Tgrt Haber

Gabar petrolü nasıl bulundu? Yüz yıllık ezberi bozan adım 5 yıl önce böyle atıldı

Editör: Burak Kaya / Kaynak: Türkiye Gazetesi
05 Haziran 2023 10:10 - Güncelleme : 05 Haziran 2023 12:24

Türkiye'nin günlük petrol tüketimin yüzde 10'unu karşılayacak Cudi - Gabar bölgesindeki petrol keşfi, ülkemizin enerji bağımsızlığına giden yolda önemli bir adım olacak. Bu önemli keşfin arkasında ise mevcut engelleri aşmak için verilen kararlı mücadele ve uçakla gravite manyetik toplama gibi teknolojilerden yararlanılması yer alıyor. İşte keşfin perde arkası...

Türkiye​ enerjide tam bağımsızlık serüveninde yıllar önce bir yolculuğa çıktı. 100 senedir verilen mücadelede topraklarımızdaki petrolü çıkarabilmek için önemli adımlar atıldı. Bu adımların neticesinde Cudi - Gabar bölgesinde de önemli bir petrol​ keşfi yapıldı. 

Peki Türkiye'nin günlük tüketiminin yüzde 10'unu karşılayacak bu rezervin bulunmasının perde arkasında neler var? Büyük rezervin keşfinde kullanılan uçakla gravite manyetik toplamanın önemi ne? 

Türkiye Gazetesi İçerik Editörü Esra Aydoğdu'nun hazırladığı video içeriğe göre; Türkiye son yıllarda attığı adımlarla enerjide bağımsızlık için keşif ve sondaj faaliyetlerine kararlı bir şekilde devam ediyor. Enerjide atılan adımlarda dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın imzası yer alıyor.

BERAT ALBAYRAK, BAKANLIĞINDA ENERJİDE HANGİ ADIMLARI ATTI?

Berat Albayrak bakanlığı döneminde küresel siyasette net bir belirleyici faktör olan hidrokarbon aramacılığında yeni bir oyun planı geliştirdi.

Afrika'da ve dünyanın birçok ülkesinde en sağlıklı petrol arama yöntemi olarak bilinen uçakla gravite manyetik veri toplama işlemi ülkemizde ilk kez Albayrak döneminde gerçekleştirildi.

gabardaki petrol arama sahasından bir görüntü

PETROL KEŞFİNİN KİLİT YÖNTEMİ: UÇAKLA GRAVİTE MANYETİK TOPLAMA

Petrol aramacılığında ilk evresinde, hidrokarbonların mevcut olabileceği jeolojik açıdan uygun yerler tespit edildi. Bu aşamada havadan ve uzaydan çekilmiş fotoğraflardan sıklıkla yararlanıldı. Bu yöntemin Gabar'da uygulanması için ise yerçekimi farklılıklarını tespit eden uçak, yerden yaklaşık 200 metrede uçarak karadan yapılamayan sismik çalışmalar ile yeni açılacak petrol kuyuları ve sondaj alanlarını tespit etti. Bölgeyi kayıt altına alan uçağın yüklediği datalar TPAO Ankara'daki Arama Daire Başkanlığı'na gönderdi ve burada değerlendirmeye alındı.

Sadece uçakla gravite manyetik toplama da değil yeraltına gönderilen ses dalgalarının çeşitli kayalardan yansıtılıp yeryüzünde jeafon isimli aletlerle kaydedilmesi ve bu şekilde muhtemel petrol birikintilerinin yerlerinin tespitine olanak veren  sismik de aktif bir şekilde kullanıldı.

GABAR'DAKİ PETROL GÜNLÜK TÜKETİMİMİZİN %10'UNU KARŞILAYACAK

Tüm bu yukarıdaki yöntemlerle Cudi - Gabar bölgesinde günlük 100 bin üretim kapasitesine sahip petrol bulundu. 100 kuyuyla 100 bin varillik bir üretim kapasitesine ulaşılmış olacak. Bu rezerv de günlük tüketimimizin 10'da birlik kısmını tek başına karşılayacak. Aynı bölgeden yeni müjdeli haberler de bekleniyor. Şu an için 180 bin varil petrol üretimiyle Türkiye enerji bağımsızlığına ilişkin yeni adımlar atıyor. Bu keşfin değeri de 10 milyarlarla ifade ediliyor.

 



Kaynak: Türkiye Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...