Tgrt Haber

EYT yasasında prim sistemi ve gün detayı: Yaş koşulu aranmadan emekli olunabilecek

23 Ekim 2022 12:10 - Güncelleme : 23 Ekim 2022 15:17
EYT yasasında prim sistemi ve gün detayı: Yaş koşulu aranmadan emekli olunabilecek

Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinde sona gelindi. EYT düzenlemesinde prime dayalı bir sistem getiriliyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalılığı başlayan kadınlar 20, erkekler ise 25 yıl çalışma süresini doldurdukları takdirde yaş koşulu aranmadan emekli olabilecek.

Emekli olmayı bekleyen milyonlarca vatandaşın merakla beklediği emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinde son viraja girildi. EYT'de masada tek formülün olduğunu daha önce açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT için Aralık 2022 müjdesini verdi.  EYT yasası 2022 bitmeden Meclis'e gelecek. Yeni yasayla prim ve süresi dolan herkesin emeklilik hakkı elde etmesi gündeme geldi.

Sabah gazetesinden Hazal Ateş'in haberine göre, çalışma hayatına 8 Eylül 1999 tarihinden önce başlayan kadınlar 20, erkekler ise 25 yılını doldurdukları takdirde yasal düzenlemeyle yaş koşulu aranmadan emekli olabilecek ve EYT düzenlemesiyle emeklilikte prime dayalı bir sistem getirilecek. Böylece şartlarını tamamlayan emekli adayları kademeli bir şekilde emekli olacak. EYT yasasını bekleyen emekli adaylarının hizmet dökümünü çıkararak kapsamlı bir inceleme yapması gerekiyor.

EYT İÇİN ÖNEMLİ KRİTER; SON GÜNLER

Emekli adayları için çalışma hayatlarındaki son 2520 gün, emeklilikte önemli bir kriter. Çünkü bu emekli adayının hangi statüden emekli olacağını belirleyecek. Bu tarihten önce sigortalı olanların SSK'dan emekli olabilmesi için 5 bin güne ulaşması gerekiyor.

PRİMİ YATIRILMAYANLARA DAVA YOLU

İşe girişi olan ancak primi yatırılmayanlar için zaman aşımı süresi olmayıp dava açma hakkı bulunuyor. Sigorta başlangıcı stajyer veya çırak olmadığı halde bu şekilde gösterilmiş olanlar da dava açarak itiraz edebilir.

ASKERLİK BORÇLANMASI ALTIN DEĞERİNDE

8 Eylül 1999 tarihinden önce yapılan askerlik için yapılacak olan borçlanma ise altın değeri taşıyor. Örnek ile açıklamak gerekirse; 2001 yılında işe giren ancak askerliğini 1998 yılında yapan biri borçlanıp bu tarihi öne çekebilir. Bu tarihten önce banka sandıklarına tabi olanlar da emekli olabilecek. 18 yaşın altındayken ödenen primler de prim ödeme gün sayısına dâhil ediliyor ve ayrıca emeklilik yaşının tespitinde işe giriş tarihi dikkate alınıyor.

EYT yasası ile emekli olmayı planlayan memur, SSK'lı, Bağ-Kur'lu, tarım sigortalılarının merak ettiği bazı soruların cevapları:

1- EKSİK PRİM GÜNLERİMİ YASA ÇIKMADAN, ŞİMDİDEN BORÇLANMAMDA FAYDA VAR MI?

EYT'yi beklerken hizmet dökümünü çıkararak ilk adımı atabilirsiniz. Doğum, askerlik borçlanması için yasanın çıkmasını beklemekte fayda var. Böylece ne kadar gün gün sayısına ihtiyacınız olacağını göreceksiniz. İhtiyacınız olan prim gün sayısı kadar borçlanmış olacaksınız. Asgari ücretin brütünün yüzde 30'unu, yurtdışında borçlanma yüzde 40'ını borçlanabilirsiniz. 1 Ocak 2023 tarihine kadar borçlanma tutarları değişmeyeceği için bir zararınız da olmayacak.

