Ev ve araba almak isteyenlere müjde: Kredilerde ‘masrafsız’ dönem
Ev ve araba alımlarında faizsiz borçlandıran firmalarda lisans dönemi başlıyor. , Birevim, Emin Evim, Fuzul Ev, Katılım Evim gibi firmalar BDDK’dan ‘Tasarruf Finansı’ sistemi için lisans alırken sektörün önde gelen isimleri, bu kararı vatandaşlara müjde olarak duyurdu.
Tüm vatandaşların kurduğu faizsiz ev ve araba alma hayali artık gerçek oluyor. Evim şirketlerin kısa sürede hızla artması nedeniyle bir dizi düzenleme yapan Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK), mağduriyetlerin önüne geçmeyi amaçladı. Böylece 21 firmayı tasfiye eden kurum, 6 tasarruf finansman şirketinin intibak taleplerini ise uygun gördü.
DEVLET İZNİ ZORUNLU OLACAK
Birevim, Katılımevim, Emin Evim, İmece Yatırım, Fuzul Gayrimenkul, ve Sinpaş Yapı Endüstrisi'nin intibak talepleri uygun görülürken lisans sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, sektördeki firmaların faizsiz finansman şirketi olarak faaliyet gösterilebilmesi için kuruluş ve faaliyet izinleri almasının artık zorunlu olduğunu ve bu uygunlukla birlikte, yıllardır yüzde 5 olan sektör büyüklüğünün 5 yıl içinde yüzde 25’e ulaşacağını söyledi.
GÜVEN DUYGUSU PEKİŞECEK
350 bin kişinin sisteme dahil olduğunu aktaran Akbal, "Türkiye'deki ipotekli konut satışlarında faizsiz finansman modelinin payı yüzde 5'ler seviyesinde. Yeni düzenlemelerle orta vadeli periyotta yüzde 20'ler noktasına gelmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu. Eminevim Genel Müdürü Sait Aytaç ise, "Bir yıldır BDDK'nın denetiminde ve gözetiminde kapsamlı bir intibak süreci geçirdik" dedi. Birevim Genel Müdürü Av. Mahir Orak da, tasarruf sahiplerinin haklarının devlet tarafından desteklenmesinin güven açısından önemli olduğunu söyledi.
35 ŞİRKETTEN 6’SI FAALİYETTE KALDI
Kontrolsüz büyüyen sektörün vatandaşı mağdur etmemesi için gereken yasal düzenleme yapılmış, 100 milyon lira sermaye şartı getirilmişti. Yasal düzenleme kapsamında devlet kontrolüne intibak sağlamak için BDDK'ya başvuru yapan 35 şirketten 21'si tasfiye edildi. 8 firma da kendi istediği ile oyun dışı kalınca sektörde bugün sadece 6 firma yoluna devam ediyor. Sistemde yaklaşık 350 bin kişinin katılımcı olduğu tahmin ediliyor.
MAĞDUR SAYISI 49 BİN
Tasfiye işlemleri TMSF tarafından yürütülen şirketlerdeki 49 bin kişinin mağduriyetinin giderilmesi için geçtiğimiz günlerde önemli adımlar atıldı. Alacaklılar isterlerse faaliyetlerine izin verilen diğer 6 firmaya hakları korunarak geçebilecek. Devralan şirket ile yeni sözleşme imzalayanlara tahsisat yapılabilmesi için sözleşme tutarının yüzde 40'ı kadar tasarruf yapılmış olması ve tasarruf ödemesi yapılan sürenin, toplam sözleşme süresinin beşte ikisine ulaşmış olması zorunlu oldu. Sistemde kalmak istemeyenlere ise paraları geri ödenecek. Ancak bu ödemeye yalnızca taksit bedelleri dâhil, sisteme girerken verilen organizasyon (giriş) bedeli bu ödemeye dâhil edilmedi.