GES vatandaşa ve ülke ekonomisine ne getirecek? İşte Türkiye Ekonomi Modeli'nin yeni ürünü...
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın duyurduğu Gelire Endeksli İç Borçlanma Senedi ihracında detaylar belli oldu. Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde atılan adımların başında gelen ürün, esas etkilerini yeni haftada gösterecek.
Gelire Endeksli İç Borçlanma Senedi (GES) finansal istikrarın yükseltilmesi adına atılan adımların ilki oldu. Kur Korumalı Mevduat (KKM)’nin döviz kurları üzerinde 20 Aralık 2021’den itibaren gösterdiği baskıya benzer bir etki beklenen GES ve beraberindeki hamleler değerlendirildi.
Ekonomist Rahmi İncekara, bu uygulamanın etkilerinin talep toplama tarihi olan 15 Haziran'dan ve ihraç duyurusunun yapıldıktan sonra görülebileceğini söyledi.
GES'İN GETİRİLERİ NETLEŞİYOR
Hazine ve Maliye Bakanlığı vatandaşların tasarruflarını Türk lirasından değerlendirilmesinin teşviki ve yatırımcı tabanının genişletilmesi için Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi (GES) çıkarılacağını ve talep toplama işlemlerinin 15 Haziran'dan itibaren gerçekleştirileceğini açıklamıştı. Dün itibarıyla ürünün detayları da netlik kazandı.
GES ihracına ilişkin talep toplama işlemleri Ziraat Bankası, Halk Bankası ve VakıfBank aracılığıyla 15 Haziran – 22 Haziran 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek. Asgari talep tutarı 1.000 TL olup 1 TL’nin katları şeklinde ihraç edilecek ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri içerisinde yer alan Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden (KEGM) bütçeye aktarılan hasılat paylarına endeksli olacak.
GES için getiri oranının yüzde 20 ile yüzde 30 arasında olacağı tahmin edildiğini belirten Ekonomist Rahmi İncekara, uygulamanın ekonomiye tam etkilerinin ihraç duyurusundan sonra hissedebileceğini vurguladı. İncekara GES bünyesinde yer alacak kurumların gelirinin yüksek nitelikte olabileceği beklenirken, önümüzdeki günlerde detayların netleşeceğini söyledi.
TÜRK LİRASI YATIRIMLARI ÖZENDİRECEK
GES'in Türk Lirası yatırımları özendirecek bir mali enstrüman yapısında olduğunun altını çizen İncekara, "Yurt içi tasarrufların artırılması, Devlet İç Borçlanma Senetlerinin çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Gelire Endeksli Senet (GES) ihracı gerçekleştirilecektir. 28.01.2009 tarihi itibariyle de ihraç edilen GES, liralaşma stratejisine uygun olarak Türk Lirası yatırımları özendirecek bir mali enstrüman yapısındadır. GES ihracında vade yapısı ve getiri oranı ihraç duyurusunda belirtilecektir. GES için getiri oranının yüzde 20 ile yüzde 30 arasında olacağı tahmin ediliyor. GES'in talep toplama ve ihraç duyurusu geldikten sonra tam etkilerini görmek mümkün olacaktır. GES açıklanmadan evvel beklentiler nedeniyle döviz kurlarında bir geri çekilme oluştu. Fakat açıklama sonrası kurlar tekrar eski noktasına geri döndü. Bu tip farklı yatırım enstrümanlarının devamının gelebileceği de GES ile birlikte vurgulandığını da belirtmek gerekir" diye konuştu.