Tgrt Haber

Fiyatı 3 TL’ye kadar düştü! Kara leke hastalığına yakalanan elmalar meyve suyu olacak

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
13 Eylül 2023 15:55 - Güncelleme : 13 Eylül 2023 16:03

Denizli’nin ürettiği elmasıyla ünlü Çivril ilçesinde bu yıl elma üreticilerinin başı ‘kara leke’ hastalığıyla dertte. Meyve suyu olarak ayrılan elmalar 3 TL’den satılıyor. Üreticiler fiyatın en az 5 TL olmasını istiyor.

Haziran ayında meydana gelen aşırı yağışların ortaya çıkarttığı neme bağlı olarak bu yıl Denizli’nin Çivril​ ilçesindeki elmalarda ‘kara Leke’ hastalığı yoğun olarak görülmeye başlandı. Çivril’de her yıla göre farklılıklar olsa da ortalama 185 bin ile 225 bin ton arasında elma hasadının yapıldığına dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, elma dikili 80 bin dekar alanda bu yıl hastalık olmayan temiz 100-125 bin ton civarında elma hasadının yapılmasının hedeflendiğini söyledi.

“225 TON ÜRETİM VAR”

Kara Leke hastalığı nedeniyle temiz elma rekoltesinin yarı yarına azaldığını hatırlatan Başkan Özkul, “Çivril’de elma olmazsa olmazımızdır. Çivril’de her yıla göre iklim şartlarına göre yıllık ortalama 185 ile 225 bin ton elma üretimimiz var. Ne yazık ki bu sene Haziran ayının tamamı yağışlı geçmesiyle üretici açısından olumsuzluklar yaşadık. Haftada bir ilaçlama yaptığımız halde kara lekeden elmalarımızı kurtaramadık” dedi.

Denizli'de kara leke hastalığına yakalanan elmalar meyve suyu olarak ayrıldı.

ÜRETİCİLER 5 TL OLMASINI İSTİYOR 

Sağlam elma olarak bu sene 100-125 bin ton civarında bir üretim beklediklerini ifade eden Özkul, “Elmalarımızda çok kara leke olanlar da konsantre meyve sularına bir şekilde pazarlanıyor. Tabi konsantre meyve suyuna biz elma üretmek istemiyoruz. Mecburiyetten bu yıl elmaların çoğu meyve suyu fabrikasına gidecek. İlçemizde ilk etapta 8 -10 liradan ağaçtan elma satılmıştı. Şuan gene temiz elma olursa 10-12 TL civarlarında ağaçtan üretici elmasını tüccarlara veriyor. Ancak ağaçtan toplanan her elma kasaya girmiyor. Meyve suyu olarak ayrılan elmalar 3 TL’den satılıyor. Biz bu fiyatın en az 5 TL olmasını istiyoruz. Bu yıl elmaların büyük bölümü meyve suyuna gidecek. Fiyat 5 TL olursa 2023 yılında üretici mağdur olmaz. Çünkü 20-25 sefer ilaçlama yapılmasına rağmen kara lekeyi bu sene üretici önleyemedi. İnşallah önümüzdeki günlerde Pazar beklentimiz daha da iyi olur diye bekliyoruz” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...