2- DOĞUM BORÇLANMASI İŞE BAŞLANGIÇ TARİHİNİ ÖNE ÇEKER Mİ?

Doğum borçlanması yaşı düşürmez, prim ödeme gün sayısını artırır. İki yıllık doğum borçlanması iki yıl erken emeklilik hakkı doğurur. Ancak bu durum yalnızca staj girişi ile ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına tabi olunun süre içindeki doğumların borçlanılması için geçerli. Diğer doğum borçlanmalarında yalnızca prim ödeme gün sayısı eklenir, emeklilik yaşı değişmez. Sigortadan sonra doğan 3 çocuğa kadar borçlanma hakkı var. Her bir çocuk için 720 gün kazanılabiliyor. Böylece üç çocuk için borçlanan kadın sigortalı 2160 gün kazanıp eksik primini tamamlayarak EYT'li olabilir.

3- ASKERLİĞİ 1998 YILINDA YAPANIN SİGORTA BAŞLANGIÇ TARİHİ ÖNE ÇEKİLİR Mİ?

Askerlik borçlanmasıyla sigortalılık başlangıç tarihi borçlandırılan gün sayısı kadar geriye çekiliyor. Bu durum yaş olarak daha erken bir tarihte emeklilik imkânı sağlıyor. Örneğin; 2001 yılında işe girmiş ancak 1998 yılında askerlik yapmışsa borçlanıp öne çekebilir.

4- 1997 YILINDA İŞE GİRİŞİM GÖRÜNÜYOR AMA PRİMİM YATIRILMAMIŞ BU DURUMDA NE YAPMALIYIM?

İşe girişiniz var ama prim yatırılmadıysa dava açmanız gerekiyor. Fiilen 8 Eylül 1999 öncesi çalışıp ancak sigorta girişi geç yapıldıysa da dava açma var. Her iki durumda da zaman aşımı süresi bulunmuyor. Ancak bu tarihten önce işe girdiniz ancak hiçbir şekilde sigorta girişiniz yapılmadıysa hak düşürücü süre nedeniyle dava açamazsınız. Yine stajyer, çırak olmadığı halde böyle başlatılanların da itiraz hakkı var. Prim belgeleri olan SGK'ya olmayanlar da mahkemeye başvurarak hizmet tespitine gitmeli.

5- İŞE GİRİŞ TARİHİM NİSAN 1999, GEÇEN YIL YURTDIŞI BORÇLANMASI YAPTIM YAŞI BEKLİYORUM, EYT'DEN YARARLANABİLECEK MİYİM?

Türkiye'nin 18 ülkeyle sosyal güvenlik anlaşması bulunuyor. Yurtdışındaki Türk vatandaşları da borçlanma ile EYT'li olabilir.

6- EYT KAPSAMINDA OLANLAR HANGİ STATÜDEN EMEKLİ OLACAK?

Hizmet dökümünde son 2 bin 520 gün hangi statüden (Bağ-Kur, SSK, Emekli Sandığı) belirleyici olacak. EYT belirlenirken çeşitli kurumlardan sigortalı çalışanlar da değerlendirmeye alınıyor. Örneğin düzenleme işe başlangıç tarihi 1999 öncesi banka sandıklarında olanları da kapsayacak. Bağ-Kur kapsamında işyeri açıp, şirket ortağı olup primlerini yatırmadığı için dondurulan günler yeniden kazanılabilecek. Geçmiş günlerini ihya edecek olanlar ihtiyaçları olan prim gün sayısı kadar asgari ücret üzerinden ödeme yaparak prim ekletebilecek.

7- 18 YAŞINDAN ÖNCE YAPILAN SİGORTA EMEKLİLİĞİ ÖNE ÇEKER Mİ?

1 Nisan 1981'e kadar 18 yaşından küçükken yapılan sigorta süresi açısından başlangıç sayılıyor. 18 yaşından küçükken ödenen primler prim ödeme gün sayısına dâhil ediliyor, işe giriş tarihi emeklilik yaşının tespitinde dikkate alınıyor. Bu tarihten sonra yapılan sigortada 18 yaşın doldurulduğu tarih dikkate alınıyor.1 Nisan 1981-8 Eylül 1999 tarihleri arasında emeklilik açısından sigorta başlangıcı tarihi için 18 yaşın doldurulduğu tarih arınıyor. 18 yaştan küçük başlangıçlar sigortalılık başlangıcı açısından dikkate alınmıyor.

