Tgrt Haber

EYT'de '1 günlük fark' mağduriyeti: 17 yıl fazla çalışacaklar

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
15 Kasım 2023 09:48 - Güncelleme : 15 Kasım 2023 11:17

Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasasının meclisten geçmesi sonrası emeklilik hakkı kazananlar işlemlerini başlattı. Yasa, milyonlarca kişi tarafından sevinçle karşılanırken beraberin farklı mağduriyetleri de getirdi. Bir gün farkla emeklilik hakkını kaybeden 17 yıl daha fazla çalışmak zorunda kalacak.

EYT​, sigorta başlangıcı​ 9 Eylül 1999 tarihi öncesinde olan kişileri kapsıyor. 20 yılı aşkın süredir çözülemeyen Emeklilikte Yaşa Takılanlar sorunu Mart 2023’te Resmi Gazete’de yayımlanan kanun ile çözüldü. İlk etapta 1,5 milyon kişi emekli olurken ilerleyen dönemde bu sayı katlanarak arttı. Ancak, yasayla beraber pek çok kişi 1 gün farkla 17 yıl çalışma mağduriyeti yaşamaya başladı. Mağdurlar kademeli emeklilik​ talep ederken seslerini duyurmak için bir dernek kurdular.

Meclis’in uzun süre üzerinde çalıştığı EYT yasasından yararlanmak isteyenlerin bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor. Emekli olmak isteyen kişinin yasaya göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması, 5000 günlük prim ödemesinin tamamlanması ve kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması gerekiyor. 

BİR TARAF İKİNCİ SINIF İNSAN GİBİ KALDI

Tgrt Haber'den Serkan Kılıç'ın haberine göre, sadece birkaç günle EYT hakkından yararlanamayanlar Emeklilikte Adalet Derneği’ni (EMMADDER) kurarak taleplerini siyasi partilere iletti. EMMADDER Başkanı Mihriban Uğur yaptığı açıklamada “Emeklilik çalışarak kazanılan bir haktır, bir tarihle insanı ayırmamak gerekir. Bir taraf ikinci sınıf insan gibi kaldı” dedi. 

TALEPLERİNİ TEK TEK SIRALADILAR

Dernek, taleplerini dile getirmek üzere Meclis’e giderek siyasi parti temsilcileri ile görüştü. Dernek üyeleri 9 Eylül 1999 sonrası ile girenlerin 6 bin 250 prim gününü tamamlaması halinde kadınlara 43 erkeklerde 45 yaşında emeklilik talep ediyorlar. Bunun kadınlarda 50, erkeklerde ise 52 yaşına kadar kademeli olarak uygulanması da beklentiler arasında. 

EYT'de '1 günlük fark' mağduriyeti: 17 yıl fazla çalışacaklar

“YASANIN EKSİK ÇIKTIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

Uğur "Yasanın eksik çıktığını düşünüyoruz" diyerek durumdan mağdur olan bir dernek üyesinin yaşadıklarını şu sözlerle aktardı: "Örneğin benim 8 bin 100 günüm var ama 5 bin gün ile emekli olan arkadaşımdan 17 yıl sonra 16 bin 400 günle emekli olacağım."

KADEMELİ EMEKLİLİK TALEP ETTİLER

Dernekten yapılan açıklamada “1998-2000 arası 4,5 milyona yakın kişi var. Kademeli emeklilikte örneğin 2000 girişli 44, 2001 girişli 46 gibi yukarı doğru basamaklı şekilde her sene sisteme 350-370 bin civarı gireceği bir emeklilik sistemi istiyoruz” ifadeleri kullanıldı. EMADDER, durumun yerel seçimlere kadar düzeltilmesini istiyor. EMMADDER Başkanı, "60-65 yaş emeklililiğini doğru bulmuyoruz. Yurt dışı şartlarında emeklilik yaşı isteniyor ama çalışma şartları yurt dışı şartlarında değil" sözleri kullanıldı. 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...