EYT'liler ve çalışanlar 5 Temmuz'a kilitlendi: Kıdem tazminatı tavanı yükselecek mi?
Milyonların gözü bu hafta TÜİK’in açıklayacağı enflasyon verilerine çevrildi. Çarşamba günü belli olacak enflasyon rakamlarıyla memur zamları netleşirken kıdem tazminatı tavanı da değişecek. İşte konuya dair tüm merak edilenler…
Yılbaşından itibaren 19 bin 982 TL olarak uygulanan kıdem tazminatı tavanın bu hafta memur maaşlarının belli olmasıyla değişecek. 1,7 milyon kişiyi ilgilendiren kıdem tazminatı tutarı her yıl ocak ve temmuz aylarında belli oluyor. Ara zamla asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 13 bin 414 liraya çıktı. Kıdem tazminatıyla ilgili tüm detaylar belli olmaya başladı.
TÜFE RAKAMLARIYLA TAVAN TUTARI DEĞİŞECEK Mİ?
Sabah Gazetesi’nden Hazal Ateş’in haberine göre; Bu yıl için kıdem tazminatı tavanı 19 bin 982 lira olarak belirlendi. Bu miktarı Hazine ve Maliye Bakanlığı her yıl memur maaş katsayılarına göre belirliyor. Bu tutar 30 Haziran'a kadar geçerli olup açıklanacak memur zammıyla birlikte bu hafta yeniden güncellenecek. İşverenin tavan miktarı üzerinde ödeme yapmasında da bir engel bulunmuyor. Kıdem tazminatının tavana kadar olan kısmı için sadece damga vergisi kesintisi yapılıyor.
EYT’DEN EMEKLİ OLUP ÇALIŞMAYA DEVAM EDENLER İÇİN HAK KAYBI DOĞAR MI?
Kıdem tazminatını sıfırlayıp emekli aylığı bağlatarak aynı ya da başka işyerinde çalışmaya devam edenler yeniden kıdem tazminatı alamaz. Ancak 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında emekli aylığı bağlandıktan sonra bunu kestirip normal çalışmaya geçilebilir.
Bu durumda emekli aylığından feragat edilmiş olur. Bu tarihten sonra çalışıp yeniden emeklilik dilekçesi verildiğinde kıdem tazminatı alınabilir. Bu da bugün itibariyle en düşük aylığın 7500 lira olduğu düşünüldüğünde emekliliği dondurup yeniden çalışmaya devam etmek çok mantıklı görünmüyor.
KIDEM TAZMİNATI TUTARI DEĞİŞİR Mİ?
Ücret dışındaki yan ödemeler de kıdem hesabına dâhil ediliyor. Kıdem tazminatında her yıl için ödenecek 30 günlük ücret artırılabilir. Yaklaşık yirmi başlıkta verilen yardımların dâhil edilmesi kıdemi artırıyor. Konut, yemek, eğitim, giyecek, erzak, yakacak, aile, çocuk, sağlık, taşıt ve gıda yardımları, yıpranma, mali sorumluluk, unvan tazminatı, nitelik zammı, teşvik primi, süreklilik arz eden primler kıdem tazminatı hesabına katılır. Kıdem tazminatıyla ilgili 30 günlük sürenin hizmet akitleri veya toplu iş sözleşmeleri ile işçi lehine değiştirilebiliyor. Fazla mesai, yıllık izin ücreti, doğum ve evlenme yardımı, teşvik ikramiyesi gibi süreklilik taşımayan, bir defaya mahsus verilen yardımlar kıdem tazminatına esas ücrete dâhil edilmiyor.