Tgrt Haber

Son dakika! FED faiz kararını açıkladı: 25 baz puan arttırdı

16 Mart 2022 21:00 - Güncelleme : 16 Mart 2022 22:55
Amerika Merkez Bankası (FED) piyasaların beklediği 25 baz puan faiz arttırma kararını duyurdu.

Son dakika haberi: ABD Merkez Bankası (FED) piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Kasım 2018’den bu yana ilk kez faiz artışına giden FED, piyasaların beklentisindeki gibi 25 baz puan faiz arttırma kararını duyurdu. FED'in kararı ile birlikte politika faizi 0,25'ten 0,50'ye yükseltildi. Fed Başkanı Powell karar sonrası yaptığı basın açıklamasında, "Bu yıl 7 toplantımız var ve 7 faiz artırımı olabilir, faiz artırımlarının önden yüklemeli mi yıl boyunca devam eder şekilde mi olacağına karar vermedik." ifadelerini kullandı.

Amerika Merkez Bankası (FED) piyasaların beklediği 25 baz puan faiz arttırma kararını duyurdu.

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim savaşa dönerken küresel piyasalar ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararına kilitlendi. ABD Merkez Bankası toplantının ardından yapılan açıklama ile faiz kararını duyurdu. FED 4 yıl sonra faiz arttırımına giderekk politika faizini 25 baz puan arttırdı.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞININ ETKİLERİ DİKKAT ÇEKİLDİ

Karar 1'e karşı 8 oyla alındı. St. Louis Fed Başkanı James Bullard 50 baz puanlık faiz artışı yönünde oy kullandı. Karar metninde Rusya-Ukrayna savaşının etkilerine de vurgu yapıldı. Metinde söz konusu durumun ABD ekonomisi üzerindeki etkilerinin belirsiz olduğu, bununla birlikte kısa vadede işgalin ve bununla ilgili gelişmelerin enflasyon üzerinde ilave yukarı yönlü baskı yaratmasının olası olduğu ifade edildi.

ARTIRIMLARA DEVAM EDİLECEK

Komite açıklamasında, "Hedef faiz aralığında artırımların devam etmesinin uygun olacağı öngörüldü" ifadeleri kullanılırken, Komite'nin maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedeflerine uzun vadede ulaşmayı da içeren hedeflerine ulaşmasını engelleyecek risklerin gelişmesi halinde Fed'in duruşunu ayarlamaya hazır olduğu vurgulandı.

BİLANÇOSUNU AZALTACAK

Açıklamada, Fed'in 9 trilyon dolara ulaşan bilançosunu azaltmaya "önümüzdeki toplantıda" başlamayı beklediği de vurgulandı. 

İŞSİZLİK TAHMİNLERİ DEĞİŞMEDİ

ABD Merkez Bankası(Fed) yetkilileri bu yıl ve gelecek yıl için işsizlik oranı beklentilerini değiştirmediler.

Fed'in açıkladığı "Ekonomik Projeksiyon Raporu"na göre, işsizlik oranı tahmini bu yıl ve gelecek yıl için yüzde 3,5 olarak kaldı. 2024 yılı için beklenti yüzde 3,5'ten yüzde 3,6'ya çıkarılırken, uzun dönem işsizlik tahmini yüzde 4,0 olarak bırakıldı.

Fed Başkanı Powell karar sonrası yaptığı basın açıklamasında bilançonun büyüklüğünün azaltılmasının beklendiğini ifade etti.

ABD ekonomisinin çok güçlü olduğunu söyleyen Powell'ın açıklamaları şöyle:

İş gücü piyasası inanılmaz şekilde sıkı. İş gücü talebi çok güçlü ve arzı bastırılmış durumda. FOMC üyeleri iş gücü piyasasının güçlü kalmaya devam etmesini bekliyorlar. Enflasyon hedefin oldukça üzerinde olmaya devam ediyor.

"BELİRSİZLİĞİ ARTIRMAKTAN KAÇINACAĞIZ"

Tedarik sıkıntıları beklenenden daha büyük ve daha kalıcı. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı enflasyonist baskıları artırdı. Enflasyonun hedefe dönmesi ilk beklentilerimizden daha uzun zaman alacak. Enerji fiyatları ABD enflasyonu üzerindeki baskıyı artırıyor. Önümüzdeki toplantılardan birinde bilançonun azaltılmasına başlayacağız. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin etkileri oldukça belirsiz. Bilançonun daraltılması para politikasının sıkılaştırılmasında önemli bir rol oynayacak. Ancak biz belirsizliği artırmaktan kaçınacağız.

