Tgrt Haber

Avrupa gazında ipler Türkiye'nin elinde

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
16 Aralık 2022 15:26 - Güncelleme : 16 Aralık 2022 17:49

Türkiye, enerji arz güvenliği alanındaki dev yatırımlarına birçok noktada devam ediyor. Bu amaçla Silivri doğalgaz depolama tesisi, yeni kapasitesiyle bugün hizmete açıldı. Rus gazı buradan Avrupa’ya taşınacak. Peki bunun stratejik önemi nedir? Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, “Artık gazın fiyatı Londra ya da Rotterdam gibi borsalarda değil Türkiye borsasında belirlenecek” dedi. 

Türkiye​'nin en büyük doğal gaz deposu unvanını taşıyan BOTAŞ’a ait Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin kapasitesi 3,2 milyar metreküpten 4,6 milyar metreküpe çıkarıldı. Bu büyümeyle birlikte tesis, Avrupa​'nın en büyük doğal gaz deposu olarak kayda geçti. Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla bugün açıldı. Rusya devlet başkanı Vladimir Putin Türkiye’nin doğalgaz​ merkezi olması ile ilgili konuştu. Avrupa’ya verilecek gazın, fiyatının Türkiye’de belirlenebileceğini söyledi. Türkiye doğalgazda merkez üssü mü oluyor, Putin’in açıklamaları ne anlama geliyor? TGRT Haber’de Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, bu adımla Avrupa ve Bulgaristan’ın gaz fiyatları üzerine etkisinin diskalifiye edildiğini belirtti. 

GAZIN FİYATINI TÜRKİYE BORSASI BELİRLEYECEK 

“Atılan bu adımlar Putin’in ve Rus halkının Türkiye’ye duyduğu güvenin sonucudur” diyen Caşın, Putin’in stratejik bir tercih yaptığını belirterek “Aslında bununla Bulgaristan’ı devreden çıkardı. Yani Rusya, gaz fiyatları konusunda Bulgaristan ve Avrupa’nın kendisine baskı yapmasını bloke etti.”  “Türkiye ne kazandı?” sorusunu cevaplayan Caşın, şunları söyledi: “Bir kez Rus gazının Türkiye’ye gelmesini sağladı. Ayrıca dağıtım merkezi olacak. Bu altyapı ile beraber gazın fiyatı Londra ya da Rotterdam gibi borsalarda değil Türkiye borsasında belirlenecek. Stratejik manası şudur. Marmara bölgemiz endüstriyel anlamda hızlı bir büyüme kaydediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açacağı doğalgaz tesisinin anlamı şudur. Buradaki mevcut kapasite 3.2 milyar metreküpten 4.6 milyar metreküpe çıkıyor. Günlük 75 milyon metreküp gaz işleyecek. Avrupa’da arz güvenliği, Türkiye’de transit ülke oluyor.”

İPLER TÜRKİYE’NİN ELİNDE

Caşın, Rusya’nın da bundan kazançlı çıkacağını söyledi. Kuzey Akım 1 ve 2 boru hatlarına 2 kez sabotaj yapıldığına dikkat çeken Caşın, “Hem Rusya’nın hem de Avrupa’nın iyiliğine. Türkiye, Rus gazını Avrupa’ya garantiledi. Bir de Azerbaycan gazı var, biz bunu da Avrupa’ya satıyoruz. Türkiye’de, Karadeniz’de gaz çıkarsa Avrupa’ya satarız. Ayrıca Akdeniz bizim için büyük umut, en büyük doğalgaz filosunu Türkiye kurdu. Türkiye’nin İsrail ve Mısır ile yakınlaşması sonucunda belki Libya gazı da Türkiye üzerinden taşınacak. Türkiye bir borsa ve enerji merkezi olacak. Fiyat belirleyecek” ifadelerini kullandı. 

Avrupa gazında ipler Türkiye'nin elinde

YUNANİSTAN BALIK BİLE PİŞİREMEZ 

"ABD ile Rusya arasındaki doğal gaz mücadelesinde amaç Almanya ekonomisini çökertmek” diyen Caşın, Almanların kısıtlamaya rağmen Kuzey Akımından gizlice doğalgaz aldıklarını ve bu yüzden boru hattına sabotaj yapıldığını söyledi.  Caşın havadan ve kardan boru hatlarını iyi korumak gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Hem Rusya hem de Azerbaycan gazını taşınacak.  Brüksel’in bize teşekkür etmesi gerekiyor. Türkiye bir güçtür, bize parmak sallamayacaklar. ABD silahlarıyla efelik yapan Yunanistan Başbakanı Miçotakis’e sesleniyorum, Yunanlılara gaz vermezsek balık bile pişiremezler.”

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...