Tgrt Haber

Fed faiz kararı piyasaların odağında! İndirimde ilk adım atılacak mı?

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber derleme
28 Ocak 2024 16:58 - Güncelleme : 28 Ocak 2024 17:08
Fed faiz kararı piyasaların odağında! İndirimde ilk adım atılacak mı?

ABD Merkez Bankası'nın 2024 yılındaki ilk faiz kararı, ekonomistler ve yatırımcılar tarafından merakla bekleniyor. Dolar, altın, borsa ve kripto para yatırımlarını doğrudan etkileyen Fed faiz kararını 31 ocak çarşamba günü açıklayacak.

ABD Merkez Bankası​ tarafından gerçekleştirilecek yılın ilk faiz kararı​ toplantısı için geri sayım başladı. 2024​ yılında 8 FED​ toplantısı düzenlenecek. ABD Merkez Bankası Ocak​ ayı FED faiz kararı toplantısı 30-31 Ocak tarihlerinde yapılacak. Toplantı ardından faiz kararı ise Türkiye saati ile, 21.00-21.30 arasında duyurulacak.

FED FAİZ İNDİRİMİNE GİDECEK Mİ?

Küresel piyasalarda Noel tatili dönüşü işlem hacimleri düşük seviyede kalmayı sürdürse de ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine gelecek yılın mart ayında başlayabileceğine yönelik öngörülerin güçlü kalması risk iştahını desteklemeye devam ediyor.

Yaklaşık 2 yıldır süregelen enflasyonla mücadele kapsamında atılan "şahin" adımların yerini faiz indirimlerine bırakacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Fed'in küresel bazda söz konusu adımlara öncülük edeceği tahmin edilirken, Fed üyelerinin sözle yönlendirmelerine karşın para piyasalarındaki fiyatlamalarda ilk faiz indirimi için mart ayı öne çıkmaya devam ediyor. Söz konusu gelişmeler tahvil piyasalarında alıcılı seyri desteklemeyi sürdürürken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,88 ile temmuzdan bu yana en düşük seviyeye yakın seyrediyor.

22 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNE ÇIKMIŞTI

FED politika faizini en son 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutmuştu. Fed’in enflasyonla mücadele sürecindeki şahin adımlarının yerini, 2024’te faiz indirimine bırakacağına kesin gözü ile bakılıyor. Ancak Ocak ayını pas geçmesi beklenirken, Piyasalar tarafından ilk faiz indirimi için mart ayı öne çıkmaya devam ediyor.

 

 

Kaynak: TGRT Haber derleme
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...