Tgrt Haber

Fahiş fiyat oyununa darbe: Toprak kullanmadan tarım! Jeotermal sera hem ucuz hem kaliteli

21 Nisan 2022 07:15 - Güncelleme : 21 Nisan 2022 07:55
Jeotermal sera ile ürünler, toprak yerine hindistan cevizi kabuğunda yetiştirilecek.

Gıda fiyatlarında her geçen gün biraz daha düşük kalite ve yüksek zam oranıyla karşılaşan vatandaşların şikayetleri üzerine Jeotermal sera projesi hayata geçirildi. Bu proje ile stokçuların oyunu bozulurken bir yandan da sebze meyve ihtiyacı 12 ay boyunca, düşük giderle ve yüksek kalitede sağlanabilecek.

Jeotermal sera ile ürünler, toprak yerine hindistan cevizi kabuğunda yetiştirilecek.

Gıda fiyatlarındaki durdurulamaz artışın önüne geçmek için atılan KDV adımının da sonuçsuz kalmasıyla yeni çözüm önerileri hayata geçiriliyor. Sebze, meyve gibi temel gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 18’den yüzde 1’e düşmesi market raflarına yansımayınca jeotermal sera fikri hayata geçirildi. Böylece meyve sebzeler hem kaliteli hem uygun fiyatlı olacak.

TOPRAK YERİNE HİNDİSTAN CEVİZİ KABUĞU

Türkiye, 5 bin 400 dekarlık alanda topraksız “jeotermal tarım” yapıyor. Bu miktarı 30 bin dekarın üzerine taşıyıp gıdadaki krizi çözebilir, yüksek etiketlere de kalıcı çare üretebiliriz. Serada toprak yerine Hindistan cevizi kabuğu kullanılıyor. Seralar jeotermal kaynakla ısıtılıyor. Gübre ve ilaçlama gideri de yok.

STOKÇULARIN OYUNUNU BOZACAK

Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA-BİR) Başkanı Müslüm Yanmaz “Fideler Hindistan cevizi kabuğu içinde büyüyor. Sera, arı ve güneş enerjisi ile destekleniyor. Böylece 12 ay ürün alınıyor” dedi. Piyasada eksik olan sebze ya da meyveyi hızlı ve bolca üretme imkânı sunan jeotermal tarım, stokçuların oyununu da bozacak.

Türkiye 5 bin 400 dekarlık alanda gerçekleştirdiği ‘jeotermal tarım’ ile dünyada ilk sırada yer alıyor. Sektör temsilcileri 30 bin dekar üzerinde potansiyeli bulunan ülkemizin, bu alana yapılacak olan yatırımlarla, tarım ve gıdada yaşanan krizi çözebileceğini belirtiyor.

Fahiş fiyat oyununa darbe: Toprak kullanmadan tarım! Jeotermal sera hem ucuz hem kaliteli

AVRUPA’DA 1, DÜNYADA 7. SIRADAYIZ

Başkan Müslüm Yanmaz, Türkiye’de tarım ve gıda krizinin çözümü için jeotermal yatırımların artması gerektiğini belirterek “Türkiye jeotermal enerji kaynakları bakımından dünyada 7’nci, Avrupa’da ise 1’inci sırada yer alıyor. Jeotermal seracılıkta 5 bin 400 dekar alan büyüklüğü ile dünya birincisiyiz. Ancak potansiyelimiz çok daha yüksek. Günümüzde küresel ısınmanın doğurduğu bir iklim krizi yaşanıyor. Jeotermal tarım ile iklim şartlarına bağlı kalmaksızın üretim yapabiliyorsunuz. Doğal olarak bu büyük bir nimet ve bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor” dedi.

TOPRAKSIZ TARIMA DEVLET DESTEĞİ

 Jeotermal tarım yatırımlarının daha çok Afyon, Denizli, Nevşehir, İzmir, Kütahya, Şanlıurfa ve Ağrı’da yaygınlaştığını dile getiren Yanmaz “Tarım Bakanlığı 10 bin dekarlık bir alan tespit etti. Burada topraksız tarım yapılması için destek veriyor. Jeotermal Kanunu da çıkmak üzere. Burada büyük teşvikler var. Bütün bu desteklerle yakın zamanda mevcut jeotermal tarım alanlarının beş kat artacağı tahmin ediliyor” diye konuştu.