8- EMEKLİLİKTE 2520 KURALI NEDİR?

Emeklilikte çalışılan en son ödenen 2520 gün prim ödemesi içinde hangi sigortalılık statüsünde prim ödendiğine bakılıyor. Bu süre içinde SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı sistemlerinden hangisinde fazla prim ödendiyse o sosyal güvenlik sistemi üzerinden emekli olunacağı anlamına geliyor. EYT kapsamında emekli olacaklar için de emeklilik işlemleri bu sürede hangi statü daha fazla ise ona göre yapılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz günlerde emeklilik sisteminin bir standarda oturtulması gerektiği yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Esnafın bazı sorunlarının mevzuatla ilgili olduğuna ve prim gün sayısındaki farklılığın ciddi bir sorun olduğuna dikkat çektiği açıklamasında Bakan Bilgin, bu durumun eşitlenmesi gerektiğini belirterek “Bunu eşitleyecek bir düzenlemeyi yapacağımızı size söyleyeyim. Burada emekliliği hak etme şartlarını standardize etmemiz lazım.” ifadelerini kullanmıştı.

Bakan Bilgin’in konuyla ilgili yaptığı açıklamadaki sözleri bir reformun da habercisi olmuştu.

EYT KAPSAMINA GİREBİLMEK VE EMEKLİ MAAŞINI ARTIRMAK İÇİN ALTIN DEĞERİNDE BİLGİ

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinde son viraja girilirken milyonlarca emekli adayı yasa teklifini bekliyor. 2000 ve 2001 yıllarında sigortalı çalışmaya başlayanlar da EYT kapsamına girmenin yollarını ararken işe giriş tarihi ve prim gün sayısını artıracak formüller merak ediliyor. Emekli aylığını artırmak için 2000 öncesi yüksek tavandan borçlanmak ve askerlik borçlanması kritik önem taşıyor.

EMEKLİ AYLIĞINI ARTIRMANIN YOLLARI

Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine göre; 1996, 1997, 1998 ve 1999'da yatırılan primler ise emekli aylığını artırmada altın değeri taşıyor. Bundan dolayı da emekli aylığını artırmak için 2000 öncesi yüksek tavandan borçlanmakta fayda var.

ASKERLİK BORÇLANMASI

2000 yılından önce fiili hizmet zammıyla çalışılması durumunda yıpranma süresi başlangıcı geri çekiyor.  Askerlikten önce herhangi bir sigorta kolundan işe başlamayanların askerlik borçlanması yapması durumunda emeklilik yaş ve günleri öne çekiyor.

EMEKLİLİKTE, AYLIĞI ARTIRMADA 2000 ÖNCESİ PRİMLERİN ÖNEMİ

Emekli aylığını artırmada SGK’ya bildirilen primler büyük önem taşıyor. Gösterge sisteminin esas alındığı 2000 öncesi primler emekli aylığını yükseltiyor. Bundan dolayı da 1996, 1997, 1998 ve 1999 yıllarında yatırılan primler aylığı artırmada önem taşıyor. Emekli aylığını artırmak için 2000 öncesi yüksek tavandan borçlanmakta fayda bulunuyor.

ASKERLİK BORÇLANMASI İKİ DETAY

Askerliğini sigortalı olarak bir işe başlamadan önce yapanlar hem prim gün sayısını artırabilir hem de sigorta tarihini geriye götürebilir. Askerlikten önce bir işte çalışmayanların askerlik borçlanması yapması, yaş ve günlerini öne çekmesinde yarar bulunuyor.

Askerliğini sigortalı bir işe girdikten sonra yapanların borçlanması ise sadece prim ödeme gün sayısını artırıyor. Emeklilik tarihini öne çekmiyor. Şubat 2000 tarihinde sigortalı işe başlayıp askerliğini 1999 yılında yapan borçlanarak emekli olabiliyor.

