Tgrt Haber

Fed'in sıkılaşma döngüsünde kritik dönemeç! En agresif faiz artırımı serisi sona eriyor

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: Ajanslar, TGRT Haber
19 Temmuz 2023 16:45 - Güncelleme : 19 Temmuz 2023 17:20
Fed'in sıkılaşma döngüsünde kritik dönemeç! En agresif faiz artırımı serisi sona eriyor

Yaklaşık 1 yıldır ABD Merkez Bankası, sıkılaşma adımları kapsamında tarihindeki en agresif faiz artırım döngüsüne girmişti. Artık Fed’in şahin politikalarının sonuna yaklaşıldı. Analistler gelecek hafta yapılacak FOMC toplantısında, Fed'in son kez faiz artırımına gideceğini belirtiyor.

Küresel piyasaların gözü kulağı ABD Merkez Bankası (Fed) faiz​ kararına çevrildi. Hem ABD tarafından gelen veriler hem de Fed yetkililerinin yönlendirmeleri ile faiz ile ilgili işaretler piyasaları uzunca bir süredir fiyatlıyordu. Analistlere göre Fed gelecek hafta son kez faiz artıracak.

AGRESİF FAİZ DÖNGÜSÜ BİTİYOR MU?

Yaklaşık 1 yıldır süren şahin politikalar, Fed’in tarihindeki en agresif faiz artırım döngüsü olarak kabul ediliyor. Sıkılaşma adımları kapsamında alınacak faiz kararları için Powell​, enflasyon​ rakamlarını işaret etmişti. Açıklanan enflasyon rakamları sonrasında Fed’in son kez faiz artıracağıın sinyali de gelmiş oldu.

POWELL’IN AÇIKLAMALARINDA YENİ İŞARETLER ARANACAK!

ABD Merkez bankası (FED)​ faiz kararı toplantı takvimine göre kritik karar için toplantılar 25-26 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek. 26 Temmuz akşamı saat 21.00'da Fed’in kritik faiz kararı açıklanacak. Kararın Powell tarafından açıklanması bekleniyor. Powell’ın konuşmasında gelecek öngörüler için kritik işaretler aranacak.

ANALİSTLERİN FAİZ BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

ABD tarafındaki gelişmelerle Fed'in bu ayki para politikası toplantısının ardından faiz artırımına son vereceğine yönelik öngörüler güçlendi.

Fed'in, bu ay politika faizini 25 baz puan artırarak "şahin" adımlarına son verebileceği ihtimali artarken, Banka'nın yıl sonunda faiz indirimine gidebileceği ihtimali fiyatlamalarda yer almaya devam ediyor.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, faiz artışlarının ülkede yüksek enflasyonu düşürmek için gerekli olacağını belirterek, "Enflasyona karşı zafer kazandığımızı söylemek için henüz çok erken." değerlendirmesinde bulundu. Daly, daha önce bu yıl 2 faiz artışına daha ihtiyaç duyulacağına inandığını ifade etmişti.

BNP Paribas ekonomistleri yayınladıkları yatırımcı notunda, "Ekonomik aktivitenin yavaşlaması, önceki faiz artırımlarının gecikmiş etkileri, bankacılık sektöründe sıkılaşan kredi koşulları ve deflasyonun 2023'ün ikinci yarısında daha belirgin hale geleceği kanıtları daha fazla sıkılaşmaya yönelik inancı zayıflatacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Zayıf haziran ayı enflasyon verileri sonrasında Fed Başkanı Jerome Powell'ın "Komitenin sürekli bir deflasyon trendi oluştuğuna dair güven kazanabilmesi için en az birkaç benzer veri daha görmesi gerekeceğini" ifade etmesinin muhtemel olduğunu belirten BNP ekonomistleri, kredi koşullarının yakından izleneceğini de vurguladı.

Kaynak: Ajanslar, TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...