Tgrt Haber

Son dakika! Fed faiz oranını 75 baz puan artırdı

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: TGRT Haber
02 Kasım 2022 21:01 - Güncelleme : 02 Kasım 2022 21:40
Son dakika! Fed faiz oranını 75 baz puan artırdı

Son dakika haberi: Amerikan Merkez Bankası (Fed) piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Böylece 3,75-4 aralığına yükseltilen politika faizi son 15 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

ABD Merkez Bankası​ (Fed) faiz kararını açıkladı. Fed​, iki günlük Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından politika faizini beklentiler doğrultusunda 75 baz puan artırarak yüzde 3,75 ile 4 seviyesine yükseltti. Banka, böylece üst üste dördüncü kez 75 baz puan artışa gitmiş oldu.

Karar metninde enflasyonu dizginlemek için başlatılan agresif sıkılaşma sürecinin son aşamasına girdiği yönünde bir yönlendirme dikkat çekti.

SON 15 YILIN ZİRVESİ

Böylece politika faizi son yapılan artışla birlikte 2007 Aralık ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

FOMC toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, bu yıl gerçekleştirilen hızlı faiz artırımlarının ekonomiye yansımalarının zaman alacağının bilincinde olunduğu belirtilirken, "Komite, gelecekteki faiz artırımlarında para politikasında kümülatif sıkılaştırmayı, para politikasının ekonomik aktiviteye ve enflasyona gecikmeli etkisini, ekonomik ve finansal gelişmeleri hesaba katacak" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, federal fon faizinin zaman içinde enflasyonu yüzde 2 seviyesine dördürmük için "yeterli şekilde sınırlayıcı" bir seviyeye geleceği vurgulandı.

Yapılan bu faiz artırımı​ ile federal fon faiz oranı aralığı yüzde 3,75-4,00 aralığına yükseldi. Bu, 2008 yılı başlarından buyana görülen en yüksek oran oldu.

Fed son 6 toplantıdır faizleri artırıyor. Bu, Fed Başkanı Paul Volcker'ın enflasyonu kontrol altında almak için 1970 ve 1980'lerde yaptığı faiz artırımlarından bu yana en hızlı faiz artırımı oldu.

ABD EKONOMİSİ YAVAŞLADI

Son enflasyon​ verisinin beklenende güçlü olduğunu belirten Fed Başkanı Jerome Powell​, "ABD ekonomisi geçen yıla göre önemli ölçüde yavaşladı. Sıkı para politikası bir süre daha devam edecek. Enflasyon hala hedefin oldukça üstünde" dedi. 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...