EYT YASASI İLE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER OLACAK!

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası ile emeklilik sisteminde köklü bir değişiklik olacak. Milyonlarca Bağ-kur ve SKK’lıyı yakından ilgilendiren yeni bir düzenleme geliyor. Yeni sorunlarla karşılaşılmaması adına kurumlar arasındaki farklılıklar giderilerek emeklilik sisteminde yeni bir standart getirilecek. Böylece emekli maaşı hak sahipliği konusunda tüm işlemler tek bir model üzerinden yürütülerek karar verilecek ve yeni mağduriyetlerin önüne geçilecek.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Tahsin karadağ30 Mart 2023 15:53

Yaşım 58 Günday’ın 3700 nasıl emekli olabilirim

Hayati 8 Mart 2023 20:25

8,6,1990 giriş kaç gün istiyor benden

Abdullah 5 Mart 2023 00:42

1981 dogumluyum 1995 şin 10 ayın 16 sında sigorta girişim var ve 3 gün pirim yatmış kaç gün primle eyteden emekli olurum

Canan23 Ocak 2023 09:22

3.1.1992 girişim var 20 dolu 4600 pirim var EYT tutarmı

Aysel 8 Ocak 2023 19:12

Sigorta girişim 2000 günlerim tam eyt den emekli olabilir miyim

Handan 6 Ocak 2023 23:58

1993 tarihli SSK girişim. 985 iş günüm var. Emekli olma sans varmı.

E 4 Ocak 2023 23:24

T

Ali 4 Ocak 2023 23:22

05.05 1997 giriş 16 yaş 81 doğumluyum 97 yılından 32 prim var eyt beni kapsıyomu

Sezgin 3 Ocak 2023 20:36

1971 doğumluyum 1988 Mart girişim vardi. Daha sonrasin da eyt çıktı ve 25 yıl 5500 gün fazlasıyla geçmesine rağmen malesef 2022 Haziran da 51 yaşında emekli oldum. Fakat 6 ay sonra kanun çıktı. Soru şu biz bu 6 yıl i basuna mi bekledik? 6 yıllık kayıp için herhangi bir başvurunuz olabilir mi? Hakkımızı nasıl arayabiliriz?

Mehmet 3 Ocak 2023 19:10

98 kiricim var 7oo günüm var emkli olabilirmiyim

Yunus 2 Ocak 2023 12:36

1974 doğumluyum.6470 günüm var.ssk giriş 17/12/1999 askerlik borçlanmasını öne çekerek eyt başlatsam hizmet yılı 23 yıl 11ay olduğundan emekli olurmuyum

Murat almaz 31 Aralık 2022 11:11

1983.dogumluyum 01 07 1997 iş başlangıcım var uzunvade sgk sigortası ve 8351 primim var eyt den yararlana biliyor muyum

Yılmaz 30 Aralık 2022 00:31

01/12/1999 gün 5120

Tekin28 Aralık 2022 22:51

1999,2002 uni okudum devlet ino de 2002 askere gittim. Normalde uni okumasaydim. 98 de askere gidecektim. Acaba uni okudufum icin eyt den faydalanamiyormuyum ltf cvp verirsenoz hayir duasi bol bol edicem tsk ederim

Mustafa şenee28 Aralık 2022 21:24

71 doğumluyum 92 girişim ve 4c7 ay günüm var 98 e kadar boşluğumvar. 98 in 10.ayından 2019 un 9. ayına kadar bağkur ödedim. bu tarihten sonra da 3 yıl ssk ödedim toplamda 8700 günüm var durumum nefir

Murat26 Aralık 2022 05:19

Ya arkadaş kafalar karısti..eyt olursa faydalananların kadın erkek hepsinin prim gün şartı 5000 gün mu olucak.erkeklerde 5400 olucak deniliyor.hangisi olucak.eyt cikmadan once 1988 sigorta başlangıcli erkegin prim ödeme şarti kaç gün idi...bilen var mi..

