Financial Times'tan ezber bozan uyarı: Gücüne aldanmayın, dolar sonrası dünya geliyor
İngiltere merkezli Financial Times gazetesi, doların geleceğine ilişkin çarpıcı bir analiz yaptı. Güçlü dolara aldanılmaması gerektiği yönünde uyarıda bulunulan "Dolar sonrası bir dünya geliyor" başlıklı bir yazıda doların güçlü göründüğü ama zayıf taraflarının arttığı belirtildi.
Küresel enflasyondaki yükselişle birlikte arz-talep dengesindeki bozulmaların ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD) para birimi dolar tüm dikkatleri üzerine çekerken İngiliz gazetesi Financial Times’ta yaşanan son gelişmeler ışında doların geleceğine ilişkin çarpıcı değerlendirmeler yapıldı.
ABD’nin şu anda dünyaya net olarak 18 trilyon dolar ya da bir başka deyişle ABD Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın yüzde 73'ü kadar borcunun bulunduğu belirtilen yazıda bunun da geçmişteki döviz krizlerini önceden haber veren yüzde 50 eşiğinin oldukça ötesinde bir durum olduğu ifade edildi.
"DOLARIN ZAYIFLIKLARI ARTIYOR"
"Dolar sonrası bir dünya geliyor" başlığıyla kaleme alınan Ruchir Sharma imzalı yazıda doların geleceğine dair "Para birimi güçlü görünebilir ancak zayıf tarafları artıyor." tahmininde bulunuldu.
"YATIRIMCILAR DOLARDAN KAÇIYOR"
Son yıllarda Amerikan ekonomisinin diğer gelişmiş ekonomilerden önemli ölçüde daha hızlı büyüdüğü belirtilirken gelecek dönemde emsallerinden daha yavaş büyümeye hazırlandığı aktarılan yazıda "Yatırımcılar, dolardan uzaklaşma eğilimine girdi." ifadesi kullanıldı.
"TEK BİR REZERV PARA DEĞİL, PARA BLOKLARI"
Rusya’ya uygulanan yaptırımların etkisinin Dolar güdümlü bir dünyada ABD’nin ne kadar etkili olduğunun gösterdiği ve bu durumun birçok ülkeye seçenek aramalarını hızlandırması için ilham verdiği belirtilen yazıda, “Bir sonraki adımın tek bir rezerv para birimine değil, para bloklarına doğru olması ihtimal dahilinde” ifadelerine yer verildi.
Yazıda ayrıca şu tespitlerde bulunuldu:
ÜLKELER ARASINDA İKİLİ ÖDEME
Güneydoğu Asya'nın en büyük ekonomilerinin dolardan kaçarak birbirlerine doğrudan ödeme yaptığı belirtilerek Malezya ve Singapur’un Çin ile benzer düzenlemeler yapan ülkeler arasında olduğu kaydedildi. Yazıda, dolara olan bağımlılığı azaltmak için Asya'dan Orta Doğu'ya kadar merkez bankalarının ikili para takas hatları kurduğu da belirtildi.
"TEMEL DENGESİZLİKLER DOLAR İÇİN KÖTÜ SONUÇLARA YOL AÇIYOR"
“Dolar, güvenli liman statüsünden faydalanıyor gibi görünüyor, ancak yatırımcılar ABD varlıklarını satın almak için acele etmiyor.” denilen yazıda bu tablonun ABD ekonomisine yönelik bir güven oyu olmadığı vurgulanarak temel dengesizliklerin dolar için kötü sonuçlara yol açtığı, ABD'de cari hesap açığının 1960'tan bu yana yalnızca bir kez geçtiği yüzde 5 eşiğine yakın olduğu belirtildi.
“DOLAR SONRASI DÜNYA GELİYOR”
Döviz rezervlerinin dolar payının 1995'ten bu yana en düşük seviye olan yüzde 59’da olduğu belirtilen yazıda, her ne kadar hırpalanmış gibi görünse de dijital para birimlerinin uzun vadeli alternatif olmaya devam edeceği ifade edildi.
Dolara ilişkin çarpıcı değerlendirme ve tespitlerin yer aldığı yazının son cümlesinde ise çok çarpıcı bir ifadeye yer verildi: "Bu yüzden güçlü dolara aldanmayın. Dolar sonrası dünya geliyor."