Konutta yatırımcı rotayı değiştirdi! Manchester’dan daire almak daha cazip
Dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ülke olan Türkiye'de yatırımcı gözünü yurt dışına dikti. Yatırımcılara artık Türkiye fiyatlarıyla yurt dışında yatırım cazip geliyor. Sarıyer, Nişantaşı veya Beşiktaş yerine Manchester’dan daire almak daha kolay.
Güvenli yatırım aracı olarak görülen konutta kırılma yaşanıyor. Türkiye’de ev sahibi olabilmek neredeyse imkansız hale geldi. Fiyatlar, krediye erişim, yüksek faiz rotayı değiştirdi, Türkler şimdilerde gözünü Avrupa’ya dikti.
İNGİLTERE'DEN EV AL, STERLİN ÜZERİNDEN KİRAYA VER
Küresel Konut Fiyat Endeksi'ne göre dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ülke olan Türkiye'de konut sahibi olma oranı düşerken, yatırımcıların yurt dışında gayrimenkul alımları da artıyor. Öyle ki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCBM) son verilerine göre yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları yüzde 173 arttı. Cornucopia Global Kurucu Ortağı Simon Jeffery, bu artış oranının Türkiye'deki evlerin Avrupa'daki benzerlerine göre çok daha pahalı kaldığı ve daha az getiri sağladığı anlamına geldiğinin altını çizerek, "Örneğin İngiltere'de birçok lokasyonda 4,5 - 5 milyon civarında yatırım yapabilirsiniz. İstikrarlı bir konut piyasasında TL'nin tutarlı getiri kabiliyeti artıyor, sterlin üzerinden kira alınıyor" dedi.
TÜRKİYE’DE KONUT ALIMI DÜŞTÜ
Türkiye'de her zaman güvenli bir yatırım aracı olarak görülen konut alımları, son dönemde yüksek enflasyon ve maliyet artışları nedeniyle düşüşe geçti. Bu durum TÜİK'in sunduğu son verilerde de açıkça görülüyor. Türkiye'de konut satışları genel olarak bir önceki yıla göre yüzde 17,5 oranında azalarak 1 milyon 225 bin 926 adede ulaştı. Ancak son 9 yılda düşük performans gösterdiği kaydedildi. Kredili konut alımı yüzde 36,6 azalışla 177 bin 748 oldu.
EN BÜYÜK SORUN FİYAT, KREDİYE ERİŞİM, YÜKSEK FAİZ
Yurt içi konut alımlarında durum buyken, yabancı yatırımlarda durum farklı. Artan fiyatlar, krediye erişim, yüksek faiz oranları ve yatırım alımlarında kredi kısıtlamaları da gayrimenkul yatırımcılarının rotasını değiştirdi. Türk devletinin yurt dışındaki yatırım amaçlı gayrimenkulleri 2023'te ciddi oranda arttı. 2022'de 701 milyon dolar olan toplam yatırım tutarı ise yüzde 173,6 artarak 2023'ün ilk 11 yerinde 1 milyar 918 milyona yükseldi.
YATIRIMCILARA AYNI FİYATA YURT DIŞI DAHA CAZİP GELİYOR
Bu fiyatlar karşısında Türk yatırımcılar için ülkedeki fiyatlarla yurtdışında yatırım yapmanın daha cazip hale geldiğini belirten Simon Jeffery, “İnsanlar, krediye ulaşamadığı zaman emlak alamıyor. Konut fiyatları bazı yerlerde yüzde yüzü geçti. Bu nedenle yatırım yapmak isteyenlerin yurt dışı eğilimi artıyor. Özellikle İngiltere pazarına Türklerin ilgisi oldukça yüksek.”dedi.
SARIYER, NİŞANTAŞI VEYA BEŞİKTAŞ YERİNE MANCHESTER’DAN DAİRE
Jeffery, geçtiğimiz 18 ay boyunca İngiliz halkının, yüksek faiz oranları nedeniyle gayrimenkul satın almakta zorlandığını dikkat çekerek, “Talebin düşük olmasından yararlanan uluslararası yatırımcıların sayısı arttı. Sarıyer'de, Nişantaşı'nda ya da Beşiktaş'ta 12,5-15 milyon liralık bir daire almak yerine Manchester'ın en seçkin sitelerinden birinde 2 yatak odalı bir daireye sahip olabilirsiniz. Aynı zamanda döviz cinsinden sağlanan kira geliri de yatırımı daha da cazip hale getiriyor. İngiltere'de geçtiğimiz yıl ortalama aylık kira gelirlerinin yüzde 10'un üzerinde artması, Türkiye'deki emsallerine göre daha kısa sürede amortisman sağlanacağı anlamına geliyor” diye konuştu.