Tgrt Haber

EYT düzenlemesinde hizmet birleştirme şartları ne? SGK müdürlüklerine gitmeye gerek yok, e-Devlet üzerinden işlem yapılabilir

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Sabah
28 Aralık 2022 07:49 - Güncelleme : 28 Aralık 2022 07:58
EYT düzenlemesinde hizmet birleştirme şartları ne? SGK müdürlüklerine gitmeye gerek yok, e-Devlet üzerinden işlem yapılabilir

Son dakika haberi: Önümüzdeki günlerde çözüme kavulşması beklenen EYT düzenlemesi ile ilgili geri sayım sürerken, farklı kurumlarda çalışanların hizmet birleştirmesi yapması gerektiği ifade edildi. Söz konusu başvuru için SGK müdürlüklerinde kuyruğa girmeden e-Devlet üzerinden işlem yapılabilir. 

Adeta yılan hikayesine dönen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde son viraja girildi. Önümüzdeki günlerde yapılacak olan duyuru ile bu sorunun çözülmesi beklenirken Sosyal Güvenlik Kurumu​ farklı kurumlarda çalışanlar için hizmet birleştirmesi, borçlanması başta olmak üzere yoğun bir mesai içinde. SSK​, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na tabi olarak çalışmalar sonucu kazanılan hizmetlerin aylık bağlanma hakkının elde edilmesi halinde birleştirilmesi gerekiyor. Bu işlemlerin yapılması için SGK müdürlüklerinde kuyruğa girmeden bütün işlemler yapılabilir.

EMEKLİLİK ZAMANI VE AYLIK HESAPLANIYOR

Yılın son günleri olması nedeniyle e-Devlet'te gün içinde yoğunluk olsa da saat 19:00'dan sonra işlemler yapılabiliyor. Emeklilikte birden çok sosyal güvenlik kurumuna tabi olanların hizmetlerini birleştirmek kritik önem taşıyor. Farklı kurumlara tabi geçen hizmet süreleri çalışanın talebi, tahsise hazırlık ve intibak ile basamak tespiti gibi nedenlerle de tek kurumda birleştirilebilir. Bu durum da hizmetlerin birleştirilmesi değil toplanması şeklinde ifade ediliyor. Son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde en fazla prim ödenen Kurum'dan aylık bağlanır. 1 Ekim 2008 ve sonrasında işe girenler için en çok prim ödenen kuruma göre emeklilik zamanı ve aylığı hesaplanır.

E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILABİLİR

EYT'de başvuru süreci, erken emeklilik için önem taşıyan hizmet birleştirmesine ilişkin detaylar şöyle:

Hizmet birleştirme işlemi farklı sigorta kollarında çalışanların toplam çalışma sürelerinin birleştirilmesine deniyor. Hizmet birleştirmeyle istisnai bir durumda emeklilik öne çekilebilir. Bağ-Kur'lu olan kadınlar emekli olmak için 7.200, erkekler de 9.000 gün prim ödemek durumunda olup, SSK'da ise kadınlar için bu süre 5.000 erkekler için de 5.975 gün. 2008'de 7 yıl kuralı kaldırıldı. Kişiler primlerini Bağ-Kur'dan SGK'ya aktarabilecek koşulları sağlaması halinde gün farkından yararlanarak erken emekli olabilir. SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı hizmetlerinin birleştirilme talebi e-devlet üzerinden yapılabilir.

“BAŞVURU TARİHİ EMEKLİ AYLIĞINI ETKİLEMİYOR”

E-Devlet üzerinden başvuru yapılabilir. Aylık bağlama sistemi bakımından normal emeklilerden bir farkı bulunmuyor. Dijital sistemi kullanmayanlar da form doldurarak evine yakın SGK müdürlüğüne teslim edebilir ya da postalayabilir. Başvuru tarihi emekli aylığını etkilemiyor.

İŞE GİRİŞİ GERİYE ÇEKEN BORÇLANMALAR VAR MI?

Yurtdışı borçlanması, doktorların fahri asistanlıkta geçen süreleri, avukatların stajyerlikte geçen süreleri, yükseköğretim gören öğrencilerin doktora süreleri ilk çalışmadan önceyse sigorta girişimini geriye çeker. Borçlanılan süre önem taşıyor. Kişi askerliğini sigortaya girdikten sonra yaptıysa bu borçlanma geriye çekmez.

HİZMET BİRLEŞTİRMESİNDEN KİMLER YARARLANIR?

Emekli Sandığı'na bağlı olanlar, çalışırken SGK'ya prim ödeyenler, emekli sandıklarına bağlı olanlar, Bağ-Kur'lu esnaf, sanatçı, bağımsız çalışanlar yararlanabilir. Kamu çalışanlarının emekli aylıklarını olumsuz etkilememesi için hizmet birleştirme işlemini ertelememesi gerekir.

Kaynak: Sabah

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...