Tgrt Haber

EYT'de bilmece çözüldü: Zam kaybı yok, enflasyon farkı var!

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
21 Ocak 2023 12:59 - Güncelleme : 21 Ocak 2023 13:20

Yıllardır bekledikleri maaşlarına kavuşmak için gün sayan EYT'liler hayal kırıklığına uğradı. Yeni yılda yeniden belirlenen maaşlarındaki artış oranı, yüzde 30'luk zamma rağmen enflasyondaki düşüş nedeniyle bir önceki yılın gerisinde kaldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) maaş​ hesaplama robotunu güncellemesinin ardından sisteme giren EYT’liler net yüzde 30 zam​ beklerken yüzde 15’lik artışla karşılaştı. Yaşanan kafa karışıklığının altından yenilenen katsayı hesabı çıktı. Aralık ayında ek ücret dahil 4 bin 391 lira maaşa hak kazanan bir emekli adayı, yüzde 30’luk zam sonrası yaptığı hesaba göre 5 bin 708 lira maaş almayı bekliyordu. Ancak sisteme girdiğinde karşısında 5 bin 195 lira rakamını buldu.

ORANLAR GERİDE KALDI

Kimi hesaplamada hata olduğunu, kimi de EYT’lilere daha düşük zam yapılacağını düşündü ancak farkın sebebi ikisi de değildi. Yeni emekli olacakların maaşları bir önceki yılın tüketici enflasyonu ve büyüme verisi üzerinden hesaplanıyor. EYT​ düzenlemesi ile emekli olacakların yeni maaşları da güncelleme katsayısına ve Tüfe + milli gelirin yüzde 30’una göre belirlendi. 2022 yılındaki yüzde 64’lük enflasyon​ esas alındı. Üstüne yüzde 30’luk zam eklendi. Elde edilen oran, bir önceki yıl yüzde 78’lik enflasyona göre hesaplanan katsayının gerisinde kaldı. Bu da zammın eksik uygulandığı algısını oluşturdu. Bu fark her yıl yaşanıyordu ancak enflasyon oranları yüksek olmadığı için hissedilmiyordu.

Eski emekli aylığı: 4 bin 391 lira, net %30 zam beklentisi ile 5 bin 708 lira oldu

Yeni emekli aylığı 5 bin 195 lira 

 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ahmet 21 Ocak 2023 16:46

Bu haksızlık ben 10 sene bekledim

Sonraki Haber Yükleniyor...