Tgrt Haber

Fed'den gelen haber altını şaha kaldırdı! Bir buçuk ayın zirvesinde (1 Aralık güncel altın fiyatları)

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
01 Aralık 2022 16:00 - Güncelleme : 02 Aralık 2022 09:50

Altın fiyatlarında ralli sürerken Fed Başkanı Powell’in yaptığı konuşma altında yukarı yönlü hareketi hızlandırdı. 1 Aralık altın fiyatları bir buçuk ayın en yüksek seviyesine çıkarak gün içinde 1.071'e kadar yükseldi. Amerikan Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'in geçtiğimiz gün yaptığı konuşmada ılımlı bir dil kullanması doların baskılanmasına neden olurken altın ve brent petrol fiyatlarında ibrenin yeşile dönmesini sağladı. Fed'in aralık ayına işaret ederek faizlerde yavaşlamaya gidebileceğini ifade etmesi altının 2023 yılına daha güçlü gireceği şeklinde yorumlandı. İşte güncel altın fiyatları...

Tüm piyasalar dün Amerikan Merkez Bankası​ Başkanı Jerome Powell’in ağzından çıkan sözlere kilitlendi. Bir süredir yön bulma arayışında olan ve belirsizlikler nedeni ile sıkıntılı günler geçiren küresel piyasalar gelen yavaş faiz​ sinyalleri ile rahat bir nefes aldı. Altın​ gibi değerli madenler ve brent petrol yükselişe geçti. Borsalar alıcılı bir seyir izlerken dolar, baskılanmaya devam ediyor. Diğer yandan altın gün içinde 1.071 seviyesine kadar çıktı. Uzmanlar, altın fiyatlarının gelecek günlerde yükselmeye devam edeceğini ifade ediyor.

ARALIK KRİTİK TARİH

Powell, Washington’daki Brookings Enstitüsü’nde yaptığı açıklamada "Para politikasında aşırı sıkılaştırma yapmak istemiyoruz ancak enflasyon​ konusunda daha yolumuz var. Geçmişteki tecrübeler, para politikasını fazla erken yumuşatmamak gerektiği konusunda bizleri uyarıyor ve biz de enflasyonu hedeflenen seviyeye düşürene kadar yolumuza devam edeceğiz." ifadesini kullandı. Para piyasalarında Fed'in aralıkta 50 baz puanlık faiz artırımına gideceği ihtimali de yüzde 80'e yaklaştı. Diğer yandan faiz artırımında yavaşlamanın Aralık ayında başlayabileceği 2023 yılına altının daha güçlü gireceği beklentilerini doğurdu. 

7 AY SONRA BİR İLK

Ons altın, Fed faiz artışları ile yılın büyük bir bölümünde kaybettirdi. Ons altın son yedi aydır geri çekilme süreci içindeydi. Bir süredir karışık seyreden piyasalarda esen ılımlı rüzgâr pozitif yönlü hareketleri desteklerken, onsda da yükselişler görüldü. Buna paralel olarak yurt içi piyasalarda altının gram fiyatı arttı. 1 Aralık’ta gram altın güne 1.067 TL’den başladı. 

GÜÇLÜ DOLAR DÖNEMİ SONA ERİYOR

Fed’den gelen faiz açıklaması borsa ve değerli metallerde fiyatlanmaları pozitif yönde etkilerken, doları baskı altına aldı. Dolar için gelecek dönem tahminlerini yayımlayan dünyaca ünlü banka JP Morgan yaptığı açıklamada enflasyonda yavaşlamayla, piyasaların Fed faiz fiyatlamaları yumuşarken; bu durumun güçlü dolar döneminin sonunu getirebileceği ifade edildi. Dünyaca ünlü kuruluş Euro gibi diğer para birimlerinin toparlanmasını bekleniyor. 

YURT İÇİ PİYASALARDA ALTINDA SON DURUM

Ons altın fiyatları bin 782 dolarak kadar yükselirken, yurt içinde de hız kesmeden yükselişine devam ediyor. Gram altın, 1 Aralık gününe 1.060,36 ile başladı.  Aynı gün Saat 09:45’de yüzde 0,70 artış yaşayarak 1.067,63'dan fiyatlandı. Gram fiyatı 1 Aralık Perşembe günü  1.068,51 ile son bir ayın en yüksek seviyesine geldi.

İSLAM MEMİŞ RAKAM VERMİŞTİ

Öte yandan Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş tüm yatırımcıları uyararak pozitif seyrin devam edeceğini ifade ederek "Gram altın TL fiyatında muhtemelen 1060-1090 lira seviyeleri gelecek. Yılsonuna kadar da 1.400 seviyelerini konuşabiliriz"  sözlerini kullanmıştı.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...