Serpil ateş 21 Aralık 2022 14:44

1982 sigorta başlangıcı toplam dokuz yıl bir ay siğorta yedi ay bağkur var doğum esnasında çocuğum vefat etti doğum borçlanması ile eyt den faydalana bilirmiyim

Serpil ateş 21 Aralık 2022 00:03

1982 sigorta başlangıcı dokuz yıl bir ay siğorta yedi ay bağkur var doğum esnasında çocuğum vefat etti doğum borçlanması ile eyt den faydalanma bilirmiyim

ksdim.bakar13 Aralık 2022 20:29

1989sskgiridimvar,prim.,5180,,,eyeteden.emekli.olurmuyum

Bilgi 6 Aralık 2022 14:49

1983 doğumlu 1997 sigorta baslngicim var emekli olabilirmiyim

Salih polat 2 Aralık 2022 05:47

20,04,1982 dogumluyum 01,10,1996 sigorta girisliyim eyt den yararlanabilirmiyim

Nurhan 1 Aralık 2022 20:10

Merhaba 12mart 97 prim girişim bulunmakta 1222 gün primim var daha sonradan çalıştığım yerlerden sigortam yok 30 10 72 doğumluyum prim iade başvurusu şu an yapabilirmiyim

Nejla Çevik 30 Kasım 2022 20:29

1984 doğumluyum 01,04,1998 girişim eyt den yararlanabiliyormuyum

Ünsal29 Kasım 2022 10:43

Benim / 43 engelim var 440 gün askerlik borçlanmam cikiyo sgk nın bankalarla anlasma yasası cikicakmi kredi için

Sibel28 Kasım 2022 22:49

1984 doğumluyum 1997 sigorta girişim var emekli ola biliyormuyum

ŞENOL25 Kasım 2022 21:05

Askerliği yarırdı 1998 çekti EYT DEN Yararlanırmıyım

Şenol25 Kasım 2022 21:02

1998 15 05

Ayşe 25 Kasım 2022 16:10

İşe. Giriş tarihim. Eylül 1de.eyt. emekli. Olabilirmiyim. Pirim. günüm. 6100.var

Neşet 24 Kasım 2022 12:42

2000 girişliyim öncesinde askerlik yaptım şuan aktif çalışma yılı olarak 22 yıl görünüyor. Askerlikle bunu 1.5 yıl öne çekince emekli olabiliyor ve eyt den yararlanabiliyor muyum

Erdal kavaklı22 Kasım 2022 19:27

1994 girişliyim 1981 doğumluyum ağır sanayiden bir yıl indirim var ben nasıl etkilenirim

Duygu22 Kasım 2022 10:25

İşe giriş yaşım 14 işe giriş tarihim 1999 eyt den yararlanabilirmiyim

Gülnaz Erbay 21 Kasım 2022 02:01

01 01 2000

01 01 200021 Kasım 2022 01:59

Gülnaz Erbay

Hüseyin 20 Kasım 2022 22:31

Merhaba 98 işe giriş tarihim 16 yaşında sigortam geçerlimi 25 iş yılı 18 yaş olarak mı hesap yapılacak

Mustafa20 Kasım 2022 16:05

Merhaba sigorta girişim 97 nisan ayı 25seneyi doldurdum eytden faydalaak için kaç primim olması gerekiyor teşekkür ederim

Hakan 19 Kasım 2022 23:25

Merhaba 25 Ekim 1999 girişli sigortam 2002 askerlik yaptım eyt den yararlanabilirmiyim

Ahmet Çilkara 19 Kasım 2022 19:22

Ben nezaman emekli oluyorum

Osman 19 Kasım 2022 11:43

Merhaba ben mayıs 1998,de 18 ay askerlik yaptım sigorta girişim 14.06.2000 yalnız bir gün bile yatırılmamış sigortam 2010,dan itibaren 4053 gün pirimim var eyt,den bende yararlanabilirmiyim

Sahin19 Kasım 2022 00:00

Esim 2002 ise giris tarihi 2500 pirimi var ve2 cocumuz oldu bunlari saydirirsak esim eytli olurmu

