Gıdada fahiş fiyata karşı düzenleme: Buğdaya gelir koruma sigortası
Gıdadaki fahiş fiyata karşı düzenleme geliyor. Tarımsal destek artacak. Buğday üretiminde gelir koruma sigortası başlayacak. Yapay zekâ devreye girecek. 10 ova korumaya alınacak.
Gıdadaki fahiş fiyat artışlarına karşı yeni düzenlemeler hayata geçirilirken, tarımda sürdürülebilirlik amacıyla birçok adım atılacak. Buğday üretimine gelir koruma sigortası getirilecek.
Tarımsal Destekleme Bütçesi, bu yıl yüzde 4,7 artarak 22,97 milyar liraya yükseldi. Önümüzdeki yıl 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alan bilgilere göre 2021’e göre yüzde 12,5 artışla 25,83 milyar liraya yükselecek. Gelecek dönemde bütçe artırımı dışında gıda ve tarıma ilişkin birçok yeni adım atılacak.
BUĞDAYA GELİR KORUMA SİGORTASI
Tarım sigortacılığında risk ve ürün bazında kapsam genişletilecek. Gelir sigortasına geçilmesine yönelik çalışmalar yapılacak. Bu kapsamda, buğday üretimine yönelik olarak gelir koruma sigortası için pilot uygulama başlatılacak. Hallerde Hal yasasıyla dijital takip planlanırken, diğer yandan tarımsal bilgi sistemleri yapay zekâ, dijitalleşme ve veriye dayalı iş modelleri ile geliştirilecek ve herkesin kullanımına açılacak. Tarım arazilerinin etkin kullanımı, korunması ve yönetiminin sağlanması amacıyla 500 bin hektar tarım alanının detaylı toprak etütleri yapılacak ve ulusal toprak veri tabanına işlenecek.
HER ŞEY BUĞDAY İÇİN
10 ova, tarım arazilerinin tarım dışı kullanımını azalmak için Büyük Ova Koruma Alanı kapsamına alınacak. Miras yoluyla arazilerin bölünmesini önlemek amacıyla varislere finansal destek verilmesi de planlanırken diğer yandan da yeni arazi toplulaştırmalarına gidilerek 100 bin hektar alanda arazi toplulaştırma çalışması başlatılacak ve 750 bin hektar alanda tescil işlemleri tamamlanacak. 82 bin 320 hektar alanın sulamaya açılması planlanırken 150 bin hektar alanda ise modern basınçlı sulama sistemleri kurulması desteklenecek.
Sera kurulumuna yönelik altyapı çalışması gelecek yıl 172 hektar alanda tamamlanacak. Yıllık 53 bin ton kapasiteli yeni yetiştiricilik alanı önümüzdeki dönemde üretime açılacak. 50 milyon adet balıklandırma yapılacak.