Tgrt Haber

Fed başkanlarından faiz açıklaması

12 Kasım 2015 18:48
Fed başkanlarından faiz açıklaması

Evans, Fed'in faiz artırım zamanlaması ve hızına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD Merkez Bankasının (Fed) Şikago Şubesi Başkanı Charles Evans, Fed'in faiz artışında kademeli bir yol izlemesi gerektiğini belirterek, "Faiz artırımına birçok mevkidaşımın tercih ettiğinden daha geç başlanmasını istesem de ilk faiz artışına ilişkin zamanlamanın, normalleşme sürecinin tamamında izlenecek yol haritasından daha önemsiz olduğunu vurgulamak istiyorum" dedi.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) oy hakkına sahip olan Evans, Şikago'da yaptığı konuşmasında, Fed'in faiz artırım zamanlaması ve hızına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Evans, işgücü piyasasında iyileşme sağlanmasına karşın, enflasyonun halen çok düşük seviyelerde olduğuna işaret ederken, şunları kaydetti:

"Faiz artırımından önce enflasyonun yükselmeye başlayacağından daha fazla emin olmak istiyorum. Çekirdek enflasyonun mevcut düşük seviyesi göz önüne alındığında, gerçek enflasyonda yukarı doğru bir ivmelenme olduğuna yönelik işaretler değerlendirmemde kritik rol oynayacak. Ancak, düşük enerji fiyatları ve güçlü dolardan kaynaklanan aşağı yönlü baskının, çekirdek enflasyonda sürdürülebilir bir artış görmemizi sağlayacak kadar kaybolmasının gelecek yılın ortalarını bulmasını bekliyorum"

Faiz artışının enflasyon risklerini gözetmesi gerektiğini düşünen Evans, "Faiz artırımına birçok mevkidaşımın tercih ettiğinden daha geç başlanmasını istesem de ilk faiz artışına ilişkin zamanlamanın, normalleşme sürecinin tamamında izlenecek yol haritasından daha önemsiz olduğunu vurgulamak istiyorum" şeklinde konuştu.

Evans, bu noktada faiz oranlarına ilişkin hedefleri şimdiden belirlemenin yararlı olacağını vurgularken, sözlerini "Faiz oranlarının, 2016 sonu itibarıyla yüzde 1'in altında seyretmesinin gayet uygun olacağını düşünüyorum" diyerek tamamladı.

"FAİZ ORANLARINI TEST ETMEYE GEREK YOK"

Diğer taraftan, St. Louis Fed Başkanı James Bullard, başkent Washington'da katıldığı konferansta, sıfıra yakın faiz oranlarının ekonomi için ciddi riskler oluşturduğunu belirterek, Fed'in faizleri artırmaya bir an önce başlaması gerektiğini söyledi.

Bullard, Fed'in işgücü piyasasına yönelik kriterlerinin sağlandığını dile getirirken, "Fed'in hedeflerine ulaşıldığı halde para politikaları, 2009'da biten durgunluktan bu yana aynı uç seviyelerde korunmaya devam ediyor. Ancak, uç seviyelerdeki faiz oranlarını test etmeyi sürdürmek için hiçbir neden yok" dedi.

FOMC'de gelecek yıldan itibaren oy kullanacak olan Bullard, ayrıca Fed'in "devasa bilançosunu" küçültmeye başlamasının ihtiyatlı olacağını sözlerine ekledi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...