Tgrt Haber

EYT’nin kapsamı belli oldu: Çalışanlar ve dar gelirliler için 3 önemli gelişme

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Sabah
17 Ekim 2022 11:00 - Güncelleme : 18 Ekim 2022 13:08
EYT’nin kapsamı belli oldu: Çalışanlar ve dar gelirliler için 3 önemli gelişme

Son dakika haberi: AK Parti’nin çalışmalarında sona getirdiği EYT düzenlemesinde kapsamı belli olmaya başladı. İlk etapta 1.5 milyon kişinin emekli olması planlanırken çalışanlar ve dar gelirliler ile ilgili de 3 önemli gelişme yaşanacak. EYT düzenlemesi sonrasında ayrıca dikkat çeken bir dezavantaj da oluşabilir. Uzmanlar yasayla çalışanların emekli olduktan sonra bir daha aynı ücretle iş bulmakta zorlanacağını, iş verenlerin ise emekli olan çalışanları nedeniyle üretim ve pazarlamada aksamalar yaşayacağını yönünde uyarılarda bulundu.

EYT​ ile ilgili düzenlemede artık sona gelindi. Milyonlarca kişinin mağdur olduğu sorunun kesin çözümü için çalışma başlatan AK Parti​ yapılacak olan düzenleme ile birlikte ilk olarak 1.5 milyon kişi emekli olacak. 2023 yılının öncesinde çıkması planlanan düzenlemede ayrıca 1999 yılı öncesinde işe başlayan 25 yılını dolduran erkeklerle, 20 yılını dolduran kadınlar yaş koşulu aranmaksızın emekli olabilecek. Ancak EYT sonrasında mevcut çalışanları büyük bir risk bekliyor. Uzmanlar sistemin yürürlüğe girdikten sonra bir daha aynı ücrete iş bulmakta zorluk çekebileceğini belirtti. 

İLK ETAPTA 1,5 MİLYON KİŞİ EMEKLİ OLUYOR

EYT kapsamında yaklaşık 3-4 milyon kişi bulunuyor. Yapılacak düzenleme kapsamında ilk etapta yaklaşık 1.5 milyon kişinin emeklilik​ hakkı kazanacağı hesaplanıyor. Daha sonrada prim gün sayılarına göre bir kademelendirme yapılması gündeme alındı. Böylece geri kalan 2-3 milyon EYT'li de kademeli olarak emeklilik hakkı kazanmış olacak.

EN DÜŞÜK MAAŞ ASGARİ ÜCRETE ÇIKACAK

AK Parti yönetimi ve milletvekilleri, 3 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine getirilmesini istiyor. Vatandaşın emekli aylığı ile ilgili beklentisi ilgili bakanlıklar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da iletildi. Bu yönde bazı bazı hazırlıklar ve hesaplamalar yapıldığı belirtiliyor.

600 BİN SÖZLEŞMELİ PERSONEL

Sözleşmeli personel düzenlemesinde kamuya ait çağrı merkezlerinin dahil edilmesi planlanıyor. Böylece kamuda çalışan 600 bin sözleşmeli personel kadroya alınmış olacak.

3600 EK GÖSTERGE

3600 gösterge düzenlemesi 1 Ocak 2023 tarihi itibari ile yürürlüğe girecek. Düzenlemeyi bekleyen özellikle polis ve öğretmenler arasında yüzbinlerce kişi olduğu belirtiliyor.

EYT İLE YAŞ ŞARTI ARANMADAN EMEKLİLİK

EYT düzenlemesinde prime dayalı bir sistem getiriliyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalılığı başlayanlar çalışma sürelerini oldurdukları takdirde yaş koşulu aranmadan emeli olabilecek. 

Çalışma hayatına 8 Eylül 1999 tarihinden önce başlayan kadınlar 20, erkekler ise 25 yılını doldurdukları takdirde yasal düzenlemeyle yaş koşulu aranmadan emekli olabilecek ve EYT düzenlemesiyle emeklilikte prime dayalı bir sistem getirilecek. Böylece şartlarını tamamlayan emekli adayları kademeli bir şekilde emekli olacak. EYT yasasını bekleyen emekli adaylarının hizmet dökümünü çıkararak kapsamlı bir inceleme yapması gerekiyor.

EMEKLİLİK SİSTEMİNDE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası ile emeklilik sisteminde köklü bir değişiklik olacak. Milyonlarca Bağ-Kur​ ve SKK’lıyı yakından ilgilendiren yeni bir düzenleme geliyor. Yeni sorunlarla karşılaşılmaması adına kurumlar arasındaki farklılıklar giderilerek emeklilik sisteminde yeni bir standart getirilecek. Böylece emekli maaşı hak sahipliği konusunda tüm işlemler tek bir model üzerinden yürütülerek karar verilecek. 

Kaynak: Sabah
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Durmuş 22 Ekim 2022 13:00

Hükümet aralıkda diyor ne eden şimdi yasayı geçirmiuor eksik pirimi olanlar borçlanma yapsın şimdi borcunu ödese belki yasa geçmecek beklese yılbaşından sonra borçlanma fiyatı ikiye katlayacak yine para toplama peşinde

Sonraki Haber Yükleniyor...