Gıda enflasyonu yüzde 25’e dayandı: ‘Hazır yemek’te yeni zamlar kapıda
Gıda enflasyonunun yüzde 25’e dayanarak genel enflasyondan yüksek gelmesi hazır yemek sektörünü zora soktu. Yemek fiyatlarındaki güncellemeler bir yıldan 6 aya, daha sonra 3 aya çekilirken bu da doğrudan vatandaşın cebine yansıdı. Sektör temsilcileri her ay artan hammadde fiyatları karşında yeni zamların yolda olacağının sinyalini verdi.
Dünyada gıda fiyatları salgının oluşturduğu olumsuzluk rüzgârı ile yüzde 31 artarken, Türkiye’de bu artıştan nasibini aldı.
Küresel çapta yaşanan kuraklık nedeniyle ana temel maddelerden olan buğdayda yaşanan sorun Türkiye de dahil olmak üzere ihracat yapan ülkelerdeki gıda enflasyonu endişelerini daha da artırıyor. Pek çok tarım ürününün fiyatını doğrudan etkileyen buğdayın fiyatı Amerikan Tarım Bakanlığı (USDA) verilerine göre, geçtiğimiz yıla oranlar yarı yarıya arttı.
Öte yandan133 çeşit ürünle TÜFE sepetinde yer alan alkolsüz içecekler grubundaki önlenemez fiyat artışı da yüzde 25,94 ağırlığa sahip olduğu tüketim harcamalarını etkileyerek enflasyondaki yükselişi de tetikliyor.
ARTIŞ YÜZDE 25’E DAYANDI
Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 22,78 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 19,06 olarak hesaplandı.
Bu yıl dünya genelinde ve Türkiye’de yaşanan kuraklık, sel, dolu ve orman yangınları gibi felaketler nedeniyle tarlardan beklenen ucuzluğun pazar ve market fiyatlarına yansıyamadığını söyleyen Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, bakliyatta da ucuzlama olmadığını, hatta eylül ayında zam beklentisi olduğunu kaydetti.
Başkan Dönmez piliç eti fiyatının da aşırı yükseldiğini belirterek, “Mangal sezonu olunca piliç etinin fiyatı kırmızı ete yaklaştı. Yaşanan felâketler sebebiyle gıda fiyatları dünyanın her yerinde yükseldi. Buna ilave olarak ülkemizde döviz fiyatlarındaki artışın yol açtığı bir durum söz konusu oldu. Çiftçilerin kullandığı gübre, ziraî mücadele ilâçları, mazot fiyatları da yüksek olunca bunlara kuraklık, sel, yangın felâketleri de eklenince, tarladan beklediğimiz ucuzluk yaşanmadı. Bu yılın sekiz ayı geride kalırken, gıda fiyatlarındaki artış yüzde 25’lere dayandı. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız” dedi.
HAZIR YEMEK SEKTÖRÜ DARBE ALDI
Coşkun Dönmez, genel enflasyon içinde önemli bir paya sahip olan gıda enflasyonundaki hızlı artışın, temel hammaddesi gıda olan hazır yemek sektörünü derinden etkilediğini bir kez daha vurguladı.
Bu yüzden yemek fiyatlarındaki güncellemeleri ilk önce bir yıldan 6 aya, daha sonra 3 aya çektiklerini hatırlatan Başkan Coşkun Dönmez, “Gıda enflasyonunun genel enflasyondan yüksek çıkması sebebiyle yaşadığımız sıkıntı çok arttı. Birlikte çalıştığımız firmalara fiyat artışlarını yansıtmak zorunda kalıyoruz. Bu durum maalesef sadece sektördeki firmaları değil, bu sektörle bağlantılı tüm kesimleri olumsuz etkiliyor. Ama her ay artan hammadde fiyatları karşında yapabileceğimiz başka bir şey yok. Çaresiz olarak hammaddeye gelen artışları fiyatlarımıza yansıtmak zorundayız” diye konuştu.