Tgrt Haber

Fed tutanaklarında altın, dolar ve emtia fiyatlarına yön verecek mesaj çıktı

07 Nisan 2022 15:28 - Güncelleme : 07 Nisan 2022 16:23
Fed tutanaklarında altın, dolar ve emtia fiyatlarına yön verecek mesaj çıktı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi ve Fed'in faiz artırmasının ardından altın fiyatlarında dalgalanma devam ediyor. "Dolar artacak mı, altın fiyatları daha da düşecek mi?" sorusu yatırımcının gündeminde. Fed’in faiz tutanakları şahin tutumun bir süre daha devam edeceğini ortaya koydu. İşte altın ve dolara yön verecek analiz...

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminin 43. gününde Rus ordusunun gerçekleştirdiği sivil katliamlar sonrası ABD ve Avrupa ülkelerinde sert yaptırım sinyalleri geldi. Bundan önce Rusya’ya karşı alınan yaptırım kararları petrol, altın ve dolar fiyatı üzerinde etkisini sert bir şekilde göstermişti.

Savaşın piyasalara olan etkisi devam ederken dün Fed, 15-16 Mart tarihinde gerçekleştirdiği faiz toplantısına ait tutanakları yayımladı. Tutanaklarda yer alan şahin (agresif ve saldırgan) açıklamalardan sonra yetkililer, Fed’in yıl içinde birkaç kez 50 baz puanlık artış yapabileceğine dikkat çekti.

Tutanaklarda, Fed üyelerinin bilançonun aylık 95 milyar dolar daraltılmasına yönelik bir plan üzerinde genel olarak anlaştıkları yer aldı. Belirlenen planın 3-4 Mayıs’ta gerçekleştirilecek toplantıda onaylanması bekleniyor. Tutanaklarda dikkat çeken diğer bir ayrıntı ise Fed üyelerinin ekonomik ve finansal şartlara bağlı olarak daha sıkı politika duruşunun gerekli olabileceğini not ettiklerini de gösterdi.

Katılımcılar, enflasyonun yukarı yönlü riske karşı dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. Fed’in agrasit bir tutum izleneceğinin sinyalleri vermesinden doların yükselmesi ve güvenli liman olarak görülen altının ons fiyatının azaldığı gözlemlendi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı %0.2 düşüşle 1,922.08 dolara geriledi. ABD altın vadeli işlemleri %0.2 artışla 1,926.10 dolara yükseldi.

İSLAM MEMİŞ’TEN KADEMELİ ALIM TAVSİYESİ

Altın fiyatlarının bu haftayı sakin bir seyirde tamamlayacağını belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, agresif bir hareketlilik beklemediğini söyledi. Memiş, "900 lira seviyesinin altına sarkmalarda gram altında kademeli alım yapabilirsiniz. Yüzde 25 şeklinde kademeli almak lazım diye ifade ettim. 900 liranın üzerinde altın 12 liranın üzerinde gümüş almayacağım defalarca ifade ettim. Ons altında ise bir miktar daha geri çekilme olabilir diye tahmin ediyorum” dedi.

Fed tutanaklarında altın, dolar ve emtia fiyatlarına yön verecek mesaj çıktı

"ÜÇLÜ YARIŞ OLACAK"

Öte yandan kripto piyasası üzerine de konuşan Memiş, “Düşüşlerin kalıcı olacağını tahmin etmiyorum. Asıl hedef 50-52 bin dolar aralığı. Bu seviyeler görüldüğü zaman tabloyu tekrar okumak lazım ama yaz aylarına, biraz daha orta vadeye baktığımız zaman yaklaşık 3 aydır şu tezi paylaşıyoruz; dolar yani döviz kurları, emtialar (altın ve gümüş fiyatları) bir yandan da kripto paralar. Üçü beraber yarışacak. Çok karışık bir yıl olacak. Neyin ne olacağı kestirilemiyor şu anda. Ama görünen o ki kripto paralar da altın ve gümüş gibi emtialar beraber yarışan bir süreci devam ettirecek gibi gösteriyor” ifadelerini kullandı.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI

GRAM ALTIN NE KADAR?

Gram altın saat 14.00 itibariyle alış 913.43 TL, satış fiyatı ise 913.64 TL’den işlem görüyor.

ÇEYREK ALTIN NE KADAR?

Çeyrek altının alış fiyatı 1.487TL, satış fiyatı ise 1.499 TL.

YARIM ALTIN NE KADAR?

Yarım altının alış fiyatı 2.972 TL, satış fiyatı ise 2.999 TL.

TAM ALTIN NE KADAR?

Tam altının alış fiyatı 5.935, satış fiyatı ise 5.976 TL

ONS ALTIN NE KADAR?

Ons altının alış fiyatı 1.926.48 dolar, satış fiyatı ise 1.926.84 dolardan işlem görüyor.

CANLI ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN! 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...