RIDVAN UĞURLU 18 Kasım 2022 15:30

Turkiyede 3200.kıbrısta 2000.gün toplam 5200 yaş 48 kıbrıstakı günümü turkiyeye getirip eyt lı olurmuyum ayrıca kıbrıstakı gün fiyatı ne kadar

svs5817 Kasım 2022 13:46

Bir kez daha bağkurluya üvey evlat muamesi yapılmaz inşaAllah....Hem daha fazla pirim ödeyip,hemde daha az maaş almasıdurumu vardı mevcut yasa ile..bu konudada ciddi bir düzenleme mutlaka yapılıp,bağkur,ssk ayrımı ortdan kaldırılmalı..5400 prim nere....7000 prim nere..üstelik 7000 pirimi yatıran bağkurlu,5400 pirim yatıran ssklıdanda daha az üzret alıyor..ve primlerinide ssklıdan daha fazla ödüyor...neresinden baksan çok çok büyük hak yeme,haksızlık,ilkesizlik,eşitsizlik..üvey evlatlık sözkonusu

Ayşe 16 Kasım 2022 23:39

Eylül 1de. 1999.ssk.başlandı.eyt. Limiyim

Muammer 16 Kasım 2022 20:24

10 10 1981 dugumluyum sgk girişim 1996 eyt benı kapsarmi

Fagma15 Kasım 2022 19:01

1989 ssk girisim var 5400 gün var yaşım 51 eyt den emekli olabikirmiyim

murat15 Kasım 2022 16:08

2000 sigorta girişim var benden istenen 7000 gün 60 yaş 1981 doğumluyum 42 yaşımdayım primim tamam 7000 oldu ben şimdi 18 yıl emeklilik yaşımın dolmasını bekleyeceğim çok saçma değil mi?Asıl EYT li ben ve benim durumumda olanlar değil mi?

Emel 15 Kasım 2022 07:30

01.03.2000 ise giriş tarihim 1997 staj tarihim eyt faydalanabilecekmişim acaba

Erhan 13 Kasım 2022 23:00

Eğer seçimi kazanmak istiyor ise ayrım yapmiycak 99 öncesi ni emekli yapıp sonrası 60 yaşında emekli olsun derse Parti'nin adını değiştirsin adaletsiz parti yapsın bende oy beklemesin bir MHP li olarak yazıyorum 7000 gün pirimim var 60 yaşı beklersem benden ve eşimden anamdan bababam dan oy beklemesin

Ümit13 Kasım 2022 00:47

1999 temmuzda işe girdim 1yil sonra farkettim ki adam girişimi yapmamış tartışma sonunda adam geriye dönük 3 ay giriş yapıp 2000 Haziran girişli oldum. Dava açsam zaman aşımı diyecekler. Askere 2001 de gittim elin oğlu askerlik çağına kadar eğlenip gezerken ben aileme yük olmayayım aylak aylak gezmeyeyim diye işe girdim. Elin oğlu borçlanma yapıp yaşı geriye çekebilirken ben bir halt yiyemiyorum. Askerliği çık 21 yıl bir fiil çalışıyorum. Elin oğlu 1999 girişli olup 5500 primle emekli olacak ben

Ayşe ok12 Kasım 2022 23:22

1995 de 180 günlük sigorta kaydım var. Sonra 2006 da tekrar girişim var 2022 ye kadar yatırdım yaşım 50 Eyt den yararlanabiliyormuyum

Fatih Çelik 12 Kasım 2022 16:30

82 doğumluyum 97 ssk girişim benim durumum ne olur

Umut12 Kasım 2022 02:13

12.1996 SSK girişliyim, şu anda 2000 günüm var ve 3800 gün yurt dışı borçlanmam var , borçlanma yaparsam ben hangi statüde emekli olurum, yada hemen emekli olabilirmiyim, ülkeye kesin dönüş yaptım 1977 doğumluyum, teşekkürler

ertan doğan11 Kasım 2022 22:47

2000 yılı şubat girsim var 98 asker gittim 3300 pirimim var askerligimi yatırsam eytli olabilirmiyim

ertan doğan11 Kasım 2022 22:47

2000 yılı şubat girsim var 98 asker gittim 3300 pirimim var askerligimi yatırsam eytli olabilirmiyim

