Tgrt Haber

Faiz kararı sonrası dövizde rekor serisi devam ediyor! İşte dolar, euro ve sterlinde son durum

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
23 Haziran 2023 09:21 - Güncelleme : 23 Haziran 2023 09:36
Faiz kararı sonrası dövizde rekor serisi devam ediyor! İşte dolar, euro ve sterlinde son durum

Merkez Bankası 2 yılı aşkın süre sonra faiz indirim döngüsüne son vererek politika faizlerini yüzde 15’e çıkardı. PPK toplantısından piyasa beklentilerinin altında kararın çıkması döviz kurlarında bir süredir devam eden rekor serisini devam ettirdi. İşte dolar, Sterlin, Euro ve Yuan’da son durum…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası piyasa dostu yönetimin ekonominin başına geçmesinin ardında ilk faiz kararını 22 Haziran günü açıkladı. Buna göre düşük faiz politikasıyla yüzde 8,5 olan politika faiz yüzde 15’e çıktı. Piyasalar ise yüzde 19’a çıkacak bir faiz bekliyordu. İş dünya ve uzmanlar makul bir oran olduğunu ifade etseler de beklentinin altından gelen rakam, kurların yukarı yönlü hareketine neden oldu. İşte Türkiye’de iş insanlarından küçük yatırımcıya kadar herkesin merak ettiği tüm kurlar…

FAİZ KARARI​ SONRASI DOLAR/TL​ 25 LİRAYI GÖRDÜ

Faiz kararlarının açıklandığı andan itibaren dolar kurunda ibre yeşile döndü. Piyasa beklentilerinin altında gelen faiz oranı​ ve döviz sıkışıklığı kurun yukarı seviyelere çıkmasına neden oldu. Dolar/TL haftanın son işlem gününde 25 lira seviyesini gördü. 

Öte yandan Agresif parasal sıkılaştırma ve önde gelen merkez bankalarından gelen şahin mesajlar küresel ekonomik görünüme zarar vererek yatırımcıları dolar gibi daha güvenli varlıklara yönelmeye sevk etti. Dolar endeksi 102 seviyesinin üzerine çıkarak kazanımlarını genişletti. 

EURO’DAN DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE DALGALI SEYİR

Euro yurt içi piyasalarda son bir haftada yüzde 5,58 değer kazandı. Faiz kararından önce de yükselişe geçen Euor/TL yeni bir rekor kırarak 27 TL’nin üzerine çıktı. Euro, Avrupa’daki yüksek enflasyon seviyelerine ilişkin süregelen endişeler arasında ECB ve diğer büyük Avrupa merkez bankalarından daha yüksek faiz oranları beklentileri ile desteklenerek altı haftanın en yüksek seviyesi olan 1.10 doların üzerinde güçlendi. 

Faiz kararı sonrası dövizde rekor serisi devam ediyor! İşte dolar, euro ve sterlinde son durum

EN BÜYÜK REKOR STERLİN’İN

Türkiye’de işlem gören para birimleri arasından en yüksek değeri İngiliz Sterlini kazandı. Piyasalarda 31 doların üzerine çıkan sterlin, istikrarlı yükselişini sürdürmeye devam ediyor. Sabah saatlerinde 32 TL üzerine atak yaparken uzmanlar yatırım amaçlı olarak tercih edilebileceğini ifade ediyor. Buna karşın GBPUSD 23 Haziran Cuma günü bir önceki işlem seansındaki 1,2746'dan 0,0031 veya yüzde 0,24 düşerek 1,2715'e geriledi.

DOLAR KARŞISINDA YEDİ AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Son dönemlerde doların rakibi olacağı ifade edilen Yuan dolar karşısında yedi ayın en düşük seviyelerine kadar geriledi. Uzmanlara göre, Pekin'in büyümeyi desteklemek için agresif politika önlemleri almaması bu duruma neden oldu. Çin Merkez Bankası son olarak faiz oranlarını yüzde 2,75’te sabit tuttu. Ekonomideki yavaşlık Yuan’ın değer kaybetmesine yol açtı.

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYIN
 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...