Tgrt Haber

EYT'de illk emekli maaşı ne kadar olacak? SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı tek tek hesaplandı

02 Mart 2023 11:22 - Güncelleme : 02 Mart 2023 11:46
EYT'de illk emekli maaşı ne kadar olacak? SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı tek tek hesaplandı

Yaklaşık 24 yıldır çözülemeyen Emeklilikte Yaşa Takılanlar sorunu salı günü Meclis Genel Kurulu’ndan geçti. Cumhurbaşkanı imzası ile Resmi Gazete’de yayımladıktan sonra şartları sağlayanlar dilekçelerini vererek işlemlerini başlatacak. İlk maaşların nisan ayında alınacağı öğrenilirken ortalama ücretlerin 8 bin 733 lira olması bekleniyor. Emekli Sandığı'ndan emekli olacaklar da 12 bin 389 lira alacak.

Milyonlar tarafından merakla beklenen EYT’nin Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından yürürlüğe girmesi bekleniyor. Dilekçesini martın herhangi bir gününde verenlerin emekli​ aylıkları 1 Nisan'dan geçerli olmak üzere bağlanacak. SSK​'lı çalışanlar önce işyerinden ayrılıp sonra emeklilik dilekçesi verecek. Maaşların yanı sıra mart ayında dilekçe verenler nisan ayındaki Ramazan Bayramı nedeniyle 1.100 liralık ikramiye de alacaklar. 

İŞTE ADIM ADIM EYT​'LİNİN YOL HARİTASI

EYT düzenlemesi, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. Başvuru süreci de bundan sonra başlayacak.
- Yasadaki şartları karşılayanlardan, sigorta​ kolu 4/a (SSK) olanlar emeklilik için ilk olarak mevcut iş yerlerine "emeklilik" gerekçesiyle işten ayrılma başvurusu yapacak.
- İşverenin işten ayrılış bildiriminin ardından, EYT'liler e-Devlet üzerinden emeklilik için kolayca başvurabilecek.
- Son olarak başvurular dosya bazlı incelenecek ve emekli aylığı bağlanıp bağlanmaması yönünde karar verilecek.
- Şartları karşılayıp emekliliğe hak kazananlara aylıkları en kısa sürede bağlanacak.

İŞVERENLER NASIL BİR YOL İZLEYECEK

EYT kapsamındakilerin işten çıkartma işlemlerinde normal emeklilik prosedürleri izlenecek.
- İşten çıkartmada 8 numaralı kod kullanılacak.
- İşveren emekli olan çalışanına hak ettiği kıdem tazminatını ödeyecek.
- EYT'lilerin kıdem tazminatına ilişkin Kredi Garanti Fonu'ndan destek verilecek.
- EYT ile emekli olanlar, 30 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanabilecek.

EYT’DE İLK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

En düşük emekli maaşı 5 bin 500 lira olarak uygulanıyor. Mevcut sistemde prim ödeme gün sayısına, hizmet yılına, çalıştığı sigorta koluna ve kazancına göre herkese ayrı maaş bağlanabiliyor. Aylık bağlama oranları ortalaması 8 bin 733 lira olup, SSK emeklileri için 7 bin 797 lira, Bağ- Kur'dan emekli olanlar için 5 bin 811 lira, Emekli Sandığı'ndan emekli olacaklar da 12 bin 389 lira alacak.

BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

E-Devlet sistemine girerek "gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesini" ardından da yeni başvuru sekmesini tıklayın. Tahsis talep türünde "yaşlılık aylığını" seçin. Seçimden sonra başvur butonuna basın. Maaş ödemesinin yapılacağı bankayı seçtikten sonra açıklama kısmına maaşınızı almak istediğiniz şubeyi yazın. Son aşamada "ileri" butonu ardından "başvur" butonuna basılarak bilgiler SGK'ya gönderilmiş olacak. Emeklilik hakkı kazananlara tahsis numarası verilecek.

 

Kaynak: Sabah

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...