Tgrt Haber

EYT'de kıdem tazminatı için bakanlık düğmeye bastı: KGF desteği geliyor

15 Aralık 2022 17:11 - Güncelleme : 15 Aralık 2022 17:35
EYT'de kıdem tazminatı için bakanlık düğmeye bastı: KGF desteği geliyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle işverenler için kıdem tazminatı sorunu ortaya çıktı. İş dünyasının kıdem tazminatı yükünü karşılamak için Hazine ve Maliye Bakanlığı düğmeye bastı. Bir süredir çalışmaları yürütülen Hazine destekli KGF kefalet sisteminin önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

EYT’de kıdem tazminatı​ konusu işverenler tarafından bir süredir tartışılıyor. EYT​ ile çok sayıda kişinin aynı anda emekli olması ile beraber tazminat bedelleri işveren​ için bir soruna dönüştü. Bakanlık ise sorunun çözümü için harekete geçti.

150 MİLYAR LİRA KEFARET BÜYÜKLÜĞÜ

Hazırlıkları devam eden paketin başlangıç aşamasında 150 milyar lira düzeyinde bir kefalet büyüklüğü ile açıklanması bekleniyor. Paketlerin, esnaf​ ve KOBİ’ler başta olmak üzere işletmelere birçok alanda önemli miktarda finansman imkânı oluşturması sağlanacak. Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında uygulanan selektif kredi politikasının bu paketlerde de yer alması öngörülüyor.

EYT YÜKÜNÜ HAFİFLETMEYE YÖNELİK PAKET

Söz konusu kefalet paketleri ile işletmelerin finansman ihtiyaçlarına kaynak tahsis edilecek. Ayrıca Bakanlık, EYT kapsamında işverenlerin kıdem tazminatı yükünü hafifletmeye yönelik de kefalet paketi desteği sunacak.

EN AZ YÜZDE 75 KEFARET ORANI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından açıklanacak paketlerde ödemesiz dönem imkanının yanı sıra, en az yüzde 75 kefalet oranı olması bekleniyor. Kamu bankalarının yanı sıra özel bankaların da kefalet paketlerine dahil olacağı, böylelikle işletmelere uygun finansman imkânı oluşturulacağı ifade ediliyor. Hazine destekli kefaletlerin bundan sonra faturaya dayalı olarak yalnızca reel ekonomiyi finanse etmesine ilişkin dönüşüm süreci de tamamlanırken, kullanılacak tam entegre bilgi sistemi ile kredilerin amacı dışında kullanılmasının önemli ölçüde önüne geçilecek.

SELEKTİF KREDİ VE KEFALET İMKANI

Piyasa ihtiyaçlarına yönelik hazırlanan paketlerle söz konusu kaynaklar, işletme harcamaları ve yatırım için kullanılabilecek. Savunma sanayiden yeşil dönüşüme, imalat sanayiden enerji verimliliğine, girişimcilikten inşaat sektörüne, firmaların teknolojik dönüşümünden teknoloji üretimine kadar birçok alanda selektif kredi ve kefalet imkânı sunulacak.

Kaynak: AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mustafa duzguney15 Aralık 2022 22:49

Kidem tazminatim

Sonraki Haber Yükleniyor...