Hakki11 Kasım 2022 12:49

14/03 1997 girisim var pirim gun 6761 emekli olabilirmiyim

Once adalet11 Kasım 2022 00:27

Emeklilik suresi ulkede cok uzun hadi diyelim 99 oncesini emekli ettiniz mesela 42 43 yasinda adami emekli ettiniz peki o 43 yasindaki adamla 2001 yilinda sigortasi baslamis pirim gun sayisi ayni olsn hatta emekli olan adamdan fazla pirimi olan adami sen nasi 60 yasinda emekli edersen eger sistemde degisiklik olmassa bugun eyt liler yarinda dogal olarak 99 la 2005 yili arasi sikortalilar magdur olup haklari yenmis olurlar bu sonra hayatta hskki yenmis emekli olamYanlar toplulugu cikacaktir

Aziz 9 Kasım 2022 10:49

1998 askerliğimi 18 ay yapdım 2001.9ay.11de ilk sigorda girişim var günüm 6450 şuan eyt den nasıl yararlanabilir bilgi verirmisiniz

Mustafa incr 8 Kasım 2022 22:08

17.06 1995 sikorta giriş

Levent Gündoğdu 7 Kasım 2022 12:54

8174 günüm varişe giriş tarihim 01/08/1996 eyt çıkarsa emekli olabilirmiyim

SEFA ALTUĞ 6 Kasım 2022 01:40

ASKERLİĞİMİ 1997 YILINDA YAPTIM VE 2001 YILINDA EMEKLE SANDIĞI İŞE BALDIM ŞUAN 9600 SİGORTA GÜN SAYIM VAR NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM

Metin elbaş 4 Kasım 2022 14:05

5013 pirim 1997 başlangıç'm var yaşım 47 eyt den emekli olma şansım var mı

Mehmetcan 3 Kasım 2022 15:20

1978 Doğumluyum 7516primimvar 25 sene günüm Aralık'ta dolacak eyt çıkarsa faydalanabilirmiyim

Mehmetcan 3 Kasım 2022 15:18

1978 Doğumluyum 7516primimvar 25 sene günüm Aralık'ta dolacak eyt çıkarsa faydalanabilirmiyim

Mehmetcan 3 Kasım 2022 15:17

1978 Doğumluyum 7516primimvar 25 sene günüm Aralık'ta dolacak eyt çıkarsa faydalanabilirmiyim

Hasan kocabas1988 SSK girişim 2800 günüm var eyt den yararlanabilirsiniz teşekkür ederim bu arada 965 dogumluyum31 Ekim 2022 10:59

1988 sigort girişim var şu an 2700 gün var 965 doğumluyum eyt den yararlanabilirmiyim teşekkür ederim

Hanife 30 Ekim 2022 21:38

Ben 1994 den SSK kılıyım 5958 iş günüm var ve 46 yaşındayım eytli olabilir miyim acaba

Mehmet ibili30 Ekim 2022 12:01

10 10 1977 dogumluyum 01 10 1994 SSK ya sadece giriş görünüyor 2dönem staj yaptım SSK hizmet başlangıcı 02 12 1999 pirim günüm 1662 askeri vazifemi 5 1997 11 1998 de 18 ay yaptım eytden yaralanma bilirmiyim şuan agır ve yogun işlerde çalışamıyorum ameliyat gecirdim sevgiler saygılarımı sunarım saglıklı mutlu Güner dilerim

Mehmet ibili30 Ekim 2022 11:31

1977 dogumluyum 1101994 de sadece staj girişi var gözüküyor iki dönem sataj yaptım devlet dairesinde SSK hizmet başlangıcım2121999 1662 gün pirim var askerliğimi 5 1997 11 1998de yaptım eytden nasıl yaralanabilirim

Siracettin Öner 30 Ekim 2022 04:23

25 04 1986 girişim var 1964 doğumluyum 06 06 3033 günüm var nezaman emekli olurum

