Tgrt Haber

Fed kararları öncesi altında son durum: İki uzman aynı rakamda birleşti, artışlar devam edecek mi?

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
22 Mart 2023 11:30 - Güncelleme : 22 Mart 2023 15:15
Fed kararları öncesi altında son durum: İki uzman aynı rakamda birleşti, artışlar devam edecek mi?

ABD bankası Silicon Valley’in pasif varlıklarının çökmesi sonucu ortaya çıkan krizler güvenli liman alınmalarını artırınca altın fiyatları rekor kırdı. Krizin korkulan boyutta olmaması ve faiz oranlarında artışların devam edeceği beklentisi altın fiyatlarının gerilemesine neden oldu. Fed faiz kararları öncesi hem ons hem de gram altında rekor seviyelerden geri dönüş gözlendi. Uzmanlar ise kısa süreli geri çekilmelere rağmen altın fiyatlarının 1.400 TL seviyelerine kadar yükselebileceğini ifade ediyor.

Altın fiyatları​ geçtiğimiz hafta sert artışlar kaydetti. Çarşamba gününden itibaren dar bantta ilerleyen fiyatlar yatırımcıların güvenli limanlardan ayrılmasıyla gerilemeye başladı. Bir önceki seansta düşüş yaşayan gram altın​ güne bin 186 TL seviyelerinde başladı. Yatırımcı ise bu seviyelerden altın alınıp alınmayacağını merak ediyor. 

SON BİR YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNİN ALTINA DÜŞTÜ

Küresel piyasalar Fed faiz kararlarına odaklanırken Mart 2022’den bu yana en yüksek seviyelere çıkan altın 2000 dolardan aşağı doğru hareketlenmeye başladı. ABD ve Avrupa’da bankalarda baş gösteren sermaye sorunları merkez bankalarının desteği küresel bir krize neden olmadan çözülmek isteniyor. Atılan adımlar yatırımcılar risk korkularından uzaklaşırken güvenli liman alımlarına da son vermeye başladı. 

FED NE KARAR VERECEK?

Tüm piyasalar bu akşam Türkiye saati ile 21:00’da açıklanacak olan FED faiz kararlarına odaklanmış durumda. Bankacılık krizleri ve emtia piyasalarında yaşanan dalgalanmalar Fed’in işini zorlaştırırken 25 baz puanlık artış masadaki en kuvvetli ihtimali gibi görünüyor. Diğer yandan çok sayıda ekonomist FMOC toplantısından ‘Bekle-Gör’ kararı çıkacağını ve bu ay faizlerin pas geçileceğini bekliyor.

FİTCH’TEN 100 DOLARLIK REVİZE 

Uluslararası derecelendirme kuruluş Fitch​, 2023 yılı için ons altın​ fiyatı tahminini yukarı yönlü revize etti. Kuruluş, daha önce 1850 dolar olarak açıkladığı ons altın fiyatını 1950 dolar seviyesine çekti. Kuruluş yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi. "Global finansal istikrarsızlığın artmasının altın fiyatını önümüzdeki aylarda tüm zamanların zirvesi olan 2075 dolar seviyesine yönlendirmesinin büyük olasılık olduğuna inanıyoruz."

“SATAN ZARAR EDECEK”

Gram altında yaşanan yükselişler sonrası açıklama yapan İslam Memiş gelecek günlerde fiyatların yükseleceğini yeniden altını çizdi. Memiş, “Haziran’dan sonra 1.350-1.400 seviyelerini kırdıktan sonra bugünkü fiyatların ucuz olduğunu göreceksiniz. Özellikle haziran ayından sonra hem dolar kurundaki yükselişler hem de ons altındaki artış gram altını pozitif yönde etkileyecek. Gram altın almayan ya da satan zarar edecek. Gram altın her yıl yatırımcına kazandırmaya devam edecek.” Sözlerini kullandı. 

“1400 TL ÜZERİNDEKİ SEVİYELER GÜNDEME GELECEK”

Öte yandan Ekonomi Gazetesi’nden Şenay Zeren’in haberine göre, Biz Danışmanlık’tan Murat Özsoy altın fiyatları hakkındaki öngörülerini paylaşarak şunları kaydetti: 2023 yılı içerisinde elbette ki Fed faiz artışlarına bir son vererek izleme moduna geçecek. Dolar/TL ise özellikle seçim sonrasında, sonuçlardan bağımsız olarak yukarı yönde biraz daha hızlanarak artış kaydedebilir. Bu senaryo sonucunda, gram altında bu yıl 1400 TL üzerindeki seviyeler gündeme gelecektir. Gram altın yatırımcısı bu senaryodan en yüksek getiriyi elde etmek için, şu anda ons altında oluşan balon fiyatlamanın geçmesini ve yatışmayı beklemeli. Devamında alımlarını daha çok seçimlere yakın ya da sonrasındaki döneme bırakmalı diye düşünüyorum. Elinde gram altın olanlar ise 1094 TL’ye doğru çekilmeler olana kadar şu anki seviyelerden düşüş başladı diye panik satışları yapmamalı.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...