Tgrt Haber

Fed ters köşe yapabilir! Fiyatları belirleyecek karara saatler kaldı, altında son durum

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, AA
01 Şubat 2023 15:12 - Güncelleme : 01 Şubat 2023 15:22
Fed ters köşe yapabilir! Fiyatları belirleyecek karara saatler kaldı, altında son durum

Gram altın fiyatları Fed faiz kararları öncesinde geriledi. Geçtiğimiz hafta son dokuz ayın en yüksek seviyelerine kadar çıkan ons altın düşüş eğilimine girerken buna bağlı olarak gram altın fiyatları da rekor seviyelerden geri döndü. Bir önceki güne göre değer kazanarak başlayan altın fiyatlarının yönünü Fed kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell’in konuşmaları belirleyecek.

Ons altın​ geçtiğimiz hafta son dokuz ayın en yüksek seviyelerine çıkmasının ardından beklenen Fed​ toplantısına bağlı olarak gerileme kaydetti. Ons altının bin 901 dolara kadar gerilmesinin ardından gram altın bin 151 TL’ye kadar düştü. 1 Şubat tarihi itibari ile bin 166 TL’den fiyatlanmaya başladı. Uzmanlar altında fiyatlarında faiz kararlarının yanı sıra Powell’in açıklamalarının etkili olacağını ifade ediyorlar.

ALTIN GÜNE DÜŞÜŞLE BAŞLADI

Altının gram fiyatı, yeni güne düşüşle başlamasının ardından 1.164 lira seviyesinde işlem görüyor. Dün, ons fiyatına paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü yüzde 0,4 artışla 1.166 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne değer kaybıyla başlamasının ardından saat 10.35 itibarıyla önceki kapanışının yüzde 0,17 altında 1.164 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1.910 lira, Cumhuriyet altını da 7.740 liradan satılıyor. Altının ons fiyatı dün yüzde 0,34 değer kazancıyla günü 1.929 dolardan tamamlamasının ardından, şu dakikalarda 1.925 dolardan işlem görüyor.

FED KARARLARI ETKİLİ OLACAK

Yılbaşından bu yana yüzde 5 değer kazanan altın, fiyatları FMOC toplantı kararlarını bekliyor. Piyasalar şimdiden 25 baz puana göre fiyatlandı. Amerikan Merkez Bankası faizlerinde yavaşlama yaşanması beklenirken tam tersi bir karar alınması da gündemde. Piyasa beklentilerine paralel bir kararın alınması halinde altın değer kazanmaya devam edecek. Aksi bir halde ise 2022 yılında olduğu gibi baskı altına alınabilir.

FED TERS KÖŞE YAPABİLİR

Finans kuruluşu City Index analisti Matt Simpson, Amerikan Merkez Bankası'nın beklentilerin aksine bir karar alabileceğini ifade ederek "Powell'ın piyasaların istediği gibi güvercin bir faiz artırımı yapmama ihtimali oldukça yüksek. Powell​'ın beklentilerin dışında yapacağı bir konuşma kaçınılmaz olarak daha yüksek bir dolar ve baskılanan bir altınla sonuçlanabilir." dedi.

KÜRESEL ALTIN TALEBİ REKOR KIRDI

Küresel altın talebi, geçen yıl 2021’ye göre %18 artarak bin 4.741 oldu. 2022’de merkez bankalarının altın alımı, 450 ton artarak 1967’den beri en yüksek seviye olan 1.136 tona çıktı.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber, AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...