Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasıyla milyonlarca kişi emekli olurken, prim gününü tamamlayamayanlar için yeni bir emeklilik düzenlemesi gündemde. TBMM’de görüşülen bu düzenlemeyle 3600, 4500 ve 7200 prim gününe sahip olanlar için erken emeklilik imkanı doğuyor.
Kadınlara doğum borçlanması, erkeklere askerlik borçlanması, kısmi emeklilik, malulen emeklilik, engellilere vergi indirimi ve yıpranma payı gibi avantajlarla erken emeklilik fırsatları sunuluyor.
Doğum Borçlanması: Kadınlar, üç çocuğa kadar doğum borçlanması yaparak 2160 güne kadar prim kazanabiliyor ve emeklilik yaşını 6 yıl öne çekebiliyor. Ancak çocukların sigorta giriş tarihinden önce doğmuş olması gerekiyor.
Askerlik Borçlanması: Erkekler, askerlik borçlanması ile hem emeklilik yaşını öne çekebiliyor hem de ek prim kazanıyor. Ancak askerliğin sigorta girişinden önce yapılmış olması şart.
Yıpranma Payı: Gazeteciler, madenciler ve gemi çalışanları gibi ağır işlerde çalışanlara devlet tarafından ek prim desteği sağlanarak emeklilik yaşı düşürülüyor.
Engelli Çocuğu Olan Annelere Prim Desteği: Ağır engelli çocuğu olan anneler, 1 Ekim 2008 sonrası primlerinin dörtte biri kadar ek prim kazanarak daha erken emekli olabiliyor.
Kısmi Emeklilik: 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar 10 yıl sigortalılık süresiyle kısmi emeklilik hakkı kazanırken, bu tarihten sonra sigortalı olanlar için 15 yıl şartı aranıyor.
Malulen Emeklilik: İş gücünün %60’ını kaybeden ve en az 1800 prim günü olanlar, sağlık raporuyla malulen emeklilik hakkı elde edebiliyor.
Engellilere Vergi İndirimi: En az %40 engeli bulunan çalışanlar, vergi indirimi alarak 15 yıl ve 3600 prim günü ile yaş şartı olmadan emekli olabiliyor.