SERADA 20, JEOTERMALDE 7 YIL

Jeotermal tarımın maliyetsiz ve verimli olduğunu ifade eden Yanmaz şu bilgileri verdi: Sıcak su, seralar içinde gezinerek ortamın ısınması sağlanıyor. Aynı zamanda toprak kullanmadan, Coco Peat ile (Hindistan cevizi kabuğu) üretim imkânı tanıyor. Fideler Coco Peat’lerin içinde büyüyor. Türkiye bu alanda önemli bir noktada. Hollanda’da seralar hâlâ doğalgaz ile ısınıyor. Bizim seralarımızda ise endüstri 4.0’da olduğu gibi yüksek teknoloji kullanılıyor. İçeride bir habitat oluşturuyoruz. Arılar ve güneş enerjisi ile de bu seralar destekleniyor. Böylece 12 ay kesintisiz ürün yetiştirme kabiliyetine sahip olabiliyorsunuz.”

Yanmaz, bir sera yatırımının 15-20 yılda kendini amorti ettiğini, jeotermal seracılığın ise 4 ile 7 yıl arasında kendini karşıladığı bilgisini de verdi.

HASTALIK RİSKİ MİNİMİZE

Türkiye’de jeotermal enerjiyle ısıtılan sera varlığı 5 bin dekar iken, 30 bin dekar seranın jeotermal kaynakla ısıtılabilme potansiyeli bulunuyor. Jeotermal sera alanları daha çok Ege, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yer alıyor. Jeotermal seralarda, domates, üzüm, patlıcan, biber, marul, havuç, turp, dolmalık yaprak gibi birçok ürün üretilebiliyor. Aynı zamanda birçok meyve çeşidi de yetiştirilebiliyor. Isıtmanın düzenli yapıldığı seralarda ürün kalitesi artarken hastalık riski de minimize edilmiş oluyor.

SAKARYA’DA İLK ÜRETİM BAŞLADI

Sakarya Büyükşehir Belediyesinin 46 bin metrekarelik alan üzerine kurduğu Seracılık Mükemmeliyet Merkezinde ilk üretime bu ay başlandı. Belediye Başkanı Ekrem Yüce proje ile ilgili yaptığı açıklamada “Jeotermal ısıtmalı ‘örtü altı’ tarımda Türkiye’de önemli bir merkez olmayı arzuluyoruz. Tesiste ilk etapta ağırlıklı olarak domates üretilecek” açıklamasında bulundu.

KONYA’DA ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ 61

Konya Büyükşehir Belediyesi, jeotermal suyun yanında endüstriyel ve alternatif bitki türleri yetiştirmek için Akşehir Belediyesi ile birlikte ortak bir projeyi hayata geçirdi. Bu doğrultuda Akşehir ilçesi Gözpınarı Mahallesi’nde açılan jeotermal kuyunun yanında 2 bin metrekarelik kapalı alana sahip bir sera oluşturuldu. Serada üretim başlarken ürün çeşitliliğinin 61’e yükseltilmesi için çalışmalar devam ediyor.

NEVŞEHİR’DE 3 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Nevşehir’in Kozaklı ilçesinde Tarıma Dayalı Jeotermal Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yapımına başlanıldı. Toplamda 1.377 dönümlük bir mera alanı işlenecek, ayrıca 750 dönümlük sera kurulması planlanıyor. İlçede iki jeotermal kuyu bulunuyor. Ayrıca 4 kuyu daha açılacak. Toplam proje maliyeti 111 milyon TL’yi bulacak. Proje dâhilinde 3 bin kişiye istihdam sağlanacak.

SANDIKLI’DAN ALMANYA, İNGİLTERE, HOLLANDA’YA

Afyon’un Sandıklı, jeotermal tarım alanında Türkiye’nin en gelişmiş ilçesi konumunda bulunuyor. Toplam 5 bin 400 dekarlık jeotermal seranın bin 300 dekarlık kısmı bu ilçede yer alıyor. 22 teknolojik seranın bulunduğu ilçede jeotermal enerji ile yetiştirilen domatesler, Türkiye’nin büyük illerinin yanı sıra Almanya, Hollanda ve İngiltere’ye ihraç ediliyor.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...