Son dakika! FED faiz kararını açıkladı: 25 baz puan arttırdı

"YIL İÇİNDE DAHA HIZLI ŞEKİLDE HAREKET ETMEMİZ KESİNLİKLE BİR OLASILIK"

Enflasyondaki yukarı yönlü risklere karşı daha özenli olacağız. FOMC fiyat istikrarını yeniden tesis etmeye kararlı. Bir resesyon yaşanması olasılığı aşırı yüksek değil. Ekonomi sıkılaşan para politikasına dayanmak için iyi konumlandı. Ekonomi faiz artırımları ile başa çıkmak için iyi pozisyon aldı. Ekonomiye desteğin daha hızlı azaltılmasının uygun olduğunu değerlendirirsek, bu yönde adım atmaya hazırız. Her toplantı canlı olacak, bu adımlar tartışılacak. Her toplantıda gelişen şartları değerlendireceğiz. Eğer daha hızlı hareket etmek uygun olur ise, bunu yapacağız. Yıl içinde daha hızlı şekilde hareket etmemiz kesinlikle bir olasılık. Enflasyonun yılın ikinci yarısında aşağı geleceği beklentimizi devam ettiriyoruz. Enflasyonun yılın ortasına kadar yüksek kalmasını bekliyoruz.

"FAİZ ARTIRMANIN NET BİR ŞEKİLDE ZAMANI GELDİ"

FMOC, faizi artırma ve bilançoyu küçültme zamanının geldiğini anlıyor. Faiz artırmanın ve bilançoyu küçültmenin net bir şekilde zamanı geldi. FOMC, fiyat istikrarına dönme ihtiyacının bilincinde. Enflasyonun ne kadar aşağı ineceği politikamızın dışındaki faktörlerle ilişkili. Biz faiz artırımları, para politikası sıkılaştırma ile enflasyonun aylık olarak aşağı gelmesini hedefliyoruz. Para politikasının sıkılaştırılması enflasyonu aşağı çekeceği gibi bir gecikme ile büyümeyi de etkileyecek, bunu 2023 ve 2024'te daha fazla göreceğiz.

"YEDİ FAİZ ARTIRIMI OLABİLİR"

Bu yıl 7 toplantımız var ve 7 faiz artırımı olabilir, faiz artırımlarının önden yüklemeli mi yıl boyunca devam eder şekilde mi olacağına karar vermedik. Faiz artırımları konusunda gelen verilere bakarak karar vereceğiz. Enflasyon rakamları faizlerin daha hızlı artırılması gerektiğinin gösterir ise bunu yapacağız. Enflasyon ile mücadele için ihtiyaç duyulan araçlara sahibiz ve onları kullanacağız. Faiz oranlarını yıl içinde istikrarlı şekilde artırma planımız var. Yüksek enflasyonun kök salmamasını sağlayacak adımlar atacağız. Yüksek enflasyonun kök salmayacağından, kalıcı olmayacağından emin olmak için bilançoyu daraltacağız.

FOMC fiyat istikrarını yeniden tesis etme yükümlülüğünü hissediyor. Bilançonun daraltılması da para politikasını sıkılaştıracak. Ücret artışlarının aşağı gelmesi bekleniyor. FOMC enflasyonun kemikleşmesini engellemek için elindeki tüm araçları kullanacak.

Biz talebi yavaşlatmayı ve arz ile uyumlu hale getirip enflasyonu aşağı çekmeyi bekliyoruz. Fiyat istikrarını yeniden tesis etmek için elimizdeki araçları kullanmaya hazırız. Kovid-19 salgını geride kaldıkça iş gücü arzının artacağını öngörüyoruz, ücretlerdeki artışın daha fazla iş gücü arzı getireceğini umuyoruz.

POWELL ARTIŞ İÇİN MARTI İŞARET ETMİŞTİ

ABD'deki yüksek enflasyonu, Ukrayna'daki savaşın oluşturduğu yeni riskler karşısında değerlendiren Fed Başkanı Jerome Powell, Fed’in marttaki toplantısında faiz oranlarını ‘dikkatlice’ yükseltmeye başlayacağını belirtmişti. Powell, enflasyonun beklenen süre içerisinde düşmemesi durumunda ise Fed’in daha agresif hamlelerde bulunmaya hazır olacağını söylemişti.

2018’DEN BU YANA İLK KEZ

Kasım 2018’den beri ilk defa faiz artışına giden FED’in mart ayından itibaren başlamak üzere bu yıl içerisinde 9 kez faiz artırımı bekleniyor.

 

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...