Tgrt Haber

Gençlere teknolojik destek başladı! Cep telefonu, bilgisayar ve tablette vergi iadesi nasıl olacak?

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber - Muhabir Hanifi Bayar - Kameraman Başar Uçum
02 Kasım 2023 15:35 - Güncelleme : 02 Kasım 2023 15:45

"Teknolojik Destek Paketi" 1 Kasım itibariyle yürürlüğe girdi. 9 bin 500 liralık cep telefonu, bilgisayar ya da tablete sağlanacak olan 5 bin 500 liralık destek için öğrenciler “Gencizbiz” portalına giriş yaptı. Uygulamadan alınan şifreyle birlikte vergi muafiyeti sağlandı. Uygulamanın detaylarını muhabirimiz Hanifi Bayar ve Kameraman Başar Uçum araştırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın örgün eğitimdeki üniversite öğrencilerine vaadi olan telefon ve bilgisayar desteği hayata geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasından sonra gözler teknoloji destek paketinin detaylarına çevrilmişti. Destek paketi 1 Kasım itibariyle uygulanmaya başlandı.

9 BİN 500 LİRALIK CİHAZLARLA SINIRLI

26 yaşından gün almamış örgün eğitimdeki üniversite öğrencilerinin faydalanabileceği destek paketi 9 bin 500 liralık cihazlarla sınırlı olacak. Ona da 5 bin 500 lira destek sağlıyor.

Bir kereliğe mahsus verilecek olan devlet desteğini alan öğrencinin cihazı en az 2 yıl kendisinin kullanması zorunlu olacak. Açık öğretim öğrencileri uygulamadan yararlanamayacak. 26 yaşından gün almamış olacak şartlar arasında bulunuyor. Cihaz en fazla 9 bin 500 TL olacak ve 2 yıl kullanım zorunluluğu olacak.

e-DEVLET ŞİFRESİYLE GİRİLEBİLECEK

Destekten faydalanabilecek öğrencilere gencizbiz.gsb.gov.tr adresinden bir şifre tanımlanacak. Bu platforma e- devlet şifresiyle de girilebilecek. O şifreyi alan öğrenciler ya fiziki teknoloji marketlerine ya da online mağazalara gidip belirlenen cihazları satın alabilecekler.

VERGİLERİ İADE ALACAKLAR

Öğrenciler satın alma işlemini ücreti vergi dahil bir şekilde gerçekleştirecek daha sonra vergileri geri iade alabilecekler.

Öğrencilerin, telefona ödeyecekleri vergiyi ne zaman geri alacakları merak ediliyor. Telefoncular ise, depolarını şimdiden doldurdu.

ŞİFRE TANIMLAMASI YAPILMADI

Ama hala şifre tanımlama işlemi yapılamadı. Şartlara uygun öğrenciler e-ticaret sitesinin aracılığıyla teknolojik destekten yararlanabiliyor. Ancak desteği yeterli bulmuyor. Satıcılar da 9 bin 500'lük cihaza talep olmadığını belirtiyor. Teknolojik ürünlerdeki taksit sınırlandırması bu destek paketinde de uygulanıyor.

KREDİ KARTINA TAKSİT YASAĞI VAR

7 milyon üniversite öğrencisini yakından ilgilendiren destek paketinde kredi kartına taksit yasağı devam ediyor. Öğrenciler nakit ya da kredi kartına tek çekim yaparak telefonlarını, bilgisayarlarını alabilecek.

Kaynak: TGRT Haber - Muhabir Hanifi Bayar - Kameraman Başar Uçum

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...