Tgrt Haber

EYT’lileri yeniden heyecanlandıran gelişme

01 Kasım 2021 06:45
EYT’lileri yeniden heyecanlandıran gelişme

1999 yılından beri devam eden bir mağduriyet öyküsü olan EYT'yi artık duymayan kimse kalmamıştır. Hemen hemen her ailede bir EYT’li öyküsü bulunmaktadır. Peki EYT'de son durum ne? İşte detaylar...

Bugün EYT denilince artık duymayan kimse kalmamıştır. 1999 yılından beri devam eden bir mağduriyet öyküsü. Hemen hemen her ailede bir EYT’li öyküsü bulunmaktadır.

EYT, Başbakan Ecevit’in Başbakanlığındaki “Üçlü koalisyon”un IMF’nin baskısıyla büyük Marmara depremi faciası esnasında çalışanların görüşü dahi alınmadan birdenbire yürürlüğe konan meşhur 4447 sayılı yasanın eseri.

Milyonlarca emeklilik mağduru; geçtiğimiz günlerde ilk defa gazetemiz Yayın Koordinatörü Yücel Koç tarafından önce köşesinden, ardından TGRT ekranlarından EYT meselesinin seçimlerden önce çözüleceğine dair müjdeyi vermesiyle birlikte büyük heyecan içinde yeni gelişmeleri beklemeye başlamıştı.

Yine geçtiğimiz günlerde gazetemizde EYT ile ilgili çalışmaların başladığına dair verilen haberlerle birlikte EYT’lilerin heyecanı katlandı…

EYT, ERKEN EMEKLİLİK DEĞİL, HAKKIN İADESİDİR

“EYT” kısaltmasının açılımını artık izah etmeye bile gerek yok... Zira 22 yılı aşkın süreden beri toplumda bu kısaltmayı duymayan bilmeyen kalmadı. Hemen her gün yazılı-görsel-sosyal ve diğer tüm medyada en çok yer alan ve sadece sonradan konulan “yaş” engeli nedeniyle geciktirilen emeklilik haklarına bir an önce kavuşmak isteyen emeklilik mağdurlarından oluşan büyük bir topluluk.

Peki, EYT’liler ne istemektedir?

Hemen altını tekrar çizeyim EYT’liler erken emeklilik ya da bir ayrıcalık istemiyor. Sadece 1999 yılında çıkarılan yasa ile getirilen “yaş” engelinin kaldırılmasını istiyor. Zira EYT’liler erken emeklilik ya da ayrıcalık değil işe girdikleri tarihlerde geçerli olan emeklilik şartları neyse sadece onu müktesep hak olarak talep etmektedirler… Başka bir anlatımla alınan haklarının iadesini talep etmektedirler.

EYT’LİLERLE İLGİLİ REKOR SAYIDA KANUN TEKLİFİ

Son 20 yıl içinde EYT ile ilgili TBMM’ye çok sayıda kanun tasarısı/teklifi verildi. Ancak bu tasarıların tamamı muhalefet partileri tarafından verildiğinden emeklilikte yaş engeline maruz kalanların sorunları bir türlü çözülemedi.

Hemen belirtelim geçtiğimiz yıllarda değişik partilerden çok sayıda milletvekili tarafından en fazla verilen kanun teklifi EYT’lilerle ilgili olmuştur. Hem de rekor seviyede…

BAKAN BİLGİN EYT’LİLER İÇİN BÜYÜK UMUT OLMUŞTU!

Tüm kamuoyunun yakından takip ettiği üzere 2019 yılında EYT sorununun çözümünde o dönem Sosyal Politikalar Kurulu Başkan Vekili ve aynı zamanda Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olan Sayın Prof. Dr. Vedat Bilgin görevlendirilmişti. Sayın Bilgin’in çalışmalara başlaması gazetemizden birçok kez manşetten duyurulmuştu.

Hele ki EYT temsilcileriyle Çankaya Köşkü’nde görüşmesi EYT’lileri umutlandırmıştı. Ancak geçen zaman zarfında bir adım bile atılamamıştı.

EYT meselesini tüm yönleriyle yakından bilen Bakan Bilgin’in öncülüğünde şüphesiz bu sorun daha rahat çözülecektir.

CUMHURBAŞKANIMIZIN YENİ TALİMATI

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili geçtiğimiz günlerde medyaya yansıyan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın vermiş olduğu talimat gözleri yeniden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına çevirdi. 

Medyada çok sayıda değişik alternatiflerden söz edilmekle birlikte henüz kesinleşmiş bir çözüm modeli ortaya konmamıştır.

Bu bağlamda EYT’lilerle ilgili daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz tek cümlelik bir ilavenin SGK kanununa eklenmesi bu mağduriyetin giderilmesi için kâfi gelecektir.

Bu da 1999 yılında mağduriyete sebep olan 4447 sayılı Kanunun yürürlüğe girmeden önce herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı…) bağlı olarak sigortalı bir işe girenlerin bu kanuna değil, işe girdikleri tarihlerdeki emeklilik şartlarına tabi tutularak sorunun çözülmesi şeklinde olacaktır.

Aksi takdirde önerilecek daha düşük maaş ya da kademli yaşın düşürülmesi gibi alternatifler EYT’lileri tatmin etmeyecektir.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...