Tgrt Haber

Faiz politikasına gaz etkisi: Dolar endeksi zirveden döndü, kurlar yukarı yönde

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
02 Kasım 2023 10:08 - Güncelleme : 02 Kasım 2023 10:21
Faiz politikasına gaz etkisi: Dolar endeksi zirveden döndü, kurlar yukarı yönde

Dolar/TL kuru yeni güne son bir ayın en yüksek seviyesinden başladı. Dün Fed’in faizleri 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,50'de bırakması dolar endeksinin gerilemesine yol açtı. Uzmanlar ise yükselen enerji fiyatlarının enflasyonu körükleyebileceği bunun da daha fazla sıkılaşmaya yol açabileceğini ifade ediyor.

Dolar/TL kuru​ yeni rekor seviyeleri test etmeye devam ederken piyasaların merakla beklediği FED​ faiz kararını açıkladı. ABD enflasyonu​ yüzde 3,7 ile beklentilere paralel gelmesinin ardından 22 yılın zirvesinde kalacak gibi görünüyor. Yurt içinde döviz kurlarının hareketi ise yukarı yönde. 

Dolar 28,3380 liradan, euro​ ise 30,0330 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da 28,3360 liradan alınan dolar 28,3380 liradan, 30,0310 liradan alınan euro ise 30,0330 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 28,33 liradan, euro ise 29,91 liradan satılmıştı.

DOLAR KÜRESEL PİYASALARDA GERİ ÇEKİLDİ

Fed beklentilere paralel olarak faizleri ikinci kez sabit bıraktı. Dolar bir ayın en yüksek seviyelerinden sert bir şekilde geri çekilerek 106,3 civarına geldi. 10 yıllık ABD getirisi iki haftanın en düşük seviyesi olan yüzde 4,7'ye geriledi.  Yine de merkez bankası, ısrarla yüksek seyreden enflasyon ortamında daha fazla parasal sıkılaştırmaya kapıyı açık bıraktı. Ancak artan resesyon korkuları yatırımcıların olası faiz indirimleri konusunda spekülasyon yapmasına neden oldu. Veri cephesinde JOLTS raporu, iş fırsatlarının beklenenden yüksek olduğunu gösterdi ve bu da güçlü çalışma koşullarının varlığına dair kanıtlara katkıda bulundu. 

Faiz politikasına gaz etkisi: Dolar endeksi zirveden döndü, kurlar yukarı yönde

GAZ FİYATLARI YENİ SIKILAŞMAYA NEDEN OLABİLİR

CNBC’de yer alan habere göre; Fed’in son politika açıklamasının ardından Goldman Sachs Asset Management’tan Whitney Watson, faiz oranlarının bir süre daha bu seviyelerde kalacağını düşünüyor. Firmanın sabit gelir ve likidite çözümleri CIO’su, “Ekonominin esnekliği, işgücü piyasasının yeniden dengelenmesini durdurmadı veya ücret ve fiyat baskılarını canlandırmadı, bu da enflasyondaki düşüşün ilerleyeceğine işaret ediyor ve Fed’in politikasını muhtemelen 2024′te de değiştirmeden tutacağını gösteriyor” dedi.

“Ancak her iki yönde de riskler mevcut. Watson, “Güçlü ekonomik aktiviteyle birlikte yüksek gaz fiyatları nedeniyle artan enflasyon beklentileri, yeni bir faiz artırımı ihtimalini koruyor” dedi. “Tersine, yüksek faiz oranlarının artan etkisinin neden olduğu daha belirgin bir ekonomik yavaşlama, faiz indirimlerine geçiş zaman çizelgesini hızlandırabilir.”

DÖVİZ KURLARINDA SON DURUM İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...