Fitch Ratings Türk bankasının notunu yükseltti
Uluslararası Değerlendirme Kuruluşu Fitch Ratings, Şekerbank’ın Uzun Vadeli Ulusal Notu’nu bankanın yükselen finansal performansı doğrultusunda 'BB+(tur)'dan 'BBB-(tur)'e yükseltti.
Şekerbank açıklamasına göre, konuya ilişkin Fitch’ten yapılan açıklamada, ilgili not artırımına bankanın kredi değerliliğindeki artış dayanak olarak gösterilirken, bu pozitif gelişimin Transformasyon Programı’nın da desteğiyle karlılık göstergelerinde ve aktif kalitesinde görülen iyileşme doğrultusunda gerçekleştiği belirtildi. Şekerbank’ın "BB+(tur)" olan Uzun Vadeli Ulusal Notu "BBB-(tur)" oldu.
Fitch Ratings, Şekerbank'ın diğer tüm kredi notları ile görünümlerini ise teyit etti.
MOODY’S YETKİLİSİ: PERFORMANSLAR SON DERECE İYİ
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Ülke Riskleri Grubu Kıdemli Başkan Yardımcısı Kathrin Muehlbronner, Türkiye'de bankaların performanslarının son derece iyi olduğunu vurgulayarak, "Türk bankaları sağlam ve açık bir şekilde ekonomik dengelenmenin sağlanmasındaki önemli unsurlar arasında. İhracatçılar, Türk lirasındaki düşüşten faydalanıyor. Türk ekonomisi her zaman dirençli oldu. Büyük ve çeşitliliği olan bir ekonomi." demişti.
Türkiye'nin küresel ekonomik görünümde yaşanan bazı değişikliklerden olumlu yönde etkilenebileceğine işaret eden Muehlbronner, "Türkiye, Avrupalı şirketlerin üretimlerini daha yakın noktalara çekmesinden büyük oranda faydalanabilir. Avrupa, Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı konumunda. (Avrupalı) Şirketler, tedarikçilerine tam olarak bağlanmış durumda. Türkiye, bu durumdan yararlanabilir." dedi.
KATILIM BANKALARINDAN YAKLAŞIK 5 MİLYAR LİRA KÂR
Öte yandan AA muhabirinin katılım bankalarının konsolide olmayan finansal tablolarından derlediği bilgiye göre, ülkede faaliyet gösteren 6 katılım bankası ilk çeyrekte 4,9 milyar lira kâr elde etti.
Türkiye'de faaliyette bulunan katılım finans kurumlarının mart sonu itibarıyla aktif büyüklüğü 812,1 milyar lira oldu.
Geçen yıl sonuna kıyasla katılım finansın aktif büyüklüğü yüzde 13,3 artış gösterdi. Söz konusu katılım bankalarının 2021 yılında aktif toplamı 716,5 milyar lira düzeyinde idi.
Kuveyt Türk, 284,7 milyar lira ile sektörün en büyük aktifine sahip katılım bankası unvanını korudu. Kuveyt Türk'ün aktif büyüklüğü, 3 aylık dönemde yüzde 12 arttı.
Ziraat Katılım, sektörün en yüksek ikinci aktifine sahip katılım bankası olurken, söz konusu dönemde aktifini yüzde 23,7 artışla 121,6 milyar liraya taşıdı. Ziraat Katılım'ı sırasıyla 120,6 milyar lirayla Türkiye Finans, 118,7 milyar lirayla Vakıf Katılım, 117,9 milyar lirayla Albaraka Türk ve 48,8 milyar lirayla Emlak Katılım izledi.
İlk çeyrekte aktif büyüklüğü en fazla artan katılım bankası yüzde 25,8 ile Emlak Katılım oldu.