranları ve mahkemeye gittiklerinde de o bölgedeki rayiç bedeller ile ilgili sorunlar var. Bölgesel olarak bir değerlendirmeyi göreceğiz. 2024'ten itibaren o bölgede hangi sokakta aşağı yukarı kiralamalar ne kadar üzerinden yapılmış" dedi.

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...