Gıda krizi Orta Doğu'nun kapısını çaldı! 3 ülkeden ortak proje
Rusya-Ukrayna savaşıyla ilerleyen gıda krizi sonrası üç ülke harekete geçti. Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır'ın, gıda güvenliğinde yaşanan sıkıntıları aşmak üzere ortak projeler ürettiği duyuruldu. Ürdün Ticaret ve Sanayi Bakanı Yusuf eş-Şimali, üç ülkenin "acil gıda güvenliği" dahil çeşitli alanlarda çalışmalar yürüttüğünü açıkladı.
24 Şubat’ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşının son zamanlarda şiddetlenmesi Avrupa ile Rusya arasında dünyayı etkileyecek krizleri tetikledi. Rusya, Ukrayna limanlarını da hedef alırken önce petrol sonrasında ise tahılda olumsuz haberler gelmeye başladı. Avrupa en son açıkladığı kararda Rusya’nın gaz vanasını kesmesi sonrası, Rus petrolüne ambargo olacağını duyurdu.
Küresel piyasalarda petrol hareketliliği yaşanırken gıda krizi de savaştan dolayı giderek büyüdü. Gözler Avrupa ile Rusya arasındaki yaptırımlardayken, bir anda Orta Doğu ve Arap ülkelerine çevrildi. Gıda krizi konusunda güvenliği sağlamak için üç ülke bir araya geldi.
''ACİL GIDA GÜVENLİĞİ''
Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır'ın, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle gıda güvenliğinde yaşanan sıkıntıları aşmak üzere projeler geliştirdiği açıklandı. Ürdün resmi televizyonu "El-Memleke"ye konuşan Ürdün Ticaret ve Sanayi Bakanı Yusuf eş-Şimali, üç ülkenin "acil gıda güvenliği" dahil çeşitli alanlarda çalışmalar yürüttüğünü belirtti.
ÜÇ ÜLKE ARASINDA ANLAŞMA
Şimali, "Buğday, arpa ve mısır gibi ihtiyaç duyulan birçok tarım ürününün yetiştirilmesi için üç ülke arasında mutabakat var." dedi. Tarım üretimi için yatırımın BAE'den geleceğini ifade eden Şimali, üç ülke arasındaki iş birliği sürecinde Mısır'ın amonyak, BAE'nin doğal gaz ve Ürdün'ün fosfat sağlamasıyla gübre üretimi yapılacağını kaydetti.
Şimali, üretilen gübrenin öncelikle Ürdün, BAE ve Mısır tarafından kullanılacağını ve ihtiyaç fazlasının başka ülkelere satılacağını duyurdu. Ürdün, BAE ve Mısırlı yetkililerin katılımıyla 29 Mayıs'ta Abu Dabi'de "Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma İçin Bütünleştirici Sanayi Ortaklığı" konferansı düzenlenmişti. Konferansta, üç ülkenin sanayi alanında iş birliği yapacağı 10 milyar dolar bütçeli bir program açıklanmıştı.