Tgrt Haber

Gıda fiyatlarını düşürecek yeni adım! Tarım artık büyük şehre iniyor

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
30 Ağustos 2022 06:17 - Güncelleme : 30 Ağustos 2022 08:03
Gıda fiyatlarını düşürecek yeni adım! Tarım artık büyük şehre iniyor

Taşıma maliyetinin düşürülmesi ve ürünlerin yolda bozulmaması adına tarımın artık İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük illere yakın bölgelerde ‘kent tarım’ modelinin yaygınlaştırılması planlanıyor. Böylece hem maliyet azalacak hem de taze gıdalar vatandaşlar ile kısa sürede buluşmuş olacak. Üreticiye verilecek olan destek ile birlikte bütün taraflar böylece kazanacak.

Hükümet gıda enflasyonuna karşı yeni bir formülü devreye sokmaya hazırlanıyor. ‘Kent tarım’ adı verilen model ile Ankara​, İstanbul​ ve İzmir gibi metropoller için çalışma başlatıldı. İlk olarak bu 3 büyükşehirde başlatılacak proje daha sonra diğer illerde de uygulamasına başlanacak.

İSRAFIN DA ÖNÜNE GEÇİLMİŞ OLACAK

Kentlerde yapılacak olan tarımsal üretim ile lojistik maliyetlerin azalacağı gibi tüketicilere sunulan tarım ve gıda ürünlerinde karbon ayak izi de düşecek. Tazeliğini koruyan ürünler halka anında sunulacak ve böylece gıda israfının da önüne geçilmiş olacak.

ÜRETİCİYE DESTEK

Ayrıca, kent merkezlerindeki tarım arazileri de korunarak üretime kazandırılacak. Bu yıl Ankara, İstanbul ve İzmir’de milyonlarca yerli sebze fidesi, Tarım Bakanlığı tarafından vatandaşlara dağıtılmıştı. Bu fidelerle büyükşehirlerde başlatılan sebze üretimine ilişkin ilk ürünlerin hasadı için günler sayılırken, kışlık sebze üretimine yönelik olarak güz döneminde İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Şırnak ve Burdur’da belirlenen sebze türleri ve belirlenen proje uygulama alanlarında yüzde 75 hibe sebze fidesi tohum temin edilerek yeni üretimlerin gerçekleştirilmesi planlanıyor.

SERALAR İÇİN ÇALIŞMA SÜRÜYOR

Öte yandan, Tarım Bakanlığı, seraların sayısının artırılmasına yönelik çalışmasını da sürdürüyor. Seralarda üretim yapmak isteyen ancak daha önce desteklerden faydalanamayan üreticilere yönelik hibe veya kredi desteği sunulması için çalışmalar devam ediyor. Bu destek aracılığıyla yeni seralar kurulması planlanırken, sebzedeki fiyat artışlarının da önlenmesi hedefleniyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...