Fahiş fiyat artışına müdahale edilecek mi? Hükümet açıkladı
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, gündeme ilişkin soruları cevapladı. Fahiş fiyat artışlarıyla ilgili girdi maliyetlerinin ister istemez fiyatlara yansıdığını ve kapsamlı bir denetim yaptıklarını belirten Bakan Muş, “Serbest piyasa ekonomisi geçerli, fiyatlara müdahale etmeyiz” dedi. Araç satışlarıyla ilgili ciddi iddiaların olduğunu vurgulayan Bakan Muş, konuyla ilgili "İnceleyeceğiz, hukuksuz bir durum varsa gerekirse mevzuatımızı da değiştiririz" dedi.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, bir televizyonda gündeme ilişkin soruları cevapladı. Bakan Muş, marketlerdeki fiyat artışıyla ilgili “Serbest piyasa ekonomisi geçerli, fiyatlara müdahale etmeyiz” dedi.
Bakan Muş'un açıklamalarından satır başları,
Dünyada pandemiden sonra emtia fiyatları yükseldiğini belirten Bakan Muş, "Vatandaşlardan şikayetler geliyor denetim yapıyoruz. Teftiş Kurulu bakıyor, denetimleri sürdürüyoruz. Elde ettiğimiz verileri kurul içinde değerlendiriyoruz" dedi.
Girdi maliyetleri ister istemez fiyatlara yansıdığını aktaran Muş, gıda alımlarında kapsamlı bir denetim yaptıklarını söyledi. .
Dünyanın olağanüstü bir dönemden geçtiğini ve dünyada ciddi bir enflasyon oluşmuş durumda.olduğunu ifade eden Bakan Muş, "Serbest piyasa ekonomisi geçerli, fiyatlara müdahale etmeyiz. Fiyatların dengelenmesi için mücadele etmek gerekiyor." şeklinde konuştu.
İhracattaki büyük artışın büyümeye etkisi olduğunu belirten Bakan Muş, "Hizmet ihracatına odaklanacağız. Türkiye AB'ye ihracatta kaliteyi ve hızı yakaladı" açıklamasında bulundu.
OTOMOBİL STOĞU İDDİALARI
Araç satışlarıyla ilgili ciddi iddiaların olduğunu vurgulayan Bakan Muş, konuyla ilgili "İnceleyeceğiz, hukuksuz bir durum varsa gerekirse mevzuatımızı da değiştiririz" dedi.
ÖTV indiriminden sonra araba bulunmadığı yönünde vatandaştan şikayetler aldıklarını belirten Bakan Muş, " 'Galerilere verdiler arabaları. Bayiler galerilerle anlaştı' diyorlar. Bunlar iddia. Biz bunu araştırmakla görevliyiz. Bu araç stokta tutulmuşsa, gerçekten galericiye verilmişse, vatandaşa araçlar verilmemişse ve biz bunu tespit edersek yaptırımları çok ağır. Her çalışmanın belli ölçülerde katkısı olur. Tekelleşmeye ya da hakim noktaya gidecek mekanizmaya müsaade edemeyiz. Doğrudan fiyatlara müdahale etmek söz konusu değil." diye konuştu.
E-TİCARETTE DÜZENLEME
Çalışılmakta olan Hal Yasası'nın tartışma konusu olduğunu vurgulayan Bakan Muş, "Biz çalışmalarımızı yapıp ihtiyaç ve taleplerimizi değişikliklerimizi ileteceğiz. E-ticarette de artış söz konusu. 2021'in ilk 6 ayında yüzde 17'ye çıktı.Gıdadan elektronik tekstile kadar. Güncellenmesi gerektiği kanaatindeyiz. E-ticaret teknolojinin getirdiği bir şey. Ticaretin büyük bir kısmı belki buraya kayacak. Biz aslında bu alanın da yetersiz olduğu kanaatindeyiz. Fiyatlarda oynaklık mı var gibi soruların düzenlenmesi bu alanın düzenlemesi gerektiğini biliyoruz. Arzu ettiğimiz şu bir tane 2 tane platform olmasın 1000 tane olsun domine etmesin sistemi. Rekabet ortamı hem kalite hem de fiyat olarak vatandaşa dönsün" dedi
ERKEN UYARI SİSTEMİ ÇALIŞMASI
Tarımda erken uyarı sisteminin tanımlanmak üzere olduğunu aktaran Bakan Muş, Gıda Komitesi'nin toplantılarını sürdürdüğünü ve alınna kararların uygulandığını söyledi. Merkez Bankası yürüttüğü çalışmanın ise bitme noktasında olduğunu belirtti.