Mert bey30 Ekim 2022 01:26

1984 SSK girişim var ve 3610 günün var yaşım 57.9 ay ve 1985 askerlik yaptım 550 gün emekli olurmuyum

Seydi ceylan30 Ekim 2022 00:01

96 ciraklik girişim var 6600 günüm var yanlız isci olarak 99 un 11,ayı olarak gözüküyo emekli olurmuyum

Nesrin 29 Ekim 2022 23:49

Ssk giriş ocak üç 1994 benden istenilen 5675 günüm doldu yaş ise 50 yaşında emekli olunacak şuan yaşım 45 eyt beni kapsiyormu

Süleyman karataş29 Ekim 2022 22:44

2002 giriş askerliğimi 2000 yılnda gittim askerliği yatırsam eyt den yararlanımıyım yurt dışı borçlanması girişi geri cekermi

Menderes28 Ekim 2022 20:03

1994 sikorta girişim var ve 6750 günüm var

Osman özdemir 28 Ekim 2022 18:12

2001 askerlik 2003 sigorta pirim 3800

Haşim tüm 28 Ekim 2022 16:57

1979 doğumluyum.1995 sigorta baslangicim var.suan itibariyle 8200 pirim var.27 yıl sigortalılık sürem var ben bile kesin diyemiyorum..haktan bahseden arkadaşlar var..peki bu hak mi..siz sigortasız çalışmış saniz bunda devletin ne suçu var

Tayfun28 Ekim 2022 02:17

Sigorta başlangıç tarihim 1ayin 10 nü 1995 dır 2300 günüm var yaş ve sağlık sıkıntılarından dolayı sigortalı is bulup çalışamıyorum gün satin alıp emekli olabilirsiniz hiç bi gelişimde yok

Yücel Şahin 28 Ekim 2022 01:26

Selamlar ben esnaftım 1998 de 1 ayida vergiye tabiydim 1999 kapış yaptım askere gittim bagkura bildirmedim bu süreyi borçlana bilirmiyim torba yasada varmi

Fikriye 28 Ekim 2022 00:05

08 08 1989 yılında ssk başlangıcın 2612 prim günüm var 1 çocuğum 47 yaşındayım benimde emekli olma imkanım varmi teşekkür ederim

Nurdan27 Ekim 2022 18:29

Yüzde70 engelli genç kız annesiyim bizim içinde bir şeyler yapılsın hem çalışıp hemde onunla ilgileniyorum ama bize bir şey yok agır engelli kıii çocugunı bırakıp nasıl çalışr

HAKAN ÖZCAN25 Ekim 2022 13:42

EŞİM sgk MAYIS 1996 girişli, ancak işveren 1999 öncesi 4 ay prim yatırmış. başka bir işverende 2004 1 mayıs ve 30 haziran arası 2 ay prim yatırmış. aynı işveren 2004 30 hazirandan sonra 2010 yılı subat ayına kadar prim yatırmamış. aynı işyeri sahibi ve aynı işveren olduğundan bu kişiye dava açılabilir mi? çünkü geriye dönük sgk primleri yatırıldığı takdirde emekli olabilir. prim gün sayısı 4280 gün ve eksiği var. Bu işverene ne demem gerek nasıl bir hukuki yol izleyebilirim?

Zeki yüksel25 Ekim 2022 10:36

1975 doğumluyum sigorta girişim 13 06 2001 1995 te 18 ay askerlik yaptım askerliği yatırsam eyt den faydalanabilirmiyim tşk

Ekrem25 Ekim 2022 07:05

10 Ekim 1999 da hizmet baslangici ama 1997 girişim var geriye dönük Bi işlem yapılmazdı 2ay yada 1 yil

Savas24 Ekim 2022 22:29

94 sığ girişim top 3851 gün sığ bağkur isteğe bağlı prim var son 8 senedir bir yerden kaydım yok yaşım 54' yaş 55 geldiğinde 3600 kısmi emekli olamiyomuyum,he olamzsam 3851 gün top pirimi geri ödeyin tarafıma birikmiş pirimlerimi verin arkadas

Sonraki Haber Yükleniyor...