Tgrt Haber

Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu: AFAD ve Kızılay'a yapılan bağışlara matrah indirimi

16 Şubat 2023 09:41 - Güncelleme : 16 Şubat 2023 12:16
Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu: AFAD ve Kızılay'a yapılan bağışlara matrah indirimi

Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Depremlerden etkilenen afetzedeler için AFAD Başkanlığı ve Kızılay'ın ilan ettiği hesaplara yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamı gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince indirim konusu yapılabilecek. GİB sosyal medya hesabından oluşabilecek yanlış anlaşılmalara engel olmak adına paylaşımlar yaparak "Bağış ve yardımlar vergiden değil, matrahtan düşülmektedir" uyarısında bulundu.

Türkiye'nin 11 ilinde büyük yıkıma ve can kaybına neden olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından AFAD​ ve Kızılay’a büyük miktarda yardımlar yapıldı.  Depremlerden etkilenen afetzedeler için AFAD Başkanlığı ve Kızılay​'ın ilan ettiği hesaplara yapılan nakdi bağış​ ve yardımların tamamı gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince indirim konusu yapılabileceği öğrenildi. Bağışlarda vergi indirimi için ödemeye ilişkin banka dekontları yeterli olacak.

GİB DUYURDU

Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, merkez üssü Kahramanmaraş​ olan depremler sonrası, genel hayatı olumsuz etkileyen şartların ortadan kaldırılması ve afetzede vatandaşların acil ihtiyaçlarının karşılanması için gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince bağış ve yardımlar yapılıyor.

BANKA DEKONTLARI YETERLİ OLACAK

Afetzedeler için AFAD Başkanlığı ve Kızılay'ın ilan ettiği hesaplara yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamı, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince indirim konusu yapılabilecek. Bağışlarda vergi indirimi için ödemeye ilişkin banka dekontları yeterli olacak.

YARDIMLAR İNDİRİM KONUSU YAPILABİLECEK

Depremler sonrası genel hayatı olumsuz etkileyen şartların ortadan kaldırılması için gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince, işletmelerinde mevcut olan ya da dışarıdan temin edilen ihtiyaç malzemeleri de ayni olarak bağışlanabiliyor. Ayni bağışlar AFAD Başkanlığının kendisine yapılabileceği gibi AFAD'ın yönlendirdiği kamu kurum ve kuruluşlarına da aktarılabilecek. Bu kapsamda yapılan ayni bağışların tamamı, bağışa konu malların içeriğine ve ilgili kurumlarca teslim alındığına ilişkin belge düzenlenmesi kaydıyla, indirim konusu yapılabilecek. Söz konusu kapsamda yapılan bağış ve yardımlarda, KDV hesaplanmayacak ve bağışa konu mallara ilişkin yüklenilen KDV'ler de işletmeler tarafından indirim konusu olabilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı oluşabilecek yanlış anlaşılmalara karşı sosyal medya hesabından bir açıklama yayımlayarak "Bağış ve yardımlar vergiden değil, matrahtan düşülmektedir." ifadelerini kullandı. 

https://twitter.com/gibsosyalmedya/status/1626145953752268800

 

Kaynak: AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...