Tgrt Haber

EYT'liler dikkat! Uzman isimden kritik uyarı: Hak kaybına uğramamak için hemen hizmet dökümlerinizi kontrol edin

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
10 Aralık 2022 11:34 - Güncelleme : 10 Aralık 2022 11:50
EYT'liler dikkat! Uzman isimden kritik uyarı: Hak kaybına uğramamak için hemen hizmet dökümlerinizi kontrol edin

EYT yaş şartı tartışmaları devam ederken uzmanlar vatandaşları hak kayıpları yaşamamaları için uyarıyor. Yeni yıla sayılı günler kala EYT mağduriyetinin giderilmesi için bekleyen milyonlarca kişi konuya dair her detayı takip ediyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Akay Tekin Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesiyle yeni yılda emekli olmayı bekleyenlere kritik bir uyarı yaptı. Tekin, 4A,4B ve 4C’lilerin hak kaybına uğramamaları için hizmet dökümlerini kontrol etmeleri gerektiğini ifade ederek “E-devlet üzerinden girebilirsiniz. Orada doğum tarihleri doğru mu, ilk işe girişleri doğru mu? Bunları düzeltmeleri mümkün değil daha sonra." dedi.

EYT düzenlemesi​ için milyonlarca insan nefesini tutmuş yeni çıkacak yasayı bekliyor. Gelecek yıl yürürlüğe girmesi beklenen EYT düzenlemesi ile yaklaşık 1.5 milyona yakın kişi emekli olacak. Konunun gündeme gelmesi ile beraber gerek kıdem tazminatı gerekse borçlanmaya yönelik pek çok açıklama yapıldı. Uzmanlar ise gözden kaçan detayları hatırlatmaya devam ediyor. 

SİGORATALILIK SÜRESİ DİJİTALE AKTARILMAYAN VAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin​, meclis bütçe görüşmelerinde EYT’ye yönelik olarak “Yaş sınırını öteleyin, şunu öteleyin bunu öteleyin diyenler de oluyor. Bilindiği gibi bu düzenleme 8 Eylül 1999 öncesi çalışanları bu kapsıyor. Ancak sigortalılık süresi​ dijitale aktarılmayanlar da var. Bunu da halletmeye çalışıyoruz. İnşallah sözümü tutarım ve bu ocak ayına sarkmaz ve bu ay Meclis’e gelir. En kapsamlı düzenlemeyi yapacağız” ifadelerini kullandı. 

HAK KAYBI YAŞAMAMAK İÇİN HİZMET DÖKÜMLERİNİZİ KONTROL EDİN

Sosyal Güvenlik Uzmanı Akay Tekin vatandaşları TRT Haber ekranlarında yaptığı açıklama ile uyadı. Tekin şunları kaydetti: Çok yoğun bir talep olacak. Dolayısıyla haklarınızın zayi olmaması ve bir an önce haklarınıza kavuşabilmeniz için bazı işlemleri yapmanızda fayda var. E-devlet üzerinden girebilirsiniz, hem 4A yani SSK dediğimiz eski, hem 4B yani eski Bağkur dediğimiz, hem de 4C kamu görevlilerinin hizmet dökümlerine bakmaları gerekiyor. Orada doğum tarihleri doğru mu, ilk işe girişleri doğru mu, daha sonra hizmet dökümlerinde çalışma gün sayıları doğru mu. Bunları birçok vatandaşımız bilemiyebiliyor. EYT çıktığında milyonlarca başvuru olacak bunları düzeltmeleri mümkün değil daha sonra. Onun için mümkünse bir an önce e-devlet üzerinden bilgilerin doğruluğu kontrol edilmeli.

“İL MÜDÜRLÜKLERİNDEN DÜZELTEBİLİRLER”

Hata varsa eğer bir an önce bağlı oldukları il müdürlüklerine gidip düzelttirmeleri gerekiyor. Yoğunluk başladığı zaman bunu yapamazlar. Borçlanmalar çok önemli. Kadınların doğum borçlanmaları, erkeklerin askerlik borçlanmaları. Borçlanmalarını e-devlet üzerinden yapabiliyorlar. Borçlanma talebini yapabilirler, birden fazla kurumda yani hem SSK'lı hem Bağkur'lu hem emekli sandığı olarak çalışmışsanız bunların birleştirilmesi gerekiyorsa e-devlet üzerinden birleştirmeyi gerçekleştirsinler. Prim ödeme gün sayınızı yeterli görmüyorsanız, askerliği borçlanmanız lazım."

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Fatih Balkan 20 Aralık 2022 07:58

Askerlik borçlanması işe giriş tarihini öne çekiyor mu?

Sonraki Haber Yükleniyor...