Tgrt Haber

Fed öncesi altın fiyatları yukarı çıktı! Değerli metale talep yüzde 28 arttı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Reuters, Kitco.com
01 Kasım 2022 15:36 - Güncelleme : 01 Kasım 2022 16:15
Fed öncesi altın fiyatları yukarı çıktı! Değerli metale talep yüzde 28 arttı

Altın fiyatları dünyada ve ülkemizde son dönemlerin en dalgalı seyirlerini izliyor. Ukrayna-Rusya Savaşı’nı takip eden süreçle beraber fiyatlanmalarda değişimler yaşayan altın yönünü bir süredir belirlemeye çalışıyor. Geçtiğimiz hafta bin liranın üzerine kadar çıkmasına rağmen kısa süre içinde 980 seviyelerine geri geldi. Yarın açıklanacak olan fed faizleri ve Perşembe günü Türkiye İstatistik Kurumu tarafında ilan edilecek enflasyon rakamları altın fiyatlanmalarında büyük öneme sahip olacak. Analistler altının sıkı para politikalarının gevşemesi ile yükselebileceğini söylerken Dünya Altın Konseyi altına olan talebin iyi düzeyde olduğunu ifade etti.

Bu sabah saatlerinde yurt içi piyasalarda ons fiyatlarına bağlı olarak gram altında bir artış yaşandı. Fed​ faiz kararı ve enflasyon rakamları öncesi sarı metalin fiyatlarında önemli artışlar gözleniyor. Bu hafta yaşanan gelişmeler altının yönünü belirleyecek. 

GÜN İÇİNDE YÜZDE 1,43 DEĞER KAZANDI

Değerli metal 1 Kasım gününe değer kazanarak başladı. Günü 985 liradan açan gram fiyatı akşam saatlerine doğru 991 liraya kadar yükseldi. Dün en düşük 976,92, en yüksek 977,79 seviyelerini gördü. Gram Altın​, 21 Ekim tarihinde 965 TL ile son bir ayın en düşük seviyesine ulaşmıştı. 10 Ekim de ise bin liranın üzerini test etti. Ons altın​ ise bin 654 seviyesinde fiyatlandı.

ALTIN TALEBİ YÜZDE 28 ARTTI

Dünya Altın Konseyi’nin paylaştığı bilgilere göre, yüksek piyasa oynaklığına rağmen dünyada altın talebi yüzde 28 arttı. Fiziksel altın talebi üçüncü çeyrekte toplam 1.181 ton olarak ilan edilirken talep 2021'in ilk dokuz ayına göre yüzde 18 yükseldi. Dünya Altın Konseyi'nde yatırım araştırması direktörü Juan Carlos Artigas küresel altın tüketiminin, değerli metallerdeki artış ve ABD'den yapılan tutarlı alımlar nedeniyle pandemi öncesi seviyelere döndüğünü söyledi. Yatırımcılar küresel enflasyon ortamında sağlam bir depo olarak gördükleri altına yöneliyor.

Fed öncesi altın fiyatları yukarı çıktı! Değerli metale talep yüzde 28 arttı

FED ALTIN FİYATLARINI DÜŞÜRDÜ

Diğer yandan Amerika’nın faiz artırımı konusunda ısrarcı olması doların değer kazanırken altının düşmesine neden oldu. Fed’in gelecek toplantıda 75 baz puanlık bir faiz artışına gideceği artık bir sır değil… Buna karşın aralık ayı toplantısında faiz artırımlarını azaltacağına yönelik beklentiler değerli metal fiyatlarını doğrudan etkiledi.

Fed öncesi altın fiyatları yukarı çıktı! Değerli metale talep yüzde 28 arttı

ONS ALTIN YÜZDE BİRDEN FAZLA YÜKSELDİ

Dolar ve ABD Hazine tahvilleri Fed'in faiz artırım duruşunu gelecek aydan itibaren yumuşatacağı beklentileriyle geri çekildi. Bununla beraber altın yüzde 1'den fazla yükseldi. Spot altın, seansın başında 21 Ekim'den bu yana en düşük seviyesine ulaştıktan sonra 1112 GMT itibarıyla ons başına 1.652,46$'dan yüzde 1.2 yükseldi. ABD altın vadeli işlemleri %0,9 artışla 1,655,70$'a yükseldi. OANDA Kıdemli analisti Craig Erlam, dolar endeksinde hafif bir geri çekilmenin altın fiyatları için faydalı olduğunu ancak olumlu havanın sürdürülüp sürdürülemeyeceğinin “ Fed’in sinyaline” bağlı olduğunu söyledi.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI

Kaynak: Reuters, Kitco.com

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...