Tgrt Haber

EYT’de maaşlar eylüle mi sarkacak?

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
25 Nisan 2023 20:57 - Güncelleme : 25 Nisan 2023 23:13

Mart ayında yürürlüğe giren EYT yasasına 1 milyon 600 bini aşkın başvuruda bulundu. Başvuru yapanların yalnızca 400 bininin işlemi onaylanırken, şimdiye kadar yüzde 15'lik kesim maaşını alabildi. Bir milyondan fazla kişi ödeme için günlerdir e-Devlet'ten aylık bağlanıp bağlanmadığını kontrol etse de ilk emekli maaşlarının eylül ayına sarkabileceği uyarısı geldi. İşte EYT bilmecesindeki son durum...

Yüz binlerce vatandaşı ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar​ (EYT) düzenlemesi 3 Mart'ta resmen yürürlüğe girdi. 31 Mart'a kadar 1,6 milyon vatandaşın başvurduğu EYT yasası yürürlüğe gireli 45 gün oldu ancak 1 milyondan fazla vatandaş hala ilk maaşına kavuşamadı.

Yeni yasaya göre emekli olmaya hak kazanıp Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvuranların yaklaşık dörtte birinin işlemleri onaylandı. Fakat maaşı hesabına yatanların oranı yalnızca yüzde 15'te kaldı.

EYT'LİLERE İLK MAAŞ UYARISI

İlk ödeme bireysel banka hesaplarına değil fon havuzuna yatırılıyor. Yetkililer ilk maaş için ATM'ye değil bankalara gidileceği uyarısında bulundu. 

VATANDAŞIN GÖZÜ E-DEVLET'TE

Emeklilik heyecanı yaşayan vatandaşlar, gün içerisinde 8-10 kez aylığının yatıp yatmadığını merak edip e-Devlet sisteminden kontrol ediyor. Bu da sistemin ağır işlemesine yol açıyor.

İLK MAAŞ EYLÜLE SARKABİLİR

Oluşan yoğunluk nedeniyle başvurusu onaylanan 1,6 milyon EYT'linin yalnızca yüzde 15'i maaşını alabildi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, "SGK personelinin fazla mesaisiyle EYT'lilerin işlemleri hızlandı ama ortada bir de Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kapasitesi var. Bence maaş süreci eylül ayına kadar uzayacak" ifadelerini kullandı.

EYT’de maaşlar eylüle mi sarkacak?

"BU SEFER SGK'YA TAKILDIK"

EYT Federasyonu Genel Başkanı Arzu Lastikçi ise "23 yıl bekledik yine beklemedeyiz. Bu sefer de SGK'ya takıldık. Bir hak kaybı olmayacağı söyleniyor ama ekonomik şartları müsait olmayan, hiçbir geliri olmayanlar için yeni bir mağduriyet söz konusu" diye konuştu.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...