Tgrt Haber

Fitch'in TCMB yorumunda TL vurgusu: Faiz araç olabilir

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Bloomberg HT
13 Haziran 2023 15:54 - Güncelleme : 13 Haziran 2023 15:58
Fitch'in TCMB yorumunda TL vurgusu: Faiz araç olabilir

Türkiye’de ekonomi yönetiminin değişmesiyle dünyaca ünlü önemli kuruluşlardan ardı ardına açıklamalar geldi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlu Fitch, politika faizi ve enflasyona vurgu yaparak önemli bir değerlendirmede bulundu.

Seçimler sonrası Türkiye’de ekonomi​ yönetiminin değişmesiyle küresel kuruluşlar peş peşe faiz​ ve dolar​ kuru beklentilerini sıraladı. Kredi derecelendirme kurululu Fitch​, ürk ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

FAİZ BİR ARAÇ HALİNE GELEBİLİR

Raporda seçimin ardından hükümetin ekonomide politika değişikliği sinyali verdiği, ancak politika yapıcıların önünde -düzenleyici adımların geri çekilmesi gibi- karmaşık zorluklar olduğu ve bu nedenle herhangi bir politika değişikliğinin etkisinin anlaşılmasının zaman alacağı belirtildi Açıklamada "Politika faizi, politika yapıcıların lira ve rezervler üzerindeki baskıları hafifletmek ve enflasyonla mücadele etmek kullandığı bir araç haline gelebilir" ifadesi yer aldı.

TL VURGUSU

TL'nin dolar karşısındaki yüzde 16'lık son değer kaybının uluslararası rezervler üzerindeki baskıyı azaltabileceğine dikkat çekildi. TL'de son dönemde yaşanan değer kaybının rezervler üzerindeki baskının azalması, cari açığın düşürülmesine yardımcı olabileceği belirtilen notta, “Ancak, son yıllarda Türkiye’de geçişkenliğin artan boyutu ve hızı göz önüne alındığında, zayıf bir lira halen güçlü olan enflasyonist baskıları ağırlaştırabilir.

Lira'daki aşırı oynaklık, banka mevduat istikrarına ilişkin endişeler de yaratabilir (Aralık 2021’de olduğu gibi), ancak mevcut sermaye akışı yönetimi önlemleri yakın vadede yerel Döviz talebinden kaynaklanan değer kaybının hızını dengede tutmaya devam edebilir” denildi.

Kaynak: Bloomberg HT

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...