Tgrt Haber

Fed kararı sonrası piyasalar tutuştu! Uzman analist açıkladı: 2023'te altın patlayacak

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
15 Aralık 2022 10:53 - Güncelleme : 15 Aralık 2022 11:35
Fed kararı sonrası piyasalar tutuştu! Uzman analist açıkladı: 2023'te altın patlayacak

Yılbaşından bu yana hem altın hem de dolar fiyatlanmalarında Fed faiz kararları etkili oldu. Pandemi süreci ile başlayan dar boğaz, patlak veren Rusya-Ukrayna Savaşı ile doruk noktasına ulaştı. Tüm dünya yüksek fiyat artışları ile mücadele ederken ABD ekonomisi yüzde 2 enflasyon amacına ulaşmak için faiz artımlarını hızlandırdı. Doların güçlenmesi altının ise baskılanması ile devam eden süreç tüm piyasaları etkisi altın aldı. FED'in faizlerde yumuşamaya gitmesine rağmen Jerome Powell'in açıklamaları 'şahin' olarak yorumlandı. Bu gelişmelere rağmen, bazı analistler ise altının 2023 yılında patlayacağını ifade ediyor.

Dünya enflasyonla mücadelesini sürdürmeye devam ediyor. Euro Bölgesi ve İngiltere Merkez Bankası’nın alacağı faiz​ kararları bugün takip edilecek veriler arasında. Öte yandan dünyanın en güçlü parası olan doların Fed​ faiz kararı ile zayıflaması ve emtia piyasalarının yükselmesi bekleniyor. Her ne kadar "Çok mesafe kat ettik ve şimdiye kadarki hızlı sıkılaşmamızın tüm etkileri henüz hissedilmedi. Buna rağmen daha yapacak çok işimiz var” açıklaması enflasyonla mücadelenin devam edeceği mesajını verse de altın​ piyasasının 2023 yılında iyi bir ivme yakalaması bekleniyor. 

FED PİYASA BEKLENTİLERİNİ BOŞA ÇIKARMADI

Ardı ardına dört toplantısında 75 puanlık faiz artırımına giden Fed, yılın son toplantısında para politikasında bir miktar yumuşamaya sinyali vererek politika faizini 50 baz puan artırdı. Bununla beraber politika faizini 15 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,25-4,50 aralığına yükseltti. Banka faiz artışlarına yavaşlama getirse de 2023’te sıkılaşma politikalarına devam edebilir.  Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarındaki şahin ton ise altın fiyatlarını baskılarken dolara olan talebin artmasına neden oldu.

"2023’TE ALTIN PATLAYACAK"

Pek çok uzman ve analistin ortak görüşü altının gelecek yıl büyük bir yükseliş ivmesi yakalayarak yatırımcına büyük karlar getirmesi yönünde. Amerikalı Piyasa analisti Todd Bubba Horwitz, altında büyük bir artış yaşanacağını ifade ederek "2023'te bir emtia patlaması yaşayacağımızı düşünüyorum ve buna altın, gümüş ve platin gibi sabit varlık emtiaları da dahildir" dedi. Ons altın ise 1800 dolar​ seviyesinde tutunmaya devam ediyor.

YURTİÇİNDE ALTIN FİYATLARI

ABD TÜFE verileri ve Fed faiz kararları sonrası altın 1100 lira seviyelerini zorladı.  Buna karşın altın fiyatları güne düşüşle başladı. Altının gram fiyatı, güne düşüşle başlamasının ardından 1.075 lira seviyesinde işlem görüyor. Dün, altının ons fiyatındaki düşüşe paralel yüzde 0,2 değer kaybeden altının gram fiyatı, günü 1.082,2 liradan tamamladı.

Altının gram fiyatı, yeni güne de düşüşle başlamasının ardından saat 10.30 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,7 azalışla 1.075 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1.760 lira, Cumhuriyet altını da 7.150 liradan satılıyor.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

"2023’TE DOLAR KARŞISINDA NE KAYBETTİYSE GERİ ALACAK"

Finans analisti İslam Memiş ise 2023 yılına ilişkin yorumlarında “2022 yılında dolar karşısında ne değer kaybetmişse 2023 yılında gerçek değerlerine ulaşmalarını bekliyorum” ifadelerini kullanarak “Yine 2022 yılında beklediğim zirve seviyelerini 2023 yılında beklemeye devam edeceğiz. Bu kez daha üst rakamlar karşımızda olabilir. 2023 yılında altın ve gümüş tarafında pozitif beklentim devam ediyor. Resesyon ve enflasyon​ süreçleri yeniden fiyatlanırsa karşımızda 2 bin dolar seviyesinde bir ons altın mümkün olacaktır.” Açıklamasını yaptı. 

DOLAR ENDESKİNDE SON DURUM NEDİR? 

Fed kararlarındaki şahine yakın ton dolara olan talebin artmasına neden olsa da dolar endeksi geri çekildi. 114’e kadar yükselen endeks 103 seviyelerinde duruyor. Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 18,65 seviyelerinde işlem görüyor.

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...