EYT yasa teklifi Meclis'te! Milyonlarca vatandaş 'kademeli prime' isyan etti: SGK Uzmanı Özgür Erdursun ayrıntıları anlattı
Milyonların beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini içeren yasa teklifi Meclis’e sunuldu. EYT'de 5 bin gün prim sayısının 5 bin 975'e yükseltilmesi sosyal medyada en çok konuşulanlar arasına girdi. AK Parti Milletvekili Cevdet Yılmaz'ın EYT'nin komisyonda görüşüleceği tarihi 2 Şubat Perşembe olarak açıklamasından ardından Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, dikkat edilmesi gereken noktaları TGRT Haber'de anlattı.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar'a (EYT) ilişkin düzenlemeyi içeren kanun teklifi, Meclis Başkanlığına sunuldu. AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, EYT'nin komisyonda görüşüleceği tarihi 2 Şubat olarak açıkladı. Teklifin yasalaştıktan sonra Mart ayında ilk maaşların alınması bekleniyor.
Öte yandan Sosyal Güvenlik Kurumları’nda EYT’lilere yönelik çalışmalar da devam ediyor. EYT’lilerin 5 bin prim gün sayısı rafa mı kalktı? Kademeli prim hesabı nasıl olacak? TGRT Haber’de Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, merak edilenleri tek tek cevapladı.
PRİM GÜN SAYISI NASIL OLACAK? KİMLER FAYDALANACAK?
EYT’lilerin 5 bin prim gün sayısının 5 bin 975 olduğuna yönelik haberlerle ilgili soruları TGRT Haber'de yanıtlayan Özgür Erdursun, "08.09.1999 tarihinden önce ilk defa sigortalı olmuş ancak borçlanma ile işe başlama tarihlerini geriye çekebilecek olanlar yani 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olup borçlanma tarihini öne çekenler EYT'li olabilecek. Bu tarih milat.
Prim gün tarihi ise bu tarih öncesi SSK'da 8 bin gündü. Sayın Bakan Vedat Bilgin katıldığı programlarda, 08.09.1999 öncesi yasal haklar neyse onu vereceğini açıkladı. Yani 5 bin prim günden kademeli 5 bin 975'e kadar gün istenmesi hayal kırıklığı yarattı. Prin gün sayısını 5 bin güne tamamlayanlar bunu 5 bin 975'e tamalamak için 2 yıl 8 ay daha prim yatırmaları gerekiyor. Bu nedenle kafalar karışık. Kanun teklifinde ise 81. madde ne deniyorsa o gibi anlaşıldı. Bu bizim için sürpriz oldu" açıklamasında bulundu.
5 BİN GÜN PRİM KONUSU RAFA MI KALKTI?
08.09.1999 öncesine göre yasal hakla tabii kılınacak dediklerinde biz yaş şartının kalkacağını ve 5 bin gün prim sayısı olarak düşünüyorduk. Bu teklif gelecek ama bu şekilde kabul edileceğini düşünmüyorum. Öncelikle Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanacak. Resmi Gazete'de yayımlanana kadar değişlikler olabilir. 5 bin günden 5 bin 975 güne çıkması rahatsızlağa sebebp oldu.
EMEKLİLİK HAYALİ ERTELENMİŞ Mİ OLDU?
Prim gün sayısını 5 bin güne tamamlamış olanların ayrıca borçlanma imkanları varsa borçlanma yapacaklar. 2023 rakamlarıyla borçlanacaklar ve çalışmaya devam edecekler. Yani yüz binlerce kişinin emeklilik hayali 1-2 yıl ertelenmiş oldu.
Umarım Meclis'te gerekli düzenlemeler yapılır. Bu haliyle yürürlüğe girerse vatandaşların elinden alınan hakların tamamının verilmedğini görmüş oluruz. Bu konu halkın gündeminden düşmez.
"HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIM"
EYT'lilere yasal hakları tam verildi diyemeyiz. EYT'lilerin beklentileri gerçekleşmiyor. Bağ-Kur tescil mağdurları konusunda haklar verilir diye düşünüyordum. Burada da yeni bir hayal kırıklığı oldu. Maalesef stajyer ve çırakların hakları da bu düzenlemede verilmedi. Kadınlar da doğum borçlanamsından yararlanamıyor. Tek sayfalık kanun teklifi beni bir SGK Uzmanı olarak hayal kırıklığına uğrattı. Yıllarca EYT'liler ne diye bekledi?
İNTİBAKLA İLGİLİ BİR DÜZENLEME YAPILACAK MI?
Sistemin işler bir hale gelmesi için emekli aylığı hesaplama sisteminin değiştirilmesi gerekiyor. Bugün Türkiye'de emekli aylığı 5500 TL'ye tamamlanıyor? Emekli aylığı o kadar düştü ki onu belli bir rakama tamamlama ihtiyacı duyuldu. Bizim sosyal güvenlik sistemimiz kayıt dışılığı özendiren sistem. Prim yatırıldıkça kişinin emekli aylığı düşüyor. Prim yatırıldıkça düşen bir emekli aylığı hesaplama yöntemi var. Asgari ücretin 2 katı ile prim yatırınlar da 5500 TL alıyor. Neden gerçek rakamlardan bildirim yapıyoruz? Sonun herkesin alacağı emekli aylığı aynı olacak.