EYT Federasyonu Başkanı’ndan kritik uyarı: İki şahitle EYT’li olunabilir!
Milyonlarca kişinin heyecanla beklediği EYT için hazırlıklar tamamlanırken Meclis gündemine getirilmesi bekleniyor. EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak, “İki şahit ile EYT’li olabilirsiniz” dedi.
Milyonlarca çalışanın gözü kulağı Meclis’e gelmesi beklenen EYT düzenlemesinde… Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamalarıyla EYT düzenlemesinde detaylar biraz daha netleşti. Aralık ayında düzenleme Meclis’e gelecek. Vatandaş haliyle EYT’nin şartlarını araştırıyor. Peki, EYT’den nasıl emekli olunur, prim gün sayısı yetmiyorsa borçlanma mümkün mü? TGRT Haber’de Emeklilikte Yaşa Takılanlar Fedarasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak, EYT ile ilgili merak edilenleri cevapladı.
“MAHKEME YOLU AÇIK”
Gönül Boran Özüpak, 1999 öncesi çalıştıkları işyerlerinde sigorta girişleri yapılmayan mağdurların, EYT düzenlemesinden faydalanabilmelerini söyledi. Özüpak, “iki şahitle birlikte İş Mahkemesi’ne gidip, belgelemeleri halinde, davayı kazanan arkadaşlarımız var. SSK başlangıcının, o tescille başvurulması halinde EYT’den yararlanılabilir” dedi.
1999 ÖNCESİ SİGORTA GİRİŞİ YETERLİ DEĞİL
Düzenlemeden yararlanabilmek için sadece 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişinin yapılmış olması yeterli değil. Prim ve sigortalılık sürelerinin de şartlara uygun olması gerekiyor. Kadınlar daha avantajlı olup 20 yıl prim ödemek yetiyor. Bu da, 1999 yılında sigorta girişi yapılan bir kadın çalışanın 2019 yılında emekliliğe hak kazanmış olduğu anlamına geliyor. Erkeklerde ise prim gün sayısı 25 yıl. Dolayısıyla 1999'da sigorta girişi yapılan erkek çalışan ancak 2024 yılında emekli olabiliyor. 1997'de iş başı yapanlarsa, yasa çıktığında emekliliği hak etmiş oluyor. Prim gününü doldurma imkanı olmayan için de çeşitli ihtimaller masada.