Tgrt Haber

EYT bütçe komisyonunda! Milyonların beklediği görüşmeler başladı, işte son durum

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
02 Şubat 2023 12:12 - Güncelleme : 02 Şubat 2023 15:12
EYT bütçe komisyonunda! Milyonların beklediği görüşmeler başladı, işte son durum

EYT düzenlemesinin pazartesi günü resmen Meclis’e gelmesinin ardından bugün ilgili yasa teklifi görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda başladı. 4,8 milyon kişiyi ilgilendiren düzenlemede prim günleri tartışması devam ederken yasa teklifinin en geç gelecek hafta kanunlaştırılması hedefleniyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi 2022 yılı boyunca Çalışma ve Sosyal Güvenlik​ Bakanlığı’nın üzerinde en fazla mesai harcadığı konu oldu. Düzenlemede adım adım sona yaklaşılırken kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınmaya başladı. Görüşmeler sırasında muhalefet düzenlemenin eksik konuları olduğunu ifade ederek pankartlarla tepki gösterdi. 

GÖRÜŞMELER GERGİN BAŞLADI

Pazartesi günü resmen Meclis’e gelen EYT​ düzenlemesi hakkında yapılan açıklamalar sonrası özellikle prim günlerine yönelik tartışmalar hararetlendi. Yaş şartının kaldırılmasına rağmen bu kez de mağdurların prim günlerine takıldıkları ifade edildi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan görüşmeler ise gergin başladı. Muhalefet, düzenlemenin eksik olduğunu iddia ederek hem katsayı hem de prim gün sayısı konusunda mağduriyet olduğu ifade etti. Komisyon görüşmeleri sonrasında teklife yeni maddeler de eklenebilir. 

"BU YIL BÜTÇEYE MALİYETİ 255 MİLYAR LİRA"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bugün yaptığı açıklamada mayıs ayından itibaren EYT ile ilgili hazırlıklarını sürdürdüklerini ifade ederek,"Emekli ve memurlara 1 puanlık iyileştirmenin maliyeti 19 milyar lira, 15 puana yakın bir maliyet eklendi 270 milyar lira. EYT düzenlemesi için 2023 bütçesine yönelik çok sıkı tedbirler aldık. EYT’nin bütçeye maliyetini de bu yıl için 255 milyar lira olarak hesapladık, kasada hazır duruyor. Buna KGF kefaletleri dahil değil." dedi.

EYT'NİN SGK'YA MALİYETİ BELLİ OLDU

Öte yandan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri süren emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne yönelik etki analizi hazırlandı. Analize göre, 8 Eylül 1999 ve bu tarihten önce çalışmaya başlayanlar için yaşlılık aylığına hak kazanma koşullarından prim ödeme gün sayısı veya sigortalılık süresi şartlarının değiştirilmeksizin yalnızca yaş şartının kaldırılması durumunda hemen emekli olabilecek 2,2 milyon kişi bulunuyor. Bu kişilerin 1,7 milyonu 4/a (SSK), 89 bini 4/b (Bağ-Kur), 496 bini 4/c'li (Emekli Sandığı) kapsamında yer alıyor.

Emeklilik​ için yaşı bekleyen ve ilerleyen yıllarda bekleyecek 4/a'lı 3,5 milyon, 4/b'li 619 bin, 4/c'li ise 669 bin olmak üzere toplam 4,8 milyon kişi bulunuyor. Hemen emekli olabilecek 2,2 milyon kişiden özel sektörde çalışan 4/a ve 4/b statüsündeki sigortalıların tamamı, kamuda çalışan 4/a ve 4/c kapsamındaki sigortalıların ise yüzde 25'inin emekli olacağı ve yerlerine yeni personel alınacağı öngörüldüğünde, düzenlemenin gelecek ay uygulamaya konulması halinde 2023 yılı emekli aylığı, bayram ikramiyesi ve 4/b prim kaybının SGK'ye maliyeti 144,7 milyar lira olarak hesaplanıyor.

Teklifin, 49,7 milyar liralık kamu personeli bütçe etkisiyle birlikte Merkezi Yönetim Bütçesine toplam maliyeti ise 194,4 milyar lira olarak öngörülüyor. Bu hesapta kıdem tazminatı, emekli ikramiyesi, görev aylığı ve emekli aylığı farkıyla yeni personel alımı da dikkate alınıyor. EYT düzenlemesinden etkilenen 4/a kapsamındaki sigortalıların yüzde 87'si çalışma hayatında aktif olarak yer alıyor. Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) teşviki ve yeni istihdam ile birlikte 4/a kapsamında prim kaybı öngörülmüyor. Ancak bu kişilerin çalışmamaları durumda bu kapsamdaki sigortalılar için oluşabilecek azami SGK prim kaybının 45,5 milyar lira olacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Akif yuldız 2 Şubat 2023 22:05

Ben 17 Aralık 1999 girişim var 2000 girişmiş askerliği borçlanıp geri cekiyo eyt de yararlanıyor ben yararlanamıyorum nede askerlik yaptım 3 aya 20 yıl beklicem taktir büyüklerin

3600 kısmi emeklilik yoksa yasa eksiktir.madem yaş şartı Yok primini doldurup 50 yaşına gelen bayan emekli olsun neden 58 yaşını bekliyor.boyle ayrımcılık olurmu..99 öncesi 50 55 .dalga geçilmesin insanlarla 2 Şubat 2023 21:18

Gülseren

Sonraki Haber Yükleniyor...