Tgrt Haber

EYT düzenlemesinde neler var? EYT 18,15 ay askerlik borçlanması, doğum borçlanması detayı!

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: TGRT Haber
01 Kasım 2022 09:20 - Güncelleme : 01 Kasım 2022 09:54
EYT ile ilgili son dakika açıklamalarını MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yaptı

MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında EYT ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İlk etapta 1 milyon kişiyi ilgilendirecek EYT konusuyla ilgili son dakika gelişmeleri yaşandı. 8 Eylül 1999 tarihinden önce herhangi bir sigortalılık kapsamında olanlar EYT kapsamında olanlar EYT olarak adlandırılır. Peki, son dakika EYT gelişmeleri neler?

EYT ile ilgili son dakika açıklamalarını MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yaptı

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren emeklilkte yaşa takılanlar (EYT) konusunda yıl şartının dışında düzenlemeyle gelecek prim şartının da tamamlanması gerekiyor. TBMM'de yeni yasama yılının ilk grup toplantısında MHP​ Genel Başkanı Devlet BahçeliEYT​ hakkında konuştu. Peki, EYT son gelişmeleri neler? 

EYT NEDİR?

Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış kişilere EYT'li denir. 8 Eylül 1999 tarihinde yapılan değişiklikle prim günü ve sigortalılık süresi şartlarının yanı sıra bir de yaş şartı getirildi. Milyonlarca kişinin merakla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar​ (EYT) düzenlemesindeki çalışmalar bitti. Çalışmanın içeriği henüz kamuoyuyla paylaşılmasa da yapılan açıklamalar ışığında detaylar netleşmeye başladı. 

SON DAKİKA EYT GELİŞMELERİ 

Bugün bakıldığı zaman SSK (eski adıyla) Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında olanların tabi oldukları sistemler de farklılaşırken bu üç kuruma bağlı farklı emeklilik sistemleri bulunuyor. 

STAJ SİGORTASIYLA İLGİLİ SON DAKİKA GELİŞMELERİ 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı​ Vedat Bilgin, gündemde olan staj sigortasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek, konunun EYT kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bilgin ayrıca, "Stajda sağlık sigortası yapılıyor ancak emeklilik sigortası yok. Çok eskiden kalma bir düzenleme" dedi.

EYT'DEN KAÇ KİŞİ FAYDALANABİLECEK?

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için bir açıklama yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, ilk etapta emekli olacak kişi sayısı 1 milyonun üzerinde olacağını ayrıca dosya bazlı yaklaşık 12.5 milyon emeklinin olduğunu açıkladı. Sarıeroğlu,  "Yaklaşık 3-4 milyon arasında bir vatandaşımızın bu kapsamda olduğunu tahmin ediyoruz." sözlerini de açıklamasına ekledi. 

PRİMİ DOLMAMIŞ EYT'LİLER NE YAPACAK? 

Primi dolmamış kişilere 2 seçenek sunulacak. 2 seçenek arasından ilki, kişiler primlerini tamalayarak emekli olabilecek. Diğer bir yöntem ise borçlanma yöntemi ile prim tamamlanmasıdır.

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN ŞARTLAR

-Askerlik avantajı: Erkelerde askerllikte geçen süre satın alarak emeklilik primlerine ekleyebiliyor. EYT düzenlemesi çıkmadan önce askerlik ya da doğum borçlanması da yapabilirsiniz. Düzenleme yayınlandıktan sonra eğer borçlanma hakkı tanınmazsa borçlanma bedelini Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) iade alabilirsiniz. 

-Çocuk avantajı Primi eksik olan kadınlar, sigortadan sonra dünyaya gelen 3 çocuğa kadar borçlanma hakkı kazanıyor. Her bir çocuk için 2 yıl yani 720 gün kazanılabiliyor.

-Vergi indirimi: Engeli olan çalışanlar minimum %40 engellilikle vergi indirimi alarak yaş şartı olmadan 15 sene 3.600 günden başlayıp işe başlama tarihleri doğrultusunda 18 sene 4.680 güne kadar süre ile emekli olabilirler.

-Tescil: Geçmişte sigortası yapılmış ancak primi eksik ya da hiç yatırılmamış kişilere uygulanan bu yöntemle sigortasız çalıştırılanlar geçmişe dönük hizmet tespiti yaptırarak bu günlerini tescil ettirebilir. 

 

 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Gültekin 3 Nisan 2023 07:19

Siğorta öncesi doğum borçlanması nı istiyoruz

Elvan29 Aralık 2022 08:23

Ssk oncesi dogum borclanmasi yapilmasini bekliyoruz

ayşe dilek 5 Aralık 2022 09:25

Sigorta öncesi doğum yapan anneler bizde bekliyoruz borçlanma

Ulviye er 1 Aralık 2022 11:27

Sigorta öncesi doğum yapan neden ödeme yapamıyor bizler anne degilmiyiz

Sonraki Haber Yükleniyor...