Tgrt Haber

EYT kapıda! Malulen emeklilik, prim borçlanması, vergi indirimi... İşte tüm sorularınızın cevapları

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
19 Kasım 2022 09:20 - Güncelleme : 19 Kasım 2022 09:30
EYT kapıda! Malulen emeklilik, prim borçlanması, vergi indirimi... İşte tüm sorularınızın cevapları

EYT düzenlemesi aralık ayında meclise gelecek. Ancak prim günlerini tamamlamayan binlerce kişi var. Vatandaşlar, askerlik ve doğum borçlanması ile eksik günlerini tamamlamak istiyor. Diğer yandan “Vergi indiriminden kimler yararlanabilir?” “Prim günüm eksik ne yapabilirim?” gibi konularda emekli olmak isteyenlerin araştırdıkları sorular. Peki, kanser hastaları nasıl malul aylığı alır?

EYT​  düzenlemesi kapıda… Yaklaşık dört milyon kişinin hayatını etkileyecek olan süreç takip ediliyor. İlk etapta 1.5 milyon kişinin emekli olması bekleniyor. EYT kapsamına girmeniz için 1999 yılı öncesinde sigorta girişinizin yapılması gerekli. Diğer yandan İş kazası​, tedavisi zor hastalıklar, meslek hastalığı nedeniyle çalışma gücünün yüzde 60'ını kaybedenler de emekli olabilecek.  İşte tüm detaylar…. 

PRİM GÜNÜM EKSİK NE YAPABİLİRİM?

Bu sorun kadınlarda doğum erkeklerde ise askerlik borçlanması ile çözülebiliyor. Buna isteğe bağlı sigorta deniliyor. E- devlet üzerinden giriş yaparak işlemlerinizi yapıp prim günlerinizi doldurabilirsiniz. Uzmanlar borçlanmaların hemen yapılması gerektiğini asgari ücretteki artışla borçlanmalarında artacağını ifade ediyorlar. 

SAĞLIK SORUNLARI NEDENİ İLE NASIL EMEKLİ OLABİLİRİM?

Kişiler çalışma hayatları boyunca yaşadıkları sağlık sorunları nedeni ile tamamen çalışma hayatından kopmak zorunda kalabiliyorlar. Malulen emekli olmak için 10 yıllık çalışma yaşamınızın olması ve 1800 gün prim ödeme koşulu gerekiyor. Bu emeklilik​ şartında yüzde 60 oranında çalışma gücünden yoksun olunması önemli şartlar arasında. 

EMEKLİLİK İÇİN VERGİ İNDİRİMİNDEN NASIL YARARLANABİLİRİM?

İşe gidemeyecek kadar büyük sağlık sorunlar olan vatandaşlar için emeklilik işlemlerinde birtakım kolaylıklar sağlanıyor. Bunun için gelir vergisi matrahında indirimler söz konusu olabiliyor. Ayrıca, Şeker hastası ya da astım hastası olanlar da sağlık kurulundan alınan yeterlilik raporu ile vergi indirimine başvurabiliyor. 

KANSER HASTA OLANLAR MALUL AYLIĞI ALABİLİR Mİ?

Kanser hastalığına yakalanan kişiler hastalığın tanısı konulduktan sonra bir yıl içinde başvuru yapmaları gerekiyor.  Başvuru sonrası 18 ay maluliyet aylığı bağlanıyor. Bu süre 12-24 ay aralığında değişebiliyor.  Kan kanseri tedavisinde bu süre 24 ayken, kemik iliği nakli yaptıranlar da 12 ay uygulanıyor. Tedavisi tamamlanamayanlar rapor almak suretiyle süreyi uzatılabilir.

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sedat29 Aralık 2022 22:08

Merhaba Eşim 1982 1 Eylül doğumlu 1998 Eylül girişli 5000 günü dolu Fakat 4 yıl önce rahatsızlığından dolayı Malulen emekli oldu. Şu anda maaşını alıyor ama maaşı düşük. Malulen emekliliğini iptal ettirip eyt kanunundan yararlanabiliyor mu? Yardımcı olabilir misiniz?

Metin 19 Aralık 2022 15:09

2008 girişliyim 3500 günüm var vrrgi indiriminden 62 evergi indirimim var emekli nasıl olabilşrim

MEHMET emin13 Aralık 2022 21:31

2008 girişliyim 4200 gün SGK var yüzde 60 engel raporum var vergi indirimim var eyt emekli ola bilirmiyim

Hafize24 Kasım 2022 01:34

Yaygın karınıçi kanserinden 2018 de ameliyat oldum sgk girişim 2010 primlerin eksik olduğu için malulen emekliliğe başvurmadım 2022 de tekrar karaciğerde kitle alındı yine primlerin eksik doğum borçlanmamda yetersiz başvuramadım acaba benim durumumda olanların emekli olabiliyormu

Sevim goksoy20 Kasım 2022 14:18

Ben 3lu negatif genetik meme kanseri hastasıyım malulen 15 ay emekli oldum sure btti tekrar basvuru yatım kalıcî emekli olabilirmiyim

AYHAN YAMAN 19 Kasım 2022 17:26

Ben engelliyim raporum 63 emekli olabilmek için ne yapmalıyım sizce malulen emekli olmak istiyorum yardımcı olur musunuz

Sonraki Haber Yükleniyor...