Tgrt Haber

Fed'in faiz kararı açıklandı: Bu sefer pas geçti

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
20 Eylül 2023 21:00 - Güncelleme : 20 Eylül 2023 23:54
Fed'in faiz kararı açıklandı: Bu sefer pas geçti

ABD Merkez Bankası (Fed), küresel piyasalar için haftanın en önemli gündemi olan faiz kararını açıkladı. Fed, piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Fed yetkilileri bu yıl için son bir artış öngördü, işte detaylar...

Küresel piyasalar için haftanın en önemli gündemi olan ABD Merkez Bankası’nın (Fed), faiz kararı​ açıklandı. Fed​, politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.

Fed'in faizi sabit tutma kararının 12-0 oyla alındığı bildirildi. Aynı zamanda, Fed yetkilileri bu yıl için bir artış daha öngördü.

16 Ağustos'ta ise faiz oranı 25 baz puan artırılarak 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığına yükseltilmişti.

YIL SONUNA KADAR BİR ARTIŞ DAHA BEKLENİYOR

Piyasa uzmanlarının beklentisi ise Fed’in yıl bitmeden 25 baz puanlık bir faiz artırımı daha yapması ve faiz indirimlerine 2024 yılının ikinci yarısından itibaren başlaması yönündeydi.

Fed bu yıla ilişkin yönlendirmesinde de piyasa beklentilerine paralel bir sinyal verdi. Fed yetkilileri bu yıl için bir artış daha öngördü.19 üyeden 12'si bu yıl bir faiz artışı daha beklediklerine işaret etti.

Karar metninde yetkililerin "uygun olabilecek ek politika sıkılaştırmasının kapsamını" belirleyeceğini vurgulayan ifade tekrarlandı.

FED BAŞKANINDAN KRİTİK MESAJLAR

Fed Başkanı Jerome Powell​, komitenin enflasyonu yüzde 2’ye düşürme hedefine sıkı sıkıya bağlı olduğunu söyledi.. İstihdam piyasasının gücünü korumayı başardığını ve iyi bir dengenin ön plana çıktığını dile getirdi.

Komitenin faizi ne kadar yol kat edildiğini anlayabilmek için sabit tuttuğunu, gerekirse daha yüksek seviyelere çıkarmaya hazır olduğunu belirtti.

SON 22 YILDA EN YÜKSEK SEVİYEDE

ABD'de yüksek enflasyon​ karşısında geçen yıl varlık alım operasyonunu tamamlayarak faiz artışlarına başlayan Fed, Mart 2022'deki toplantısında 25 baz puan artışla 2018'den itibaren ilk kez faiz artırımına gitme kararı almıştı.

Fed, geçen yıl mayıs toplantısında 50 baz puanlık faiz artışını gerçekleştirmesinin ardından haziran toplantısında 75 baz puanla 1994'ten itibaren en güçlü faiz artırımına gitmişti. Temmuz, eylül ve kasım toplantılarında da politika faizini aynı oranda artırmıştı.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...