Tgrt Haber

Faiz kararı haftasında dolar son bir ayın zirvesine çıktı!

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
24 Ekim 2023 10:23 - Güncelleme : 24 Ekim 2023 10:51
Faiz kararı haftasında dolar son bir ayın zirvesine çıktı!

Dolar/TL kuru pozitif seyrine devam ederken salı günü itibariyle kur yeni bir rekor kırarak son bir ayın zirvesine çıktı. Küresel piyasalardaki jeopolitik risklerden kaynaklı oynaklık yatırımcının gündemindeki sıcaklığını korurken dolar endeksi 105 seviyesine geriledi.

Dolar/TL​ kuru yeni güne rekor seviyelerden başlamasının ardından 28,09 ile son bir ayın zirvesine çıkarken avro 30,0030 liradan güne başladı.  Serbest piyasada 28,0900 liradan alınan dolar, 28,0920 liradan satılıyor. 30,0010 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 30,0030 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 28,0490 lira, avronun satış fiyatı ise 29,8420 lira olmuştu.

DOLAR ENDEKSİ​ SON BİR AYIN EN ZAYIF SEVİYESİNİ GÖRDÜ

Dolar endeksi salı günü 105,5'in altına düşerek bir ayın en zayıf seviyelerini gördü. Yatırımcılar, Federal Reserve​'ün para politikasına ilişkin görünümü değerlendirmeye devam ediyor.   Geçen hafta Fed Başkanı Jerome Powell​, politikanın şu anda çok sıkı olmadığını ve Fed'in dikkatli ilerlediğini ifade ederken sonraki adımlara gelecek verilere, gelişen görünüme ve risk dengesine dayanarak karar vereceğini söyledi. Yatırımcılar şimdi, merkez bankasının gelecek hafta vereceği politika kararı öncesinde daha fazla rehberlik sağlamak için ABD GSYİH verilerinin ve Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesinin bu hafta açıklanmasını sabırsızlıkla bekliyor.

YIL SONU DOLAR BEKLENTİSİ BELLİ OLDU

2023 yılı Ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi, Merkez Bankası tarafından açıklandı. Buna göre ankete katılanlar yıl sonunda dolar kurunun yükselmesini bekliyor. Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 30,14 TL iken, bu anket döneminde 30,05 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 37,26 TL iken, bu anket döneminde 38,64 TL olarak gerçekleşti.

Faiz kararı haftasında dolar son bir ayın zirvesine çıktı!

DOLARDA KAR SATIŞI BAŞLADI

Yapı Kredi’nin günlük dolar bülteninde şu ifadeler yer aldı: Global tarafta, jeopolitik risk piyasa fiyatlamasında baskı unsuru olmaya devam ediyor. Dolar Endeksi jeopolitik risklere rağmen 106,6 seviyelerinden kar satışları ile birlikte kritik destek noktası 105,5 seviyelerine geriledi. ABD tahvil faizlerinde yaşanan artış FED’in ek bir sıkılaştırma daha yapmasının önüne geçeceği beklentisi bu kar satışında etkili olduğunu düşünüyoruz.

FAİZ KARARI  BEKLENİYOR

Lokal tarafta, jeopolitik gelişmeler ekonomik gelişmelerin önüne geçmiş durumda. Orta Doğu’dan gelen haber akışı risk iştahını baskılamaya devam ediyor. Haber akışları fiyatlamada dalgalanmaya sebep olabiliyor. Jeopolitik risklerin dengelenmesi lokal tarafta atılan olumlu adımların ön plana çıkmasını sağlayabilir. 26 Ekim’de yapılacak olan PPK’yı ve bu toplantıda atılacak adımları önemli buluyoruz. Petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin maliyet enflasyonu tarafında yarattığı baskı, enflasyon ile mücadelede Merkez Bankası kararlarına etki edebilir.

Faiz artırımı için piyasa medyan beklentisi 500 baz puan civarlarında oluşmuş durumda. Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz. Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,08 civarında işlem görüyor. Aşağıda 27,50 ve 27,30; yukarıda 28,20 ve 28,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

GÜNCEL